Connect with us

EVENIMENT

Cartier „exclusivist”, lângă o fermă de păsări și o groapa de gunoi, la Cristian, în județul Sibiu. Primăria a modificat PUG-ul ca să se facă proiectul

Publicat

Primăria Cristian intenționează să aprobe construirea unui cartier de vile în apropiere de o fermă de pui, o groapă de gunoi și de aeroportul din Sibiu.

Cartierul rezidențial cu vile și spații de servicii se va construi, într-o zonă cel puțin ciudată, aflată în apropiere de Sibiu.

”Nu mai e un secret pentru nimeni că, în ultimii ani, cartierele rezidențiale nou-construite sunt ca ouăle cu surprize. Au un ambalaj atractiv dar ascund tot felul de probleme, pe care locatarii le descoperă abia după ce se mută în casă nouă.

Ultima ofertă pe piața imobiliară locală este un cartier nou-nouț ce va fi ridicat în Cristian. Vilele ce vor fi construite aici au vedere la Munții Făgăraș și ar putea fi visul oricărui om îndrăgostit de natură. Din păcate însă, cel mai probabil, viitorii locatari, în loc să se bucure de priveliște, se vor plânge de mirosul insuportabil și de muște, scrie ziarul local Ora de Sibiu

Cei care vor alege să locuiască acolo vor trebui să se acomodeze cu imediată vecinătate a unei mari ferme de păsări, vor avea nu foarte departe Depozitul Ecologic Cristian, adică groapă de gunoi iar pe deasupra lor vor zbura avioanele care decolează și aterizează pe aeroportul internațional Sibiu.

Prin modificarea Planului de Urbanism General, în urmă unui studiu de impact asupra sănătății publice, primăria și consiliul local al comunei Cristian au redus distanță minimă obligatorie de protecție sanitară față de perimetrul unei ferme de păsări cu peste 10.000 de capete, la mai puțin de jumătate, respectiv de la 1000 de metri cât prevede legislația la 435 de metri.

Prin această reglementare urbanistică, Primăria comunei Cristian a pregătit de fapt terenul pentru aprobarea unui PUD care prevede “construirea de locuințe P + 2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități”

Deocamdată PUD-ul respectiv a trecut doar de faza de avizare, care este un demers premergător aprobării însă se pare că nimic nu va putea împiedică dezvoltatorul imobiliar să construiască pe terenul aflat în vecinătatea fermei avicole.

Tot în proximitatea terenului în cauza se află și Depozitul Ecologic, adică groapă de gunoi care deservește inclusiv municipiul Sibiu, însă această se află, conform unei adrese a primăriei Cristian, “ la o distanță de protecție sanitară mai mare decât cea stabilită de Ordinul 119/2014”.

La fel pentru distanță față de aeroportul din Sibiu, cei de la primăria Cristian susțin că au avut când au întocmit PUG-ul avizele necesare de la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Având toate avizele necesare pentru modificare PUG-ului , primăria Cristian consideră că apropierea celor 3 obiective existente deja în zona nu sunt un factor de risc pentru sănătatea populației.

Mai mult decât atât, cei de la primărie susțin că în demersul de aprobare a PUD-ului prin care se dorește construirea cartierului au solicitat dezvoltatorului prin certificatul de urbanism avize de la DSP, Mediu și Autoritatea Aeronautică Civilă.

„În temeiul reglementărilor documentaţiei de urbanism nr. 23/2014, faza PUG, aprobată prin hotărârea Consiliului local Cristian nr. 43/23.04.2019 si HCL 86/29.10.2019, zona supusa dezbaterii publice spre aprobare PUD identificata in CF nr. 103621 este propusă ca și zonă pentru locuințe și servicii.

Deși această zonă se afla în zona de protecție a fermei avicole, în procedura de aprobare a PUG-ului comunei Cristian a fost realizat un studiu de impact prin care se diminuează zona de protecție față de fermă.

În avizul obținut de la Direcția de Sănătate Publică se specifică faptul că Planul Urbanistic General poate fi actualizat din punct de vedere al expunerii la poluanții fizici și chimici și se precizează exact distanțele între zonele de locuit, existente și propuse și ferma avicolă .

Funcționarea fermei nu va fi afectată deoarece reducerea distanței de protecție este avizată atât de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu cât și de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, a declarat pentru Oradesibiu.ro Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian.

Problema care se pune totuși este una de oportunitate și de moralitate și nu una de legalitate.

În goana după terenuri construibile se fac în România multe compromisuri pe care din păcate beneficiarii lor nu le sancționează de la început, atrași probabil de prețuri mai bune sau de reclame frumoase.

În Sibiu s-a construit până la saturație în zona Șelimbăr, dar cum acolo s-au cam epuizat terenurile disponibile dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre alte zone.

Așa vor ajunge probabil, dacă vor obține toate avizele necesare (lucru miraculos de simplu în România pentru dezvoltatori dar foarte greu pentru persoane private care vor să-și facă o căsuța) să construiască și la Cristian la o aruncătură de bat de o fermă de păsări de unde vara nu va veni miros de lavandă.

Iar viitorii locatari ai caselor respective se vor plânge abia atunci de mirosuri și muște, uitând că fermă era demult acolo, înainte să se construiască cartierul lor modern.

Și se va ajunge că în Băneasa unde cei care și-au construit case la capătul pistei de aeroport se plâng acum de zgomotul avioanelor.

foto:  Oradesibiu.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Colegiul Militar din Alba Iulia, locul II la Olimpiada sportului militar liceal. Rezultatele obținute de elevi

Publicat

foto: colegiul militar din alba iulia, locul ii la olimpiada

Colegiul Militar din Alba Iulia, locul II la Olimpiada sportului militar liceal. Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia s-a clasat pe locul II la Olimpiada sportului militar liceal, după ce a obținut rezultate foarte bune atât la individual cât și în echipă la cele două etape ale competiției.

„Punctele acumulate atât în prima etapă a olimpiadei, desfășurată la Alba Iulia la disciplinele sportive orientare, șah și minifotbal și probele aplicativ-militare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Medic de familie din Cluj, SANCȚIONAT cu 6.000 de lei pentru eliberarea unui concediu medical de ÎNGRIJIRE a unui copil bolnav

Publicat

medic stetoscop e1617621147985.jpg

Un medic de familie din Cluj a fost sancționat de către Casa de Asigurări de Sănătate cu 6.000 de lei pentru că a eliberat un concediu medical pentru îngrijirea unui copil bolnav în condiții neconforme.

„Sanctiune de 6.000 lei pentru un medic de familie pentru eliberarea unui concediu medical de îngrijire copil bolnav!!! Motivul – adeverinta eliberata de angajator este neconformă. Nu pentru ca actul medical nu a fost corect, nu pentru asistenta medicala…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți au rămas fără permis

Publicat

zeci de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan,

Zeci de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat acțiunile în sistem integrat.

Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate în 17 aprilie, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 364 de persoane. Au fost verificate 236 de autovehicule.

Au fost constatate 122 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Percheziții ale polițiștilor din Alba, la aproape 3 ani de la tăierea ilegală a unor copaci. Bărbat reținut într-un dosar extins

Publicat

percheziții ale polițiștilor din alba, la aproape 3 ani de

Percheziții ale polițiștilor din Alba, la aproape 3 ani de la tăierea ilegală a unor copaci. Reprezentanții IPJ Alba au explicat că ancheta a fost extinsă în urma unui dosar care vizează fapte din 2021. Un bărbat a fost reținut, iar altul a fost plasat sub control judiciar. 

Polițiștii din Alba au derulat percheziții în legătură cu tăierea ilegală a 45 de copaci din fondul forestier național, zona Sebeș.

Acestea s-au desfășurat la Gura Râului, Sibiu. Au fost vizați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe