EVENIMENT
Cărți de identitate cu poze trimise pe Whatsapp sau Facebook, în Ialomița. Percheziţii la angajaţi ai Serviciului de Evidenţa Persoanelor dintr-un oraș
Patru funcţionari din cadrul Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Feteşti au fost conduşi, miercuri, la Direcţia Generală Anticorupţie din Ialomiţa, în urma unor percheziţii, fiind suspecţi că au eliberat buletine fără prezenţa la ghişeu a persoanelor respective, cu poze trimite prin Whatsapp sau Facebook, informează instituţia printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DGA Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, au efectuat cinci percheziţii domiciliare pe raza Judeţului Ialomiţa şi au pus în executare cinci mandate de aducere emise pe numele a cinci persoane suspecte în cauză, funcţionari în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti şi Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Feteşti, respectiv o persoană fără calitate specială, care a acţionat în calitate de intermediar, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual şi acces ilegal la un sistem informatic.
Cu aceeaşi ocazie, au fost puse în executare două ordonanţe de ridicare a unor documente şi înscrisuri de la două instituţii publice, respectiv Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti şi Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Feteşti.
Procurorii arată că în perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcţionari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obţinerea cărţilor de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reşedinţei, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.
„În multe astfel de situaţii au existat cazuri când solicitanţii eliberării cărţilor de identitate nu s-au prezentat personal la ghişeul SPCLEP Feteşti, pentru a semna în prezenţa funcţionarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate, persoanele interesate aflându-se în străinătate şi nu în Municipiul Feteşti, iar fotografiile ce urmau a fi alocate cărţilor de identitate au fost transmise în format electronic, prin canale de comunicare de tip Whatsapp sau Facebook unor intermediari, care aveau influenţă asupra funcţionarilor şi care acţionau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision, reprezentând preţul traficului de influenţă. Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionarii publici prin intermediul calculatorului destinat obţinerii de fotografii, pentru a crea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul SPCLEP Feteşti asupra solicitantului cărţii de identitate”, precizează sursa citată.
DGA precizează că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanţii aflaţi în străinătate nu le mai deţineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva SPCLEP Feteşti.
„S-au mai identificat situaţii în care au fost stabilite domicilii sau reşedinţe fără ca proprietarul spaţiului locativ să aibă cunoştinţă despre respectiva procedură derulată la SPCLEP Feteşti şi, cu atât mai mult, ca acesta să îşi dea consimţământul scris că este de acord ca solicitantul respectiv să îşi stabilească domiciliu/reşedinţa la adresa proprietăţii sale. Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Feteşti, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeaşi localitate, figurează un număr de 32 persoane”, a mai precizat DGA.
În cauză s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor Direcţiei Anchete, Serviciul Tehnic, Serviciul Operaţii, Serviciul Operaţiuni Speciale Ialomiţa şi lucrători din cadrul IJJ Ialomiţa. AGERPRES
EVENIMENT
CNAIR pregătește modernizarea DN 67C Transalpina. Care este valoarea estimată a contractului
CNAIR pregătește modernizarea DN 67C Transalpina. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, vineri, spre validare în SEAP, documentaţia pentru licitaţia contractului necesar realizării studiului de fezabilitate.
Anunțul a fost făcut de șeful CNAIR, Cristian Pistol. Potrivit acestuia, contractul pentru modernizarea DN 67C Transalpina este estimat la aproape 49 de milioane de lei (fără…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO Eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru Cluj24: Lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă ne face mai puțin competitivi
Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă face România mai puțin competitivă, căci pe investitori îi costă mai mult și le rămân mai puțin bani în firmă pentru salariile oamenilor, pentru inovare, pentru a se extinde, pentru a investi.
Mureșan a declarat într-un interviu pentru Cluj24 realizat la sediul Parlamentului European de la Bruxelles că cu cât țara noastră reușește să termine mai repede cu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto, anunță concedieri la nivel global. Care sunt motivele
Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto, anunță concedieri. Compania a anunţat vineri că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi.
Este cel mai recent indiciu al dificultăţilor din industria auto germană, afectată de cererea slabă şi de concurenţa din China, transmite Reuters.
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de piese auto, ar urma să renunţe la 3.500 de angajaţi, până la finalul lui…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Românii din diaspora vor putea vota până la ora 23:59 și vineri și sâmbătă, nu doar duminică. Decizie la Înalta Curte
Românii din diaspora vor putea vota la alegerile prezidențiale până la ora 23:59 și în zilele de vineri și sâmbătă, nu doar duminică, dacă mai sunt oameni la coadă pentru a vota. Decizia a fost luată vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), anunță USR.
„Decizia ÎCCJ a fost luată după ce USR a atacat în justiție o decizie BEC care restrângea dreptul de vot al românilor din diaspora”, potrivit…
Citește mai mult pe Alba24.ro