Connect with us

ACTUALITATE

Câştigul salarial mediu nominal net a urcat la 3082 lei în luna septembrie a acestui an

Publicat

bani lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3082 lei în luna septembrie a acestui an, în creştere faţă de luna precedentă cu 38 lei (1,2%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7108 lei), potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

La polul opus, cele mai mici venituri salariale medii nete au fost înregistrate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1762 lei).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5041 lei, cu 60 lei (1,2%) mai mare decât în luna august 2019.

Pe de altă parte, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

„În luna septembrie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, precizează INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 21,8%, respectiv în fabricarea produselor din tutun, cu 17,6%.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august 2019 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, se mai arată în comunicatul INS.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere, cu 5,2%, şi în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, transporturi pe apă, între 3% şi 4%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă ca urmare a reluării plăţii unor drepturi salariale ce nu se acordă pe perioada concediilor de odihnă, astfel: învăţământ (8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice) şi administraţie publică (1,2%). Câştigul salarial mediu net a înregistrat o uşoară scădere faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-0,9%).

Indicele câştigului salarial real a fost 110,8% pentru luna septembrie 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 101,1% pentru luna septembrie 2019 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 212,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2019. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ilie Bolojan și-a reluat mandatul de președinte al Senatului

Publicat

ilie bolojan și a reluat mandatul de președinte al senatului

Publicitate

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, și-a reluat luni mandatul, după ce a asigurat interimatul la Palatul Cotroceni din 12 februarie până în prezent.

Funcția de președinte interimar al Senatului a fost asigurată în această perioadă de Mircea Abrudean.

Ilie Bolojan a părăsit luni Palatul Cotroceni, după ce a predat mandatul de șef al statului lui Nicușor Dan, cel care va deține această funcție în următorii cinci ani.

AGERPRES


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alertă pentru profesori! Ministerul Educației face anunțul așteptat despre titularizare 2025

Publicat

titularizarea se schimbă: ce propune ministrul educației pentru a simplifica

Publicitate

Examenul de titularizare 2025: Ministerul Educației a venit luni cu clarificări oficiale, după ce în spațiul public au circulat mai multe neînțelegeri legate de organizarea acestuia.

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

În perioada 26-30 mai 2025, la nivelul judeţului Botoşani,  se va derula „Săptămâna prevenirii criminalităţii”

Publicat

În perioada 26 30 mai 2025, la nivelul judeţului botoşani,  se

Publicitate

În perioada 26-30 mai 2025, la nivelul judeţului Botoşani,  se va derula  „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Acţiunea este rezultatul unei iniţiative la nivel naţional a Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

Prin activitățile desfășurate dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți cetățeni. Scopul nostru este să conștientizăm atât necesitatea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestuia. Este COD GALBEN

Publicat

risc de inundații pe râurile jijia, prut și afluenții acestuia.

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestuia și instituit Cod galben până pe 28 mai, la ora 24:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe