Connect with us

ACTUALITATE

Cât de reală este legenda regelui Arthur? (P)

Publicat

legenda regelui arthur

Foarte mulți dintre noi am auzit despre legendarul rege Arthur, despre regatul mitic Camelot, sabia magică scoasă din stâncă, Vrăjitorul Merlin și Cavalerii Mesei Rotunde. Sunt acestea doar elemente de ficțiune sau chiar sunt inspirate din realitate?

Elementele prezente în cărți și mai târziu în filme au anumite corespondente cu realitatea, iar unele dovezi mai recente indică posibile adevăruri istorice.

Conform legendei, Regele Arthur din Camelot a luptat împotriva invaziei saxone la începutul secolului al VI-lea. Sursele istorice nu consemnează însă existența acestui rege britanic în respectiva perioadă. Mult mai târziu, Arthur este menționat în scrierile unui istoric galez, Nennius. Acesta prezintă bătălii la care regele Arthur ar fi participat, dar locurile și timpurile sunt destul de diferite, ceea ce face improbabil ca informațiile să fie adevărate.

YouTube video

Arthur și scoaterea sabiei legendare Excalibur din piatră

Subiectul a fost preluat în secolele următoare în alte lucrări, scriitorii prezentând inclusiv legende populare celtice. Sunt menționate sabia magică Excalibur, cavalerul Lancelot, vrăjitorul Merlin și regina Guinevre. Pe scurt, legenda spune că Arthur era un fiul ilegitim al regelui, urmându-i la tron într-un context special și protejând regatul față de inamici puternici.

Pentru a-și demonstra descendența și capacitatea de a fi lider, Arthur ar fi scos din piatră sabia magică Excalibur, pe care multe alte persoane încercaseră să o extragă fără a avea succes, în ciuda puterii fizice evidente. Anglia era în acel moment afectată de război și chiar avea nevoie de un conducător demn. Crescut sub atenta îndrumare a lui Merlin, Arthur oferă astfel dovada menirii sale – aceea de a conduce întreaga Anglie.

Legenda regelui Arthur în filme și jocuri

Lumea cinematografică oferă diverse lungmetraje care se bazează pe legendele din jurul regelui Arthur, interpretate în funcție de viziunea scenariștilor. Printre cele mai cunoscute filme se remarcă Regele Arthur (2004), Knights of the Roundtable: King Arthur (2017), Excalibur (1981), Camelot (1967), Cavalerii mesei rotunde (1953), King Arthur: Legend of the Sword (2017) și Arthur & Merlin: Knights of Camelot (2020).

King Arthur: Knight’s Tale este un joc video tactic dezvoltat pentru Microsoft Windows în anul 2022, disponibil pe Steam. Seria dezvoltată de Neocore Games include și alte titluri – King Arthur: The Role-Playing Wargame (2009), King Arthur: Fallen Champions (2011), King Arthur II: The Role-Playing Wargame (2011). În altă zonă de divertisment, foarte popular este video slotul Mighty Arthur de la Quickspin (2017), un joc apreciat de numeroși amatori de păcănele gratis sau cu mize reale.

YouTube video

Alte informații despre lumea regelui Arthur

Camelot este prezentat ca un loc idilic, unde pacea și dreptatea sunt în prim-plan, sub domnia regelui Arthur. Ținând cont că acea perioadă istorică zbuciumată oferea o imagine cu totul diferită asupra vieții oamenilor, istoricii sunt de părere că nu a existat niciodată un asemenea loc intitulat Camelot, fiind vorba doar despre imaginația oamenilor, o proiecție a dorințelor idealiste.

Regina Guinevere, marea iubire a lui Arthur, este de fapt o anti-eroina tragică, în urma deciziilor pe care le ia aceasta. Guinevere a avut o relație cu Lancelot, cavaler în slujba lui Arthur. Drept urmare, Sir Lancelot a fost exilat în Franța. Între timp, regina a devenit soția lui Mordred, nepotul lui Arthur, lăsat provizoriu să conducă regatul. În bătălia de la Camlann, Mordred și Arthur s-au rănit reciproc. Practic, acesta ar fi momentul morții celebrului rege Arthur, despre care legenda spune că ar fi ajuns pe misterioasa insulă Avalon, purtat de zâne care i-au vindecat rănile. Adormit, el așteaptă să se trezească și să apere din nou Anglia atunci când ar fi nevoie.

O posibilă locație pentru Camelot ar fi Castelul Cadbury, dar nu toți savanții sunt de acord cu o astfel de proiecție. Alte variante ar fi Caerleon, Camelford, Killbury (în Cornwall), Slack (în West Yorkshire), Winchester (în Hampshire). Se presupune de asemenea că regele Arthur ar fi înmormântat în Glastonbury Abbey, un mic orășel din Somerset, Anglia, aproape de Bristol.

Pentru că informațiile se bazează doar pe legende și presupuneri, este dificil de spus cu certitudine care informații reprezintă adevărul istoric sau dacă există cel puțin parțial astfel de date reale pe care s-a creat legenda lui Arthur.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe