ACTUALITATE
Cât de reală este legenda regelui Arthur? (P)
Foarte mulți dintre noi am auzit despre legendarul rege Arthur, despre regatul mitic Camelot, sabia magică scoasă din stâncă, Vrăjitorul Merlin și Cavalerii Mesei Rotunde. Sunt acestea doar elemente de ficțiune sau chiar sunt inspirate din realitate?
Elementele prezente în cărți și mai târziu în filme au anumite corespondente cu realitatea, iar unele dovezi mai recente indică posibile adevăruri istorice.
Conform legendei, Regele Arthur din Camelot a luptat împotriva invaziei saxone la începutul secolului al VI-lea. Sursele istorice nu consemnează însă existența acestui rege britanic în respectiva perioadă. Mult mai târziu, Arthur este menționat în scrierile unui istoric galez, Nennius. Acesta prezintă bătălii la care regele Arthur ar fi participat, dar locurile și timpurile sunt destul de diferite, ceea ce face improbabil ca informațiile să fie adevărate.
Arthur și scoaterea sabiei legendare Excalibur din piatră
Subiectul a fost preluat în secolele următoare în alte lucrări, scriitorii prezentând inclusiv legende populare celtice. Sunt menționate sabia magică Excalibur, cavalerul Lancelot, vrăjitorul Merlin și regina Guinevre. Pe scurt, legenda spune că Arthur era un fiul ilegitim al regelui, urmându-i la tron într-un context special și protejând regatul față de inamici puternici.
Pentru a-și demonstra descendența și capacitatea de a fi lider, Arthur ar fi scos din piatră sabia magică Excalibur, pe care multe alte persoane încercaseră să o extragă fără a avea succes, în ciuda puterii fizice evidente. Anglia era în acel moment afectată de război și chiar avea nevoie de un conducător demn. Crescut sub atenta îndrumare a lui Merlin, Arthur oferă astfel dovada menirii sale – aceea de a conduce întreaga Anglie.
Legenda regelui Arthur în filme și jocuri
Lumea cinematografică oferă diverse lungmetraje care se bazează pe legendele din jurul regelui Arthur, interpretate în funcție de viziunea scenariștilor. Printre cele mai cunoscute filme se remarcă Regele Arthur (2004), Knights of the Roundtable: King Arthur (2017), Excalibur (1981), Camelot (1967), Cavalerii mesei rotunde (1953), King Arthur: Legend of the Sword (2017) și Arthur & Merlin: Knights of Camelot (2020).
King Arthur: Knight’s Tale este un joc video tactic dezvoltat pentru Microsoft Windows în anul 2022, disponibil pe Steam. Seria dezvoltată de Neocore Games include și alte titluri – King Arthur: The Role-Playing Wargame (2009), King Arthur: Fallen Champions (2011), King Arthur II: The Role-Playing Wargame (2011). În altă zonă de divertisment, foarte popular este video slotul Mighty Arthur de la Quickspin (2017), un joc apreciat de numeroși amatori de păcănele gratis sau cu mize reale.
Alte informații despre lumea regelui Arthur
Camelot este prezentat ca un loc idilic, unde pacea și dreptatea sunt în prim-plan, sub domnia regelui Arthur. Ținând cont că acea perioadă istorică zbuciumată oferea o imagine cu totul diferită asupra vieții oamenilor, istoricii sunt de părere că nu a existat niciodată un asemenea loc intitulat Camelot, fiind vorba doar despre imaginația oamenilor, o proiecție a dorințelor idealiste.
Regina Guinevere, marea iubire a lui Arthur, este de fapt o anti-eroina tragică, în urma deciziilor pe care le ia aceasta. Guinevere a avut o relație cu Lancelot, cavaler în slujba lui Arthur. Drept urmare, Sir Lancelot a fost exilat în Franța. Între timp, regina a devenit soția lui Mordred, nepotul lui Arthur, lăsat provizoriu să conducă regatul. În bătălia de la Camlann, Mordred și Arthur s-au rănit reciproc. Practic, acesta ar fi momentul morții celebrului rege Arthur, despre care legenda spune că ar fi ajuns pe misterioasa insulă Avalon, purtat de zâne care i-au vindecat rănile. Adormit, el așteaptă să se trezească și să apere din nou Anglia atunci când ar fi nevoie.
O posibilă locație pentru Camelot ar fi Castelul Cadbury, dar nu toți savanții sunt de acord cu o astfel de proiecție. Alte variante ar fi Caerleon, Camelford, Killbury (în Cornwall), Slack (în West Yorkshire), Winchester (în Hampshire). Se presupune de asemenea că regele Arthur ar fi înmormântat în Glastonbury Abbey, un mic orășel din Somerset, Anglia, aproape de Bristol.
Pentru că informațiile se bazează doar pe legende și presupuneri, este dificil de spus cu certitudine care informații reprezintă adevărul istoric sau dacă există cel puțin parțial astfel de date reale pe care s-a creat legenda lui Arthur.
Citește mai mult pe Botosani24.ro