Connect with us

EVENIMENT

Cât de periculoși sunt pufuleții pentru sănătate. Studiu realizat pe 32 de tipuri de produse diferite, de către APC

Publicat


Pufuleții fac parte din dieta românilor de zeci de ani și toată lumea îi îndrăgește, însă nimeni nu știe exact cât de periculoși sunt ei pentru sănătatea consumatorilor, informează ziarul Alba24.ro.

Deși la prima vedere par o bună alegere pentru că nu conțin multe calorii, profesorul Mencinicopschi atrage atenția asupra ingredientelor periculoase pe care le conțin.

Expertul în nutriție  descrie pufuleţii ca fiind un produs expandat obţinut din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutriţional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide.

Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului realizat pe diverse tipuri de pufuleți simpli și cu arome arată de ingredinte conțin aceștia.

Analiza Asociației pentru Protecia Consumatorului a fost efectuată asupra a 32 de tipuri de pufuleți, iar concluziile sunt următoarele:

– 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor

– 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!

– 34% din produsele analizate conţin sare iodată!

– 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!

– 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!

– 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!

– conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%

Ce ingrediente conțin pufuleții

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de pufuleţi analizate sunt următoarele: făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne.

Ce aditivi și arome găsim în pufuleți

În cele 32 de produse analizate de Asociația pentru Protecția Consumatorului s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acetaţi de sodiu, acid lactic, lactat de calciu şi acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprica şi aromă de fum.

Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E262 – acetatul de sodiu se folosește ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator și conservant. Poate produce reacţii alergice precum mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conțin E 270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copiii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

E 296 – acid malic, potențiator de aromă. Concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic.

E330 – Acidul citric este un agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E471 – mono și digliceride ale acizilor grași. Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.

E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Deficitul de vitamina B6 generează slăbiciune musculară, anemie, insomnie, căderea părului, oboseală cronică şi tulburări neurologice. Deficitul de calciu provoacă o serie de manifestări, cum ar fi: cârcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburări intestinale şi lipsa poftei de mâncare. Produsele care conţin acest aditiv nu trebuie consumate de către femeile însărcinate, copiii, hipoglicemicii, bătrânii sau cardiacii.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de către persoanele cu astm și gută.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Aromă de fum – produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.

Pufuleții nu sunt recomandați copiilor

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 175 kcal și 542 kcal. În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare.

Cantitatea de lipide per 100 grame produs variază între 9,1 grame și 35 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 2,3 grame și 20,4 grame. 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, în conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Sursă: Alba24.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Numărul persoanelor testate pozitiv de coronavirus în Germania a ajuns la 67.366. Aproape 5.553 de cazuri noi, în doar 24 de ore

Publicat

germania coronavirus

Numărul de cazuri confirmate de COVID-19 în Germania a ajuns la 67.366, iar cel al deceselor la 732, a anunţat miercuri dimineaţă Institutul Robert Koch (RKI), după ce în ultimele 24 ore au fost testaţi pozitivi încă 5.453 pacienţi, transmite Reuters.

De marţi dimineaţă până miercuri dimineaţă în Germania au mai decedat 149 de persoane din cauza infectării cu noul coronavirus.

Pe de altă parte, o navă de croazieră germană de pe care 41 de pasageri şi membri ai echipajului au contractat virusul SARS-CoV-2 refuză să părăsească portul Australia.

Nava Artania se află de săptămâna trecută în portul Fremantle, situat la sud de Perth.

Şeful executivului statului Australia de Vest, Mark McGowan, s-a declarat ”extrem de dezamăgit” şi şi-a exprimat speranţa că nava de pasageri va părăsi Australia ”cât mai curând cu putinţă”. El a solicitat intervenţia autorităţilor federale de la Canberra în acest caz. ”Aş solicita Forţei de frontieră australiene să pună nava pe itinerariul său. Vasul trebuie să se întoarcă în Germania”, a declarat McGowan într-o conferinţă de presă la Perth.

”Dacă nava trebuie să fie curăţată, atunci să fie curăţată şi apoi să îşi reia itinerariul. Dacă are nevoie de echipament de protecţie, acesta trebuie dat. Dar vasul trebuie să plece cât mai rapid posibil”, a adăugat el.

Un număr de 844 de pasageri şi membri ai echipajului aparent sănătoşi de pe nava Artania au plecat duminică cu patru zboruri ale companiei aeriene Condor către Germania, cu sprijinul Forţei de frontieră australiene şi al guvernului de la Berlin.

În spitale din Australia se află 41 de pasageri şi membri ai echipajului de pe nava de croazieră, dintre care unii sunt în stare gravă. Alături de aceştia se află în Australia şi 16 aparţinători.

Autorităţile portuare din Fremantle au anunţat că nava urmează să plece vineri, dar echipajul a anunţat Forţa de frontieră australiană că vasul ar trebui să mai rămână două săptămâni şi a cerut să se efectueze o dezinfectare totală a vasului. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL: Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 2.460. S-au înregistrat 215 cazuri noi. Numărul persoanelor DECEDATE: 85

Publicat

coronavirus

Potrivit datelor OFICIALE furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul persoanelor confirmate ca infectate cu noul coronavirus a ajuns miercuri, 1 aprilie 2020, la 2.460. În decurs de 24 de ore de la ultima informare, s-au înregistrat 215 cazuri noi. Potrivit sursei citate, în România până la această dată au murit 85 de persoane infectate cu COVID-19.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, până miercuri, 1 aprilie 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.460 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 252 au fost declarate vindecate și externate (84 la București, 56 la Timiș, 26 la Iași, 21 la Caraș-Severin, 12 la Constanța, 20 la Prahova, 8 la Dolj, 5 la Brașov, 8 la Cluj, 5 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Totodată, până acum, 85 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Oradea, Ialomița, Bihor și Mureș, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 215 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 57 de pacienți, dintre care 34 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.218 de persoane. Alte 119.218 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 26.609 teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 923 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.826 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 260 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 522 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 6.939 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.366.595 lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 196 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 105 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 24 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 4 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:Până la data de 31 martie 2020, au fost raportate 386.282 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește mai departe

EVENIMENT

O asistentă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean din Brăila, confirmată pozitiv cu COVID-19

Publicat

ambulanta

O asistentă medicală de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila a fost confirmată pozitiv cu COVID-19, potrivit informaţiilor furnizate, miercuri, pentru AGERPRES, de directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

“Am primit buletinul de analiză pentru o angajată a SAJ Brăila, un buletin de analiză pozitiv pentru COVID-19. Este vorba despre o angajată a SAJ Brăila care a dezvoltat simptomatologie în momentul în care era acasă, în timpul unui concediu medical pentru o altă afecţiune. S-a demarat o anchetă epidemiologică, care este în curs de desfăşurare”, a declarat Ciochină.

Directorul DSP Brăila a precizat că s-a luat măsura “limitării accesului anumitor persoane” la SAJ, “până când nu există buletine de analiză şi pentru alte persoane care ar fi avut un contact direct cu asistenta respectivă”.

“Persoana respectivă nu a dezvoltat simptomatologia când era la locul de muncă, iar modalitatea prin care a ajuns să aibă contact cu acest virus nu putem să o certificăm la acest moment. Nu putem spune că este ca urmare a activităţii la SAJ sau ca urmare a unei deplasări private”, a explicat Gabriel Ciochină. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Carantina a fost ridicată la Spitalul Gerota. Unitatea medicală nu poate primi însă în prezent pacienţi

Publicat

Carantina a fost ridicată la Spitalul Gerota, iar personalul medical şi cel tehnic au intrat în unitatea sanitară pentru a efectua activităţi necesare, precum nebulizarea tuturor spaţiilor, a informat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică, care a precizat că în acest moment nu se pot primi pacienţi şi nu se pot efectua consultaţii de specialitate.

“La nivelul Spitalului Gerota, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, au fost efectuate activităţi de dezinfecţie şi igienizare, iar în acest moment carantina a fost ridicată. Personalul medical şi tehnic a intrat în spital pentru a efectua alte activităţi necesare precum nebulizarea tuturor spaţiilor. Activităţile se desfăşoară în condiţii de protecţie pentru tot personalul. În acest moment, spitalul nu poate primi pacienţi şi în această unitate medicală nu se pot efectua consultaţii de specialitate. Aceste proceduri medicale vor putea fi efectuate, în cel mai scurt timp, după finalizarea tuturor activităţilor de dezinfecţie”, a anunţat GCS. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate