Connect with us

ACTUALITATE

Cât de fericiți sunt tinerii din România. Orașul cu cel mai ridicat de fericire

Publicat

finlanda bun sursa foto oleg mit pixabay 590x354

Media nivelului de fericire a tinerilor din România este de 6.69, pe o scară de la 1 la 10. Nivelul cel mai ridicat de fericire al tinerilor e înregistrat în Iași, cel mai redus în Constanța. Cluj-Napoca e perceput drept cel mai curat și unit oraș, iar Iași e perceput ca fiind cel mai accesibil.

Cu ocazia Zilei Tineretului, Consiliul Tineretului din România, alături de alte instituții, prezintă studiul „Tineri după pandemie: Orașe Fericite” și analiza „Tineri Acasă”.

Studiul „Orașe fericite” a fost realizat pe un eșantion de peste 5.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, din cele șase capitale ale tineretului din România: Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timișoara, Bacău, Constanța, Baia Mare și Iași.

Sondajul a măsurat câteva dintre aspectele esențiale ale vieții tinerilor: cât de fericiți sunt, care este gradul de siguranță pe care îl resimt în orașul în care trăiesc și care sunt lucrurile care pot fi îmbunătățite.

De asemenea, sondajul a avut în vedere identificarea schimbărilor înregistrate de către tineri în timpul pandemiei și a modului în care orașele au contribuit la starea lor de spirit:

– pe o scară de la 1 la 10, media nivelului de fericire a tinerilor din România este de 6.69

– în medie, tinerii respondenți punctează nivelul de fericire din orașele lor cu 5.99/10; gradul de siguranță resimțit e peste medie (6.63/10), iar pentru proactivitate orașele au primit un punctaj de 6.25/10

– nivelul cel mai ridicat de fericire al tinerilor e înregistrat în Iași, cel mai redus în Constanța

– Cluj-Napoca e perceput drept cel mai curat și unit oraș, iar Iași e perceput ca fiind cel mai accesibil

– 6 din 10 tineri consideră că orașele lor s-au adaptat eficient contextului pandemic

– 2 din 6 tineri ar dori să se implice în viitor în acțiuni de voluntariat pentru a ajuta la dezvoltarea orașului lor.

„Prin studiul <Happy City> ne-am propus să aflăm care e situația tinerilor din România, astfel încât să avem un punct de plecare clar în stabilirea obiectivelor pentru un plan de acțiune. Programul <Capitala Tineretului din România> urmărește crearea unor zone urbane care să ofere oportunități de dezvoltare în rândul tinerilor prin creșterea stării de bine, locuirea într-un spațiu urban potrivit nevoilor lor și oferirea de perspective de viitor, pentru dezvoltarea lor armonioasă. Acest program poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor iar înscrierea se poate face până la data de 2 iunie 2022”, a declarat András Farkas, Co-Fondator și Director Strategic al Grupului PONT.

Posibilitatea achiziționării propriei locuințe este un subiect foarte important, corelat direct de gradul de satisfacție resimțit de tineri.

Astfel, Consiliul Tineretului din România a realizat analiza „Tineri acasă”, o cercetare ce abordează principalele provocări referitoare la modul în care tinerii locuiesc sau pot obține o locuință potrivită nevoilor lor:

– maojritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani locuiesc împreună cu părinții (57,8%, față de 49,4% în medie în UE-27, conform Eurostat), adesea forțat, negăsind alte soluții locative sustenabile, vârsta medie la care aceștia părăsec locuința părintească fiind de 27,9 ani

– 8,4% dintre tinerii între 15-29 ani din România trăiesc în gospodării care utilizează mai mult de 40% din venit pentru cheltuielile cu locuința conform datelor Eurostat din anul 2020, aceștia încadrându-se în fenomenul denumit sugestiv Povara Costului Locuirii

– 64,7% dintre tinerii între 15-29 ani din România trăiesc în gospodării supraaglomerate, raportat la 27,5% media Uniunii Europene

– 21,9% dintre tinerii între 15-29 ani din România suferă de lipsa sau precaritatea severă a locuinței, raportat la 6,5% media Uniunii Europene

– Costul închirierii a crecut cu 10,1% din 2015 în 2020. O chirie medie pentru o garsonieră în București sau Cluj reprezintă 87,3% din salariul minim net, iar chiria pentru un apartament cu două camere, 129,66% din salariul minim net.

„În timp ce 96% din populația Românei trăiește în locuințe proprietate personală, tinerii se confruntă cu un deficit de locuințe disponibile la prețuri accesibile. Din păcate, posibilitatea tinerilor de a deține propria casă este întârziată de lipsa diversității opțiunilor. Locuința reprezintă unul dintre factorii determinanți pentru deciziile majore ale tinerilor, printre care menționez: mutarea din casa părintească, întemeierea unei familii, alegerea momentului pentru a avea copii sau alegerea orașului în care să locuiască. Stabilitatea și siguranța reprezintă nu doar dorințe ale tinerilor, ci nevoi de baza ce trebuie adresate cu prioritate.”, a declarant Gabriel Carnariu, președintele Consiliului Tineretului din România. MEDIAFAX

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Comercianții care refuză să înlocuiască produsele neconforme riscă amenzi de până la 25.000 de lei. Proiect înregistrat la Senat

Publicat

comercianții care refuză să înlocuiască produsele neconforme riscă amenzi de

Publicitate

Comercianții care nu înlocuiesc produsele vândute ce prezintă neconformități în termenul prevăzut de lege ar putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 25.000 de lei. Prevederea apare într-un nou proiect legislativ depus recent la Senat, care vizează modificarea Ordonanței de urgență nr. 140/2021 privind contractele de vânzare de bunuri. 

Inițiativa aparține unui grup de parlamentari PNL și urmărește completarea cadrului legal…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 350 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. LISTA cu locurile de muncă comunicată de AJOFM

Publicat

peste 350 de locuri de muncă disponibile la botoșani. lista

Publicitate

Peste 350 de locuri de muncă sunt libere în această săptămână la nivelul județului Botoșani, au anunțat responsabilii din zona forțelor de muncă. Datele au fost centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

DENUMIRE JOB DENUMIRE ANGAJATOR ADRESA ANGAJATOR
SEF DEPARTAMENT MECANEX SA STR.Str. MANOLEŞTI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

De când vor fi eliberate buletine cu CIP pentru copiii sub 14 ani și ce documente sunt necesare

Publicat

de când vor fi eliberate buletine cu cip pentru copiii

Publicitate

Începând cu luna iunie, România face un pas important spre digitalizare: și copiii sub 14 ani vor putea obține cărți de identitate cu cip. Documentul vine cu o serie de beneficii, de la semnătură electronică la utilizarea ca pașaport în UE, scrie playtech.ro.

Noul buletin electronic, disponibil și pentru cei mici

O schimbare majoră intră în vigoare din 2 iunie 2025: și minorii cu vârste sub 14 ani, inclusiv nou-născuții, vor putea avea propria…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: „Procesul etichetelor” la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani, o activitate interactivă despre alegeri alimentare și sănătate

Publicat

foto: „procesul etichetelor” la colegiul tehnic „gheorghe asachi” din botoșani,

Publicitate

Luni, 7 aprilie 2025, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani, a avut loc o activitate specială dedicată  deschiderii programului național „Săptămâna Verde” și ”Zilei Mondiale a Sănătății. 
În parteneriat cu Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) Botoșani, elevii au participat la o dezbatere interactivă având ca temă interpretarea etichetelor produselor alimentare și impactul acestora asupra sănătății….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe