Connect with us

AUTO

Carte de salvare la bord: Foaia care ar putea salva viața pasagerilor aflați într-un autoturism implicat într-un accident

Publicat


Pentru siguranța șoferilor și a pasagerilor din Uniunea Europeană, inclusiv a celor din România, autoritățile recomandă să aibă în autoturisme așa numita ”Carde de salvare la bord”, informează ziarul Alba24.ro.

Aceasta este o pagină A4 unde, în caz de accident, salvatorii găsesc o schemă cu locurile în care se află airbagurile, bateria, dar și punctele de rezistență ale caroseriei. 

Facilitarea accesului instant al echipelor de intervenţie la informaţiile necesare salvează vieţi:

Potrivit autorităților, cartea poate reduce cu 30% timpul de descarcerare, iar „facilitarea accesului instant al echipelor de intervenţie la informaţiile necesare salvează vieţi”.

Totodată, legea îi obligă pe producatorii auto să publice pe site-urile lor cărțile de bord pentru toate modelele produse, iar pe site-ul Automobil Clubul Român pot fi găsite toate în același loc.

Fiecare secundă contează atunci când este vorba despre viața oamenilor. Regula de aur a echipajelor de urgență spune că victima trebuie salvată în cel mult o oră. Au 20 de minute să ajungă, 20 să o scoată din masina și 20 să-i acorde îngrijiri medicale.

De cele mai multe ori, în procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței modelelor autoturismelor reprezintă o provocare pentru salvatori.

Mai mult, îndepartarea plafonului unui autovehicul, de către echipajele de descarcerare, devine din ce în ce mai problematică.

Confruntându-se cu bucăți de oțel de mare rezistență precum și cu armături ale caroseriei, în aceste condiții, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac față.

Anumite componente de siguranță, precum generatoarele de gaz din componenta sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranță pentru echipajele care intervin în situații de urgență.

O altă problemă o constituie găsirea și deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne.

Astfel, o “Carte de Salvare la Bord” standardizată, în format A4, ce cuprinde informații cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unităților de control, etc, precum și informațiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, trebuie utilizată la nivelul întregii Europe.

Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, “Cartea de Salvare la Bord” trebuie să fie plasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto.

În Europa, în special în Germania, această carte este deja folosită. Potrivit autorităților, dacă ar fi în toate mașinile, 2.500 de oameni ar fi salvați în fiecare an în Uniunea Europeană.

Se poate descărca de aici pentru aproape orice tip de automobil.

sursa: acr.ro, stirileprotv.ro

AUTO

Mașină căutat de autoritățile din Belgia, descoperită de polițiștii de frontieră

Publicat

Un autoturism marca Mercedes, căutat de autoritățile din Belgia, a cărui valoare se ridică la peste 35.000 lei, descoperit și indisponibilizat de Polițiștii de frontieră.

Luni, 09 decembrie a.c., în jurul orei 17.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, cetățeanul român N.I., în vârstă de 31 de ani, din județul Botoșani.

Acesta conducea un ansamblu de autovehicule format dintr-o autoutilitară marca Mercedes și o remorcă Blyss, ambele înmatriculate în Republica Moldova. Pe remorcă transporta un autoturism marca Mercedes Benz, pe care erau aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare specifice Franței.

Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în urma cărora au constatat faptul că autoturismul transportat pe remorcă era semnalat ca fiind “bun căutat pentru confiscare”, cu mențiunea vehicul furat, alertă introdusă de autoritățile din Belgia, în 24 ianuarie 2018.

Autoturismul, în valoare de aproximativ 35.700 de lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției, iar în cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Sursa: Poliția de Frontieră Română

Citește mai departe

AUTO

Autoturism căutat de autoritățile din Italia, reținut de poliţiştii de frontieră din Timiș

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Cenad, județul Timiș, au depistat la controlul de frontieră un cetățean român care a încercat să intre în ţară cu un autoturism marca BMW X5, căutat de autorităţile din Italia.

În data de 16.11.2019, ora 01.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român P.B., la volanul unui autoturism marca BMW X5, înmatriculat în Italia.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile italiene în urmă cu numai o zi.

Şoferul a declarat faptul că autoturismul aparţine unei cunoştinţe şi nu cunoaştea faptul că acesta ar fi căutat de autorităţi.

Drept urmare, autoturismul în valoare de aproximativ 22.000 de lei a fost indisponibilizat la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, în continuare fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

Sursa: Poliția de Frontieră Română

Citește mai departe

AUTO

Aventura unui șofer de autocar se putea transforma într-o tragedie. Depășire riscantă pe DN 7

Publicat

depasire flexibus

Depășire riscantă a unui autocar FLIXBUS aflat într-o coloană de maşini care circula pe Drumul Naţional 7, în zona localităţii Zam (judeţul Hunedoara).

depasire1

 

Șoferul acestia s-a aventurat într-o depăşire neregulamentară care se putea transforma într-o tragedie.

depasire2

Un şofer care circula din sens opus a reuşit să frâneze și astfel să evite la timp impactul dintre autoturismul pe care îl conducea şi autocarul care venea cu viteză  contrasens și care încerca să depășească un autotractor încărcat cu autoturisme.

depasire3

Bărbatul care circula regulamentar a frânat  pentru a-i da posibilitatea celui aflat la comanda autocarului să se replieze în spatele autotractorului.

depasire

Scenele au fost filmate de șoferul carea reușit să evite tragedia, cu ajutorul camerei de bord a maşinii.

depasire

Video AICI

Capturi video/ surse Adevărul & Lucian Ignat

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dacia pune în vânzare noul model Logan Stepway, cu preţuri de la 10.250 euro

Publicat

Noul model Dacia Logan Stepway a fost pus în vânzare începând de joi de Automobile Dacia, pe platforma de vânzări online a companiei vanzari.dacia.ro, iar din luna decembrie modelul va fi disponibil şi în reţeaua de magazine Dacia din întreaga ţară, informează Automobile Dacia într-un comunicat remis joi.

Modelul este disponibil în 3 variante de motorizare: TCe 90 (benzină), Blue dCi 75 (diesel) şi Blue dCi 95 (diesel).

Preţurile noului model Dacia Logan Stepway sunt cuprinse între 10.250 euro (TVA inclus) pentru varianta echipată cu motorul pe benzină TCe 90 şi 12.150 euro, pentru varianta diesel Blue dCi 95.

Printre dotările noului model se numără sistemul de navigaţie MediaNav, cu ecran tactil de 7 inci, oglinzile reglabile electric, cu degivrare, sistemul de viteză automată sau asistenţa la parcarea cu spatele.

Volumul portbagajului este de 510 litri, cu posibilitatea de a ajunge la 1.257 litri în cazul în care bancheta spate este rabatată.

Opţional, vehiculul poate fi echipat cu jante de aluminiu, aer condiţionat cu reglare automată şi cameră video pentru asistenţa la parcarea cu spatele. AGERPRES

Citește mai departe