EVENIMENT
Câte cazuri COVID cu varianta Omicron are România

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 26 decembrie, au fost confirmate în România 25 de cazuri COVID cu varianta Omicron.
Potrivit INSP, 76% (19 cazuri) au avut istoric de călătorie în: Africa de Sud (7), Nigeria (3), Marea Britanie (4), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1), Spania (1), Tanzania (1). Două cazuri au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Omicron. De asemenea, două cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, iar alte două cazuri nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.
Dintre cele 25 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 18 (72%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă.
„Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecţie a cazurilor de COVID-19 pentru secvenţiere este vaccinarea, aşa încât proporţia de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situaţia din populaţia generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare şi data recoltării probei a fost de 65 – 325 de zile, cu o medie de 205 zile şi o mediană de 206 zile”, precizează INSP.
Conform sursei citate, nu a fost înregistrat în România niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.
Până la data de 26 decembrie, au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 7.891 de secvenţieri, din care 97 în săptămâna 20 – 26 decembrie.
Cele 97 de secvenţieri din ultima săptămână au fost raportate de Institutul ‘Cantacuzino’ (50) şi Institutul „Matei Balş” (47).
Au fost confirmate până în prezent 7.285 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care: 1.722 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma, 5.504 cazuri cu varianta Delta şi 25 cu Omicron.
Până la data de 26 decembrie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 92%.
Totodată, până la data de 26 decembrie, au fost confirmate 5.504 cazuri COVID cu varianta Delta, din care 87 în ultima săptămână. AGERPRES
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 35.000 de vizitatori au intrat în “Universul lui Salvador Dali”. Clujul, cel mai mic oraș care a expus faimoasa colecție

Cea mai importantă expoziție de artă care a ajuns la Cluj-Napoca, Universul lui Salvador Dali, s-a încheiat în 18 mai, după o prelungire de 18 zile față de data stabilită inițial.
Peste 35.000 de plătitori de bilete s-au bucurat, la Cluj, de operele lui Dali. Câteva mii au trecut pragul expoziției și cu ocazua Nopții Muzeelor.
Clujul, cel mai mic oraș în care a fost expusă colecția
Proiectul expoziționa ”Universul lui Salvador Dali” a reprezentat, pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal și ploi frecvente până la începutul lunii iunie

Vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului la Cluj, arată meteorologii, care au făcut o estimare pentru următoarele două săptămâni, respectiv pentru perioada 19 mai – 1 iunie 2025.
De asemenea, nu scăpăm de ploi până la finalul lunii.
Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal
Astfel, potrivit estimărilor meteorologilor, la începutul intervalului, valorile termice maxime vor fi cuprinse între 14 și 18 grade Celsius, în timp…
Citește mai mult pe Cluj24.ro