Connect with us

ACTUALITATE

Castelul Szentkereszty din Arcuş, județul Covasna, inclus în turneul SoNoRo Conac

Publicat

castel
sursa foto: castelintransilvania.ro

Castelul Szentkereszty din Arcuş, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, va găzdui săptămâna aceasta un concert de muzică clasică în cadrul proiectului SoNoRo Conac ”A la française”.

Potrivit organizatorilor, în cadrul concertului, programat pe 9 mai, ora 18, publicul va putea audia lucrări ale compozitorilor francezi Gabriel Fauré, Marin Marais, Jules Massenet, precum şi lucrări de George Enescu, Zoltán Kodaly şi Reinhold Gličre, în interpretarea muzicienilor Anna-Liisa Bezrodny – vioară, Răzvan Popovici – violă, Jan-Erik Gustaffson – violoncel şi Miruna Nagy – harpă.

„Influenţa franceză în cultura noastră a fost foarte mare, de la artă şi arhitectură, până la modalităţi de organizare administrativă, dar şi aportul ţării noastre la cultura franceză, prin intelectualii şi artiştii de origine română, a fost important şi ne bucurăm că acest sezon comun a reuşit să sublinieze atât de bine această relaţie, ce a îmbogăţit ambele culturi. În această ediţie vom realiza un schimb cultural cu Franţa, vom avea invitaţi artişti francezi de vârf la concertele Conac, ce vor concerta alături de artiştii români sau internaţionali, cu al căror nivel înalt ne-am obişnuit deja publicul”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, muzicianul Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac şi al Festivalului SoNoRo.

Construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, castelul Szentkereszty îmbină elementele stilurilor neorenascentist şi neobaroc.

„De-a lungul timpului, castelul a avut parte de numeroase schimbări şi restaurări. Un rol important în aceste modificări l-au avut baronul maghiar Béla Szentkereszty şi soţia lui, de origine română, Maria Florescu-Bibescu, urmaşa a două familii boiereşti importante, Florescu şi Bibescu. Cumularea averilor celor doi soţi le-a permis acestora să îmbogăţească arhitectura interioară a castelului şi să-i adauge un etaj. Castelul a fost devastat după cele două războaie mondiale, iar în perioada comunistă a fost folosit ca orfelinat, spaţii de depozitare şi birouri. În 1984 a fost amenajat ca vilă prezidenţială pentru Nicolae Ceauşescu”, se arată în comunicat.

Din 1990 până în 2015, când imobilul a fost retrocedat, în incinta castelului a funcţionat Centrul de Cultură Arcuş, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

„Le urăm bun venit muzicienilor de la SoNoRo la Arcuş şi la Castelul Szentkeresty. A trecut prea mult timp de când muzica a răsunat în saloanele acestui castel. Din perspectiva familiei, sperăm ca acesta să fie primul dintre multele viitoare evenimente ce vor răspunde intenţiei noastre de a transforma castelul într-un loc dedicat artelor şi manifestărilor culturale tradiţionale. Sperăm că aceia care fac parte din comunitatea locală ne vor susţine demersul cu mândrie şi bucurie”, a declarat proprietarul castelului, Elemer Jankovich Besan, citat în comunicat.

Turneul SoNoRo Conac din luna mai este inclus în Sezonul România – Franţa 2019 şi va continua pe 10 mai la Castelul Haller, localitatea Ogra din judeţul Mureş, pe 11 mai la Castelul Apafi, localitatea Dumbrăveni, judeţul Sibiu, pe 12 mai la Palatul Peleş din judeţul Prahova şi pe 30 mai la Palatul Regal din Bucureşti.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile.

SoNoRo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro în 2013, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

„În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac – ce îşi propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Radare de weekend: Amplasarea radarelor pe drumurile județului Alba, în perioada 2 – 4 iulie

Publicat

radar.jpg

IPJ Alba a anunțat lista drumurilor pe care vor fi amplasate radare de supraveghere a traficului, în acest sfârșit de săptămână. Polițiștii din județ se vor afla pe majoritatea arterelor importante, dar și în orașe. 

Amplasarea radarelor în perioada 2 – 4 iulie 2022:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

În gardă, cavaleri! Festivalul Medieval din Cetatea Oradea a fost bogat în demonstraţii spectaculoase încă din prima seară (FOTO)

Publicat

festival medieval 02072022 48.jpg

Sute de persoane au intrat, vineri seară, în atmosfera specifică Evului Mediu, în Cetatea orădeană, unde au fost aşteptaţi de sute de luptători, menestreli, scutieri, domni şi domniţe de la curţile regeşti. Cele mai atractive momente ale primei seri de Festival medieval a fost campionatul european de full contact (turnirul) şi un spectacol cu foc susţinut de tinerii de la Ordinul Solomonarilor.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MANELE estivale aproape de Cluj. ONE Festival se ține la Cămărașu în 1 și 2 iulie. Jandarmii vor fi la DATORIE

Publicat

festival.jpg

În zilele de 1 și 2 iulie, Clujul își diversifică paleta muzicală. După Electric Castle, Untold și Jazz in the Park, a apărut și One Festival, dedicat manelelor. Acesta se va desfășura la Cămărașu și-i va avea printre invitați pe Jador, Nicolae Guță, Aza și celebrul Rabă, gazda festivalului.

Biletul de intrare pentru două zile costă 315 lei.

Cu această ocazie, Jandarmeria Cluj a remis un comunicat:

„Pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj – Napoca vor fi la datorie în acest sfârșit de săptămână și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biblioteca Județeană Alba organizează o nouă întâlnire a Clubulului ”SF, Fantasy și Horror”. Când va avea loc

Publicat

afis 3.20 sf fantasy horror club alba 6 iulie 2022 scaled e1656677091254 1000x600.jpg

Miercuri, 6 iulie 2022, de la ora 17.00, are loc întâlnirea lunară a clubului „SF, Fantasy & Horror Club Alba”. Clubul se adresează tuturor celor interesați de acest gen literar, indiferent de vârstă sau ocupație, și se va desfășura printr-o întâlnire online coordonată de scriitorul albaiulian Lucian Dragoș Bogdan și de bibliotecara Luiza Pop.

Link-ul de conectare către membrii clubului, pe platforma ZOOM, va fi transmis între 16:30 și 16:40, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Intrarea pe platforma ZOOM și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe