Connect with us

EVENIMENT

Cartier „exclusivist”, lângă o fermă de păsări și o groapa de gunoi, la Cristian, în județul Sibiu. Primăria a modificat PUG-ul ca să se facă proiectul

PublicatPrimăria Cristian intenționează să aprobe construirea unui cartier de vile în apropiere de o fermă de pui, o groapă de gunoi și de aeroportul din Sibiu.

Cartierul rezidențial cu vile și spații de servicii se va construi, într-o zonă cel puțin ciudată, aflată în apropiere de Sibiu.

”Nu mai e un secret pentru nimeni că, în ultimii ani, cartierele rezidențiale nou-construite sunt ca ouăle cu surprize. Au un ambalaj atractiv dar ascund tot felul de probleme, pe care locatarii le descoperă abia după ce se mută în casă nouă.

Ultima ofertă pe piața imobiliară locală este un cartier nou-nouț ce va fi ridicat în Cristian. Vilele ce vor fi construite aici au vedere la Munții Făgăraș și ar putea fi visul oricărui om îndrăgostit de natură. Din păcate însă, cel mai probabil, viitorii locatari, în loc să se bucure de priveliște, se vor plânge de mirosul insuportabil și de muște, scrie ziarul local Ora de Sibiu

Cei care vor alege să locuiască acolo vor trebui să se acomodeze cu imediată vecinătate a unei mari ferme de păsări, vor avea nu foarte departe Depozitul Ecologic Cristian, adică groapă de gunoi iar pe deasupra lor vor zbura avioanele care decolează și aterizează pe aeroportul internațional Sibiu.

Prin modificarea Planului de Urbanism General, în urmă unui studiu de impact asupra sănătății publice, primăria și consiliul local al comunei Cristian au redus distanță minimă obligatorie de protecție sanitară față de perimetrul unei ferme de păsări cu peste 10.000 de capete, la mai puțin de jumătate, respectiv de la 1000 de metri cât prevede legislația la 435 de metri.

Prin această reglementare urbanistică, Primăria comunei Cristian a pregătit de fapt terenul pentru aprobarea unui PUD care prevede “construirea de locuințe P + 2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități”

Deocamdată PUD-ul respectiv a trecut doar de faza de avizare, care este un demers premergător aprobării însă se pare că nimic nu va putea împiedică dezvoltatorul imobiliar să construiască pe terenul aflat în vecinătatea fermei avicole.

Tot în proximitatea terenului în cauza se află și Depozitul Ecologic, adică groapă de gunoi care deservește inclusiv municipiul Sibiu, însă această se află, conform unei adrese a primăriei Cristian, “ la o distanță de protecție sanitară mai mare decât cea stabilită de Ordinul 119/2014”.

La fel pentru distanță față de aeroportul din Sibiu, cei de la primăria Cristian susțin că au avut când au întocmit PUG-ul avizele necesare de la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Având toate avizele necesare pentru modificare PUG-ului , primăria Cristian consideră că apropierea celor 3 obiective existente deja în zona nu sunt un factor de risc pentru sănătatea populației.

Mai mult decât atât, cei de la primărie susțin că în demersul de aprobare a PUD-ului prin care se dorește construirea cartierului au solicitat dezvoltatorului prin certificatul de urbanism avize de la DSP, Mediu și Autoritatea Aeronautică Civilă.

„În temeiul reglementărilor documentaţiei de urbanism nr. 23/2014, faza PUG, aprobată prin hotărârea Consiliului local Cristian nr. 43/23.04.2019 si HCL 86/29.10.2019, zona supusa dezbaterii publice spre aprobare PUD identificata in CF nr. 103621 este propusă ca și zonă pentru locuințe și servicii.

Deși această zonă se afla în zona de protecție a fermei avicole, în procedura de aprobare a PUG-ului comunei Cristian a fost realizat un studiu de impact prin care se diminuează zona de protecție față de fermă.

În avizul obținut de la Direcția de Sănătate Publică se specifică faptul că Planul Urbanistic General poate fi actualizat din punct de vedere al expunerii la poluanții fizici și chimici și se precizează exact distanțele între zonele de locuit, existente și propuse și ferma avicolă .

Funcționarea fermei nu va fi afectată deoarece reducerea distanței de protecție este avizată atât de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu cât și de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, a declarat pentru Oradesibiu.ro Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian.

Problema care se pune totuși este una de oportunitate și de moralitate și nu una de legalitate.

În goana după terenuri construibile se fac în România multe compromisuri pe care din păcate beneficiarii lor nu le sancționează de la început, atrași probabil de prețuri mai bune sau de reclame frumoase.

În Sibiu s-a construit până la saturație în zona Șelimbăr, dar cum acolo s-au cam epuizat terenurile disponibile dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre alte zone.

Așa vor ajunge probabil, dacă vor obține toate avizele necesare (lucru miraculos de simplu în România pentru dezvoltatori dar foarte greu pentru persoane private care vor să-și facă o căsuța) să construiască și la Cristian la o aruncătură de bat de o fermă de păsări de unde vara nu va veni miros de lavandă.

Iar viitorii locatari ai caselor respective se vor plânge abia atunci de mirosuri și muște, uitând că fermă era demult acolo, înainte să se construiască cartierul lor modern.

Și se va ajunge că în Băneasa unde cei care și-au construit case la capătul pistei de aeroport se plâng acum de zgomotul avioanelor.

foto:  Oradesibiu.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Un polițist local din Sectorul 1 și-a reclamat superiorii că l-au obligat să poarte uniformă

Publicat

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, spune că a cerut Poliției locale să le ceară angajaților să poarte uniforme, iar unul dintre polițiști și-a reclamat superiorii că l-au obligat să facă acest lucru.

Primarul Clotilde Armand susține că în urmă cu câteva zile a cerut conducerii Poliției Locale Sector 1 să transmită angajaților că este obligatoriu să poarte uniformă.

Edilul spune că a cerut asta după ce a constatat că erau „prea mulți polițiști locali în teritoriu îmbrăcați casual”.

Primarul povestește că unul dintre polițiști și-a reclamat superiorii.

„Și ce credeți? Unul dintre polițiștii locali din Sectorul 1 a făcut plângere conducerii pentru că l-a obligat să poarte uniformă de serviciu. Kafka?! Sper să înțeleagă că problemele de fashion nu sunt în atribuțiile Poliției Sectorului 1”, a scris Clotilde Armand luni seara pe Facebook.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei tineri din Afganistan şi Pakistan, depistaţi în Galați cu şedere ilegală

Publicat

frontiera
Arhivă Foto

Trei tineri din Afganistan şi Pakistan, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, respinşi în procedura de azil, au fost depistaţi cu şedere ilegală, după ce nu au părăsit voluntar teritoriul României la expirarea termenului legal, informează, luni, Inspectoratul General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Galaţi.

Potrivit sursei citate, poliţiştii de imigrări din Galaţi au efectuat o acţiune în cooperare cu structura de jandarmi teritorială, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale, pe raza de competenţă.

În cadrul acţiunii au fost depistaţi cu şedere ilegală trei cetăţeni străini, toţi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, din Afganistan şi Pakistan.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că, aceştia sunt foşti solicitanţi ai unei forme de protecţie internaţională, ale căror cereri au fost respinse în procedură de azil.

Întrucât cetăţenii străini nu au părăsit teritoriul României în termenul de 15 zile, pe numele lor a fost instituită măsura de luare în custodie publică, aceştia fiind plasaţi în Centrul de Cazare a Străinilor luaţi în Custodie Publică Otopeni, în vederea efectuării demersurilor specifice pentru îndepărtarea sub escortă.

AGERPRES

 

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat a murit, strivit sub un tractor, într-o localitate din Vrancea

Publicat

Un bărbat de 77 de ani și-a pierdut viața, luni după amiază, într-o localitate din județul Vrancea. Bărbatul a fost prins sub un tractor.

Potrivit ISU Vrancea, pompierii militari au fost solicitați să intervină în jurul orei 18:00 în localitatea Vizantea-Livezi, pentru extragerea unei persoane surprinse sub un tractor.

Pompierii au acționat pentru extragerea persoanei.

Conform sursei citate, din nefericire, persoana de sex masculin, în vârstă de 77 de ani, a suferit leziuni incompatibile cu viața, echipajul SAJ declarând decesul.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Vidra cu o autospecială de intervenție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident de muncă în Târgu Jiu. Un bărbat a murit, strivit de un motostivuitor

Publicat

Arhivă Foto

Un bărbat a decedat, pe parcursul zilei de luni, după ce a fost strivit de un motostivuitor la o societate comercială din Târgu Jiu, județul Gorj.

Potrivit IPJ Gorj, a fost sesizat un accident de munca la o societate comercială de pe strada Ana Ipătescu din Târgu Jiu.

Un barbat de 40 de ani, din localitate ar fi fost strivit de un motostivuitor, iar ca urmare a leziunilor suferite, a decedat.

În cauză s a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă si nerespectarea normelor de sănătate și securitate în muncă.

Citește mai departe