EVENIMENT
Câteva trucuri care te ajută să nu exagerezi cu mâncarea de Crăciun și de Revelion. Sfaturi care te ajută sa îți ţii poftele-n frâu
În apropierea sărbătorilor, ne gândim tot mai mult la mesele pline cu bunătăți tradiționale, scrie ziarul Alba24.ro. Odată puși în fața mâncărurilor, parcă nu ne mai putem opri.
Influenţaţi de tradiţie, educaţie şi religie, românii au tendinţa să facă excese alimentare.
De sărbători, românii se înghesuie prin magazine pentru a cumpăra mâncăruri alese şi uită cu desăvârșire de alimentaţia echilibrată.
Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase
În opinia psihologului Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, timpul liber, vacanțele și mai ales sărbătorile sunt adesea însoțite de schimbări în comportamentul alimentar.
„În mare măsură în aceste zile <speciale> tindem să dăm frâu liber aspectelor hedoniste (de căutare a plăcerii) pe care le avem din când în când cu toții – și când ar putea fi un prilej mai bun dacă nu de Sărbători, prilej prin definiție de bucurie și plăcere!? Factorii psiho-sociali joacă un rol important. De exemplu, studiile arată că oamenii mănâncă mai multă mâncare decât în mod obișnuit și consumă alimente specifice atunci când sunt sub influența unor emoții puternice sau când se află într-un cadru social specific”, explică psihologul.
Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2021 * URĂRI de ANUL NOU 2021 * SMS cu FELICITĂRI pentru 2021 * MESAJE frumoase de REVELION 2021
Stilul alimentar are origini socio-culturale asociate și cu sărbătorile, zilele de naștere, vacanțele sau mesele la părinți
Tradițiile și obiceiurile, modelele culturale comune de sărbătoare ne influențează puternic modul de alimentație în perioada sărbătorilor de iarnă.
Așa cum orice zi de naștere vine cu un tort, Paștele cu carnea de miel, la români Crăciunul are din plin carne de porc și cozonaci.
Și chiar dacă în mod normal obișnuim să le evităm, este foarte dificil să treacă sărbătorile de iarnă fără ele, pentru că majoritatea dintre noi avem amintiri puternice din copilărie legate de mesele îmbelșugate de Crăciun, pentru care mamele și bunicile noastre se pregăteau cu multe zile înainte.
„Problema este că, fiind alimente care se digeră mai greu, atrag după sine atât creșteri rapide în greutate, cât și un mediu favorabil problemelor de sănătate.
În perioada sărbătorilor de iarnă, indigestiile și arsurile stomacale sunt principalele probleme de sănătate cu care ne confruntăm.
Există de asemenea studii care arată faptul că în momentul în care oamenii sunt împreună, mănâncă cu 20% mai mult decât atunci când sunt singuri.
Această pentru simplul motiv că oamenii au ritmuri diferite de a mânca. De pildă, o persoană care rămâne la masă, chiar dacă s-a săturat şi a gustat din toate, mai consumă produse pentru că ceilalți participanți încă nu au terminat”, declară psihologul Angela Nuțu.
Mâncarea funcționează ca agent de autoreglare emoțională
Studiile arată și că oamenii care mănâncă în cadrul unui grup își schimbă aportul alimentar pentru a fi mai aproape de „medie”, sărbătorile reprezentând un timp al abundenței, al îngăduinței și nu tocmai unul grijuliu cu sănătatea, cei mai mulți oamenii prezintă o predispoziție psihologică pentru supraalimentare la fiecare masă, chiar dacă nimeni nu o spune cu voce tare.
„Mâncarea funcţionează și ca un agent de autoreglare emoţională. Gustul bun al alimentelor stimulează o zonă din creier care descarcă dopamină, responsabilă de senzaţia de plăcere.
Sărbătorile reprezintă pentru o parte dintre noi un moment în care ne eliberăm de stresul cotidian, zile de liniște și bucurie lângă familie și prieteni sau un factor și mai puternic de stres pentru cei care resimt singurătatea în această perioadă.
În ambele cazuri, mâncarea devine un factor important pentru a depăși această perioadă încărcată emoțional. Când vorbim despre mâncat compulsiv, este bine să avem mereu în minte că, în primele momente, mâncarea vine cu emoții plăcute, de satisfacție și plăcere.
Doar că aceste emoții nu țin foarte mult, ele fiind înlocuite curând de emoții de dezgust, pe măsură ce începi să consumi din ce în ce mai multă mâncare.
Unii oameni ajung chiar să simtă repulsie referitor la ceea ce fac, totuși continuă să mănânce”, explică psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.
6 reguli de bază pentru a nu exagera cu mâncarea de Crăciun și de Revelion
Iată câteva reguli speciale pentru a evita mâncatul excesiv de sărbători:
- Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor, ziua de Crăciun şi ziua de Revelion. Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare.
- Evită să nu mănânci o zi întreagă pentru ca seară ai în plan să mergi la masă în familie de Crăciun sau petrecerea de revelion. Nu vei face altceva decât să crești nivelul de foame care te va duce în mod sigur spre supraalimentare.
- După o masă festivă, încearcă să împarți între invitați mâncarea care rămâne și evită să păstrezi un surplus inutil de mâncare pe care vei ajunge să-l consume excesiv în urmăroarele zile.
- Mănâncă regulat (cel puțin o dată la 4 ore), este cea mai ușoară cale de a ține poftele în frâu.
- Mănâncă cât mai conștient. Este de așteptat ca mesele în familie și discuțiile lungi să îți acapareze atenția și să ajungi să mănânci mai mult decât ai nevoie. Gândește-te cum te vei simți peste o zi, o săptămână, o lună. Lucrează cu umbra acțiunii tale, și gândește-te ce este dincolo de prima senzație, care este a două, a treia, cum se va simți organismul tău după o masă în care ai mâncat peste nevoile tale.
- Este un moment bun să rămâi relaxat, să nu îți impui limite, ci în schimb să îți pui mici obiective ușor de atins. De exemplu, îți poți propune să te bucuri de toate mâncărurile, savurându-le. A savura presupune a mânca sau a bea ceva pe îndelete și cu plăcare, pentru a-i simți cu adevărat gustul. Dacă înveți să savurezi și să te bucuri de fiecare gust în parte, vei vedea cum vei ajunge să mănânci și mai conștient, dar și mai puțin.
EVENIMENT
De pe scenă, direct în sprijinul animalelor. Cimpoiul lui Andrei Oltean, solistul trupei E-AN-NA, vândut cu 5.500 de lei
Cimpoiul cu o puternică valoare sentimentală al lui Andrei Oltean, solistul și multi-instrumentistul trupei E-AN-NA, a fost vândut cu 5.500 de lei în cadrul unei licitații caritabile organizate la concertul aniversar de 10 ani al trupei, desfășurat pe 18 decembrie, la Arenele Romane din București.
Instrumentul, primit de artist la vârsta de 16 ani și folosit timp de peste un deceniu în turnee și concerte din...
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. „Am fost împușcată la Revoluția de la Cluj. Aveam 17 ani”. Mărturia Cristinei Popa, care era la Fabrica de Bere
Cristina Popa a fost împușcată în picior în 21 decembrie 1989, când clujenii au ieșit în stradă pentru libertate. O libertate pentru care a curs sânge, inclusiv al Cristinei, care avea doar 17 ani.
Revoluția română începuse deja la Timișoara, dar nimeni nu credea că și la Cluj se va întâmpla ce s-a întâmplat acolo.
„Aveam 17 ani, eram elevă în clasa a XII-a”
Cristina Popa este președinta...
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Orientarea sportivă se extinde în școlile clujene: inteligență, mișcare și aventură în aer liber
Un sport care antrenează simultan mintea și corpul devine tot mai prezent în școlile din Cluj-Napoca, grație Clubului Sportiv Watch Out, sprijinului Federației Române de Orientare (FRO) și tehnologiei moderne.
Orientarea sportivă depășește treptat sfera cluburilor de nișă și devine parte integrantă a vieții școlare, ajungând în curți, parcuri și zone pietonale, unde elevii o pot practica direct și...
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Romsilva: A scăzut volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat. Care este valoarea pagubelor, în primele 9 luni ale anului
Volumul tăierilor ilegale în pădurile proprietatea publică a statului a fost de 13.315 metri cubi (mc), în primele nouă luni ale anului 2025, în scădere cu 10% fața de aceeași perioadă din 2024, când s-au consemnat 14.671 mc, potrivit datelor furnizate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, administratorul pădurilor statului. Potrivit regiei, valoarea pagubelor depășește 6 milioane de lei.
Datele Romsilva arată că s-au întocmit procese verbale de constatare a...
Citește mai mult pe Alba24.ro


