Connect with us

EVENIMENT

Cartier „exclusivist”, lângă o fermă de păsări și o groapa de gunoi, la Cristian, în județul Sibiu. Primăria a modificat PUG-ul ca să se facă proiectul

PublicatPrimăria Cristian intenționează să aprobe construirea unui cartier de vile în apropiere de o fermă de pui, o groapă de gunoi și de aeroportul din Sibiu.

Cartierul rezidențial cu vile și spații de servicii se va construi, într-o zonă cel puțin ciudată, aflată în apropiere de Sibiu.

”Nu mai e un secret pentru nimeni că, în ultimii ani, cartierele rezidențiale nou-construite sunt ca ouăle cu surprize. Au un ambalaj atractiv dar ascund tot felul de probleme, pe care locatarii le descoperă abia după ce se mută în casă nouă.

Ultima ofertă pe piața imobiliară locală este un cartier nou-nouț ce va fi ridicat în Cristian. Vilele ce vor fi construite aici au vedere la Munții Făgăraș și ar putea fi visul oricărui om îndrăgostit de natură. Din păcate însă, cel mai probabil, viitorii locatari, în loc să se bucure de priveliște, se vor plânge de mirosul insuportabil și de muște, scrie ziarul local Ora de Sibiu

Cei care vor alege să locuiască acolo vor trebui să se acomodeze cu imediată vecinătate a unei mari ferme de păsări, vor avea nu foarte departe Depozitul Ecologic Cristian, adică groapă de gunoi iar pe deasupra lor vor zbura avioanele care decolează și aterizează pe aeroportul internațional Sibiu.

Prin modificarea Planului de Urbanism General, în urmă unui studiu de impact asupra sănătății publice, primăria și consiliul local al comunei Cristian au redus distanță minimă obligatorie de protecție sanitară față de perimetrul unei ferme de păsări cu peste 10.000 de capete, la mai puțin de jumătate, respectiv de la 1000 de metri cât prevede legislația la 435 de metri.

Prin această reglementare urbanistică, Primăria comunei Cristian a pregătit de fapt terenul pentru aprobarea unui PUD care prevede “construirea de locuințe P + 2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități”

Deocamdată PUD-ul respectiv a trecut doar de faza de avizare, care este un demers premergător aprobării însă se pare că nimic nu va putea împiedică dezvoltatorul imobiliar să construiască pe terenul aflat în vecinătatea fermei avicole.

Tot în proximitatea terenului în cauza se află și Depozitul Ecologic, adică groapă de gunoi care deservește inclusiv municipiul Sibiu, însă această se află, conform unei adrese a primăriei Cristian, “ la o distanță de protecție sanitară mai mare decât cea stabilită de Ordinul 119/2014”.

La fel pentru distanță față de aeroportul din Sibiu, cei de la primăria Cristian susțin că au avut când au întocmit PUG-ul avizele necesare de la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Având toate avizele necesare pentru modificare PUG-ului , primăria Cristian consideră că apropierea celor 3 obiective existente deja în zona nu sunt un factor de risc pentru sănătatea populației.

Mai mult decât atât, cei de la primărie susțin că în demersul de aprobare a PUD-ului prin care se dorește construirea cartierului au solicitat dezvoltatorului prin certificatul de urbanism avize de la DSP, Mediu și Autoritatea Aeronautică Civilă.

„În temeiul reglementărilor documentaţiei de urbanism nr. 23/2014, faza PUG, aprobată prin hotărârea Consiliului local Cristian nr. 43/23.04.2019 si HCL 86/29.10.2019, zona supusa dezbaterii publice spre aprobare PUD identificata in CF nr. 103621 este propusă ca și zonă pentru locuințe și servicii.

Deși această zonă se afla în zona de protecție a fermei avicole, în procedura de aprobare a PUG-ului comunei Cristian a fost realizat un studiu de impact prin care se diminuează zona de protecție față de fermă.

În avizul obținut de la Direcția de Sănătate Publică se specifică faptul că Planul Urbanistic General poate fi actualizat din punct de vedere al expunerii la poluanții fizici și chimici și se precizează exact distanțele între zonele de locuit, existente și propuse și ferma avicolă .

Funcționarea fermei nu va fi afectată deoarece reducerea distanței de protecție este avizată atât de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu cât și de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, a declarat pentru Oradesibiu.ro Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian.

Problema care se pune totuși este una de oportunitate și de moralitate și nu una de legalitate.

În goana după terenuri construibile se fac în România multe compromisuri pe care din păcate beneficiarii lor nu le sancționează de la început, atrași probabil de prețuri mai bune sau de reclame frumoase.

În Sibiu s-a construit până la saturație în zona Șelimbăr, dar cum acolo s-au cam epuizat terenurile disponibile dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre alte zone.

Așa vor ajunge probabil, dacă vor obține toate avizele necesare (lucru miraculos de simplu în România pentru dezvoltatori dar foarte greu pentru persoane private care vor să-și facă o căsuța) să construiască și la Cristian la o aruncătură de bat de o fermă de păsări de unde vara nu va veni miros de lavandă.

Iar viitorii locatari ai caselor respective se vor plânge abia atunci de mirosuri și muște, uitând că fermă era demult acolo, înainte să se construiască cartierul lor modern.

Și se va ajunge că în Băneasa unde cei care și-au construit case la capătul pistei de aeroport se plâng acum de zgomotul avioanelor.

foto:  Oradesibiu.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: GRAV accident rutier în Ialomița, produs de un tânăr de 24 de ani, fără permis. Șoferul a murit și alte patru persoane au fost rănite

Publicat

Un grav accident rutier, soldat cu decesul unei persoane și rpnirea altor patru s-a produs, duminică dimineața,  pe DC27 în județul Ialomița.

Potrivit IPJ Ialomița, cumplitul eveniment rutier s-a produs duminică, 12 iulie,  în jurul orei 06:30, iar în urma accidentului o persoană a murit și alte patru au fost rănite.

Pogtrivit ISU Ialomița, la locul accidentului s-au deplasat de urgență două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni, cu o autospecială pentru descarcerare, o ambulanța SMURD, trei echipaje ale SAJ Ialomița- substația Urziceni și un echipaj al elicopterului SMURD, venit în sprijin.

Din eveniment au rezultat cinci victime, patru bărbați și un minor.

Șoferul autoturismului cu vârsta de 24 ani, a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii, eliberarea lui necesitând efectuarea unor manevre de descarcerare din caroseria avariată, din nefericire prezenta leziuni incompatibile cu viața, a fost predat echipajului SAJ care a declarat decesul.

Celorlalte victime le-a fost acordat primul ajutor medical de echipajele de la locul intervenței. Ulterior un bărbat cu vârsta de 49 ani aflat în stare gravă a fost preluat și transportat pe calea aerului la Spitalul Clinic de Urgență București, un bărbat cu vârsta de 45 ani care prezenta politraumatisme, unul cu vârsta de 22 ani cu traumatism minor facial, escoriații la membrul inferior drept și minorul cu vârsta de 3 ani care prezenta contuzie arcadă stângă, au fost preluați și transportați la Spitalul din Municipiul Urziceni.

Militarii au acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiului la locul accidentului.

Din verificările efectuate a reieșit că în timp ce un tânăr de 24 ani din localitatea Roșiori, care nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, conducea un autoturism pe DC27, din direcția Roșiori către Chiroiu, ar fi părăsit partea carosabilă pe sensul său de mers și s-a răsturnat în afara șoselei.

În urma producerii accidentului a rezultat decesul conducătorului auto, precum și rănirea altor 4 persoane.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Mașină făcută praf, după ce s-a izbit de parapet, pe A2 București – Constanța, pe Podul de la Cernavodă. Șoferul a scăpat ca prin minune

Publicat

Un accident rutier s-a prdus, duminică dimineața, autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 158, pe Podul Cernavodă, județul Constanța. Un autoturism scăpat de sub control s-a izbit violent de parapetul median. Din fericire, șoferul a scăpat nevătămat.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 158, pe Podul Cernavodă, județul Constanța,  pe sensul către litoral, conducătorul unui autoturism a intrat în coliziune cu parapetul median, rămânând suspendat cu partea din față a autovehicului.

Evenimentul nu s-a soldat cu persoane rănite, însă traficul este restricționat pe a doua bandă, formându-se coloană de autoturisme pe o porțiune de 400 de metri.

 

Potrivit ISU Constanța, la locul accidentului au acționat pompierii Detașamentului Cernavodă cu o autospeciala de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B. Echipajele medicale au găsit la fața locului un bărbat, neincarcerat, în stare de conștiență, iar după evaluarea medicală acesta a refuzat transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident rutier în Cluj-Napoca. Impact între un autobuz și un autoturism. Mașina, serios avariată

Publicat

Un accident rutier s-a produs, duminică dimineața, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, din municipiul Cluj-Napoca, după coliziunea dintre un autobuz și un autoturism.

Potrivit ISU Cluj, la locul accidentului – care s-a produs în jurul orei 6.40,  au intervenit o autospecială și un echipaj SMURD.
Pompierii au au găsit un mijloc de transport în comun și un autoturism avariate.

Ocupanții erau ieșiți din acestea. Șoferii celor două autovehicule au fost consultați de către echipajul SMURD fără a fi transportați la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autoturism cuprins de flăcări, în mers, pe Autostrada A3, în județul Cluj. Focul a fost stins de pasageri

Publicat

Un autoturism a fost cuprins de flăcări, în timp ce se deplasa pe Autostrada A3, în județul Cluj, segmentul Gilău-Nadeșel. Pasagerii mașinii, dar și alți participanți la trafic, au reușit să stingă focul înainte ca flăcările să se extindă.

Pogtrivit ISU Cluj, o autospecială pentru stins incendii a fost alertată, în jurul orei 22.00, pentru a lichida flăcările care au cuprins un autoturism care de deplasa pe A3, segmentul Gilău-Nadeșel.


La momentul momentul sosirii pompierilor, ocupanții erau ieșiți din acesta.

A fost evitată propagarea focului, până la sosirea pompierilor, de către ocupanții autoturismului și ceilalți participanți la trafic prin utilizarea stingătoarelor din dotare.

Din fericire, nu au fost persoane rănite ca urmare a acestui accident, iar cercetările preliminare au stabilit că incendiul a avut ca și cauză probabilă o defecțiune la instalația electrică.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate