Connect with us

ACTUALITATE

Cât de plauzibilă este revenirea la normalitate la 1 iunie și când vom renunța la mască

Publicat

Revenirea la normalitate la 1 iunie este un obiectiv asumat în condițiile în care va fi atinsă ținta de 5 milioane de persoane vaccinate, iar renunțarea la mască va reprezenta „ultima redută”, a declarat, miercuri, coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Întrebat, miercuri seara, la TVR 1, dacă termenul de 1 iunie pentru revenirea la normalitate este realizabil, Valeriu Gheorghiță a răspuns afirmativ, cu condiția ca cel puțin 5 milioane de români să se vaccineze până la finalul lunii mai.

„Nu este o poveste (revenirea la normalitate la 1 iunie – n.r.). Este un început. Important este să atingem acel obiectiv de cel puțin 5 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii mai. Putem să atingem această țintă cu o condiție: ca persoanele să se adreseze centrelor de vaccinare”, a spus Gheorghiță.

Medicul a precizat că a început campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie, în județul Timiș fiind vorba de 50 de astfel de cabinete, urmând ca proiectul să fie extins la nivel național la peste 3.000 de medici de familie, care vor începe vaccinarea din 4 mai.

De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiță a spus că vor mai fi deschise aproximativ 144 de cabinete noi pentru vaccinul Pfizer, care vor începe vaccinarea propriu-zisă pe 13 aprilie. Totodată, pe 20 aprilie vor fi deschise alte 41 de cabinete noi cu Pfizer, au fost deschise alte 12 cabinete noi cu Moderna și din 20 aprilie va începe vaccinarea în centre mobile, mai ales în localitățile rurale, unde va fi distribuit serul de la compania Johnson&Johnson, care va fi recepționat, cel mai probabil, pe 19 aprilie, scrie Mediafax.

„Toate aceste lucruri vor trebui să ne ajute să accelerăm ritmul de vaccinare, să depășim cel puțin 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Este important să atingem această țintă”, a spus Valeriu Gheorghiță, care recunoaște, însă, că din cauza neîncrederii față de vaccinul AstraZeneca, vaccinarea în România este sub estimările inițiale.

„Această neîncredere în vaccinul de la AstraZeneca se vede în ceea ce noi anticipam că vom avea la acest moment. Calculele mele estimau cel puțin 80.000 de persoane vaccinate, însă sigur că această reticență se vede. Din estimările mele sunt minus 25.000 de persoane. Avem o capacitate mult mai mare de vaccinare în centrele cu AstraZeneca. Este clar că vorbim de o diminuare a adresabilității importantă”, a declarat dr. Gheorghiță.

Întrebat când vor putea renunța români la purtarea obligatorie a măștii, dr. Gheorghiță a spus: „Cu siguranță vor fi stabilite niște momente care vor fi considerate potrivite pentru a ridica o serie de restricții. În primul rând cred că se va recurge de la partea de obligativitate, la partea de înalt recomandat, mai ales pentru anumite condiții. Probabil că la un moment dat, în anumite condiții, cum se întâmplă în SUA (…), unde se dă posibilitatea persoanelor care se întâlnesc în grupuri mici, fiind toți vaccinați, să nu mai poarte masca de protecție. (…). Probabil că aceste măsuri se vor lua treptat, etapă cu etapă, însă, așa cum am spus și cu altă ocazie, la masca de protecție se va renunța ultima oară, va fi ultima redută”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe