Connect with us

ACTUALITATE

Casa Regală: Ion Caramitru a fost un devotat, constant şi curajos apărător al principiilor şi valorilor Coroanei Române

Publicat

Sursă foto: Familia Regala a Romaniei

Alături de Regele Mihai I şi de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant şi curajos apărător al principiilor şi valorilor Coroanei Române, precum şi un adevărat prieten, transmite Casa Regală pe pagina oficială.

Sursa citată precizează că „majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei şi alteţa sa regală Principele Radu au aflat cu nespusă tristeţe neaşteptata veste a trecerii la cele veşnice a marelui actor Ion Caramitru”.

 

Regele Mihai I l-a distins pe Ion Caramitru

Totodată, familia regală aminteşte că Regele Mihai I l-a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008. L-a distins şi cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo în anul 2012. În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler.

„Actul său curajos şi vizionar de a fonda UNITER, în anul 1990, a schimbat statutul respectabilei profesii de artist dramatic. A fost un eminent ministru al Culturii şi un foarte apreciat ambasador al teatrului şi filmului românesc pe toate meridianele lumii”, apreciază Familia Regală.

De asemenea, este amintit faptul că Regele Mihai I a călătorit la Londra, la începutul anilor ’90, pentru a vedea pe scenă pe Ion Caramitru şi pe marii actori de la Bulandra, în „Hamlet”. Custodele Coroanei Margareta şi Principele Radu s-au cunoscut în ianuarie 1994, în cadrul programului „Artecole”, fondat la UNITER de Ion Caramitru.

„Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor şi profesor de teatru, un animator al vieţii teatrale şi un remarcabil director al Teatrului Naţional. Sute de tineri actori şi regizori au avut în Ion Caramitru un model şi un susţinător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalităţi contemporane”, este subliniat în mesaj, care aminteşte că de numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente şi iniţiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susţinut de trei decenii de Fundaţia Regală Margareta a României şi ulterior de Familia Regală.

„Custodele Coroanei şi Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaş şi fiilor marelui dispărut!”, se încheie mesajul Familiei Regale.

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), a murit duminică, la vârsta de 79 de ani. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe