Connect with us

ACTUALITATE

Câştigul salarial mediu net pe economie a scăzut cu 1,1% în luna august

Publicat

bani 1 1000x600.jpg

Câştigul salarial mediu net pe economie a ajuns în august la suma de 3.933 de lei, astfel s-a înregistrat o scădere de 42 de lei, respectiv 1,1%, raportat la luna precedentă, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Şi în sectorul bugetar s-au înregistrat în luna august uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu iulie în administraţia publică (-1,1%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,2%). În învăţământ, câştigului salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă (+0,6%).

În luna august 2022, câştigul salarial mediu brut pe economie a fost de 6.348 de lei, cu 57 de lei (-0,9%) mai mic decât în luna iulie 2022.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, precizează INS.

Comparativ cu luna august din 2021, câştigul salarial mediu net în august 2022 a crescut cu 12,8%.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 97,8% în august 2022 faţă de august 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 98,3% în luna august 2022 faţă de luna iulie 2022, iar faţă de luna octombrie 1990 acesta a fost 218,1%, cu 3,5 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iulie 2022.

Câştigul salarial mediu net pe economie a scăzut cu 1,1% în luna august. În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2022

În luna august 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2022, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie, încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 15,6% în extracţia cărbunelui superior şi inferior; cu 4,0% – 8,5% în sectorul tăbăcirii şi finisării pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).

Precum și activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea produselor textile, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; cu 2,0% – 4,0% în alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, alte activităţi extractive, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Câştigul salarial mediu net pe economie a scăzut cu 1,1% în luna august. Ce a determinat creșterile câștigului salarial mediu net în luna august față de luna iulie 2022

Creşterile câştigului salarial mediu net în luna august 2022 faţă de luna iulie 2022 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna iulie, ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 11,8% în telecomunicaţii; cu 2,0% – 6,0% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă; cu 1,0% – 1,5% în hoteluri şi restaurante, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi aeriene, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tranzacţii imobiliare, industria alimentară, activităţi de poştă şi de curier. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Intervenție rapidă la Darabani: Incendiu izbucnit de la un scurtcircuit, oprit înainte să cuprindă întreaga locuință

Publicat

incendiu evitat în ultimul moment la cucorăni. isu botoșani: coșurile

Publicitate

Un incendiu izbucnit în cursul zilei de ieri a pus în pericol o locuință din orașul Darabani, după ce un scurtcircuit electric a aprins o parte din acoperiș. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale au fost limitate datorită intervenției rapide a echipajelor de pompieri.

La fața locului au intervenit prompt pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, care au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani, județul în care Sistemul Garanție-Returnare a funcționat aproape perfect. În curând reciclarea va ajunge și la sate

Publicat

botoșani, județul în care sistemul garanție returnare a funcționat aproape perfect.

Publicitate

Botoșaniul se numără printre județele care au înregistrat o operativitate ridicată în Sistemul Garanție-Returnare (SGR), în contextul în care, la nivel național, peste 348,8 milioane de ambalaje au fost returnate doar în luna martie 2025.

Această cifră reflectă redirecționarea către reciclare a peste 32.000 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, evitând astfel poluarea mediului, relatează mediafax.ro.

În județele Botoșani și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

La un pas de tragedie la Străteni: Un coșul de fum a luat foc. Pompierii au salvat la timp locuința unei familii

Publicat

la un pas de tragedie la străteni: un coșul de

Publicitate

Un incendiu izbucnit seara trecută în localitatea Străteni, comuna Lozna, a pus în pericol casa unei familii, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins. Din fericire, flăcările au fost observate la timp, iar intervenția rapidă a pompierilor a prevenit extinderea focului la întreaga locuință.

La fața locului a intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de stingere,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se stinge o generație: Tot mai puțini PENSIONARI cu indemnizația socială. Botoșani, printre județele cu cei mai mulți agricultori beneficiari

Publicat

se stinge o generație: tot mai puțini pensionari cu indemnizația

Publicitate

Numărul pensionarilor care primesc indemnizația socială de la stat este în continuă scădere. În luna martie 2025, doar 907.612 persoane mai beneficiau de acest sprijin financiar, cu 8.681 mai puține față de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 87.627 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor – o categorie care rămâne…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe