Connect with us

EVENIMENT

Câți bani au scos din buzunar candidații în campania electorală la Europarlamentare. Topul sumelor aduse de acasă

Publicat

europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut publică lista cu contribuțiile candidaților  în campania electorală pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European 2019. Alegerile europarlamentare au fost destul de costisitoare pentru unii dintre candidați, iar pentru alții chiar o cheltuială inutilă, aceștia nereușind să obțină voturile necesare pentru a-și asigura locul din listă.

Deși de la bugetul statului se dau sume importante pentru campania electorală, o bună parte din bani trebuie puși din buzunarul propriu al candidaților.

Lista cu banii dați de către candidați pentru alegerile europarlamentare care abia s-au încheiat este un adevărat ”festin” financiar.

De reținut este faptul că sumele cheltuite în campanie de fiecare candidat pot proveni din trei surse: bani personali, împrumuturi venite de la persoane fizice sau instituții bancare sau donații venite tot din partea unor persoane fizice. Candidații nu pot primi pe numele lor donații venite din partea persoanelor juridice sau împrumuturi de la acestea.

Mai mult, banii care vin din fondurile proprii obținute prin cele trei forme legale pot fi rambursați candidaților dacă sumele au fost cheltuite legal și au respectat legea finanțării campaniei.

DOCUMENT Situația contribuțiilor declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor din România în PE 2019

Pe partide, topul celor care au cheltuit cei mai mulți bani în campania electorală este următorul:

1. PSD, cu un total de 31.472.749 ron

2. PNL, cu 23.826.434 ron

3. ALDE – 9.234.715 ron

Cei mai mulți bani din contribuții proprii i-a pus ”la bătaie” din fonduri proprii, următorii candidați, care au contribuit cu sume de peste un milion de lei:

1. Lungu Vasile Cristian (PMP) – 1.558.600 lei

2. Luca Sigina Ana Maria (PRO România) – 1.550.000 lei

3. Pușcașu Geanina Cristina (PRO România) – 1.500.000 lei

4. Cosmin Cristian (PRO România) -1.500.000 lei

5. Dimitriu Ana Maria (PNL), cu suma de 1.400.000 ron

6. Gerea Andrei Dominic (ALDE), cu 1.343.500 ron

7. Roman Vasile (PRO România) – 1.224.000 lei

8. Minea Marius Dănuț (PNL), cu suma de 1.140.000 ron

9. Tomac Eugen (PMP) – 1.000.0000 lei

10. Tabarac Adrian (PNL) – 969.000 lei

11. Vosganian Varujan (ALDE) – 852.300 lei

12. Ispas Gabriel Liviu (PRO România) – 800.000 lei

13. Rovana Plumb (PSD) – 800.000 lei

14. Ionescu Tudor Tim (ALDE) – 761.500 lei

15. Chilat Crina Fiorela (PSD) – 676.000 lei

Practic, din topul celor 15 candidați care au cheltuit peste un milion de lei fiecare, doar doi au reușit să intre pe un loc în Parlamentul  European.

La polul opus, cu cea mai mică sumă din venituri proprii se află Maria Grapini, care a a cheltuit doar 1.904 lei.

Cât câștigă un europarlamentar la Bruxelles

Salariul brut pentru un europarlamentar este de 8.757,70 de euro, potrivit datelor disponibile în iulie 2018. După ce se plătesc taxele, un europarlamentar mai rămâne în mână cu 6.824,85 de euro.

Salariul lunar în Parlamentul European este unic pentru toți aleșii. Acest salariu provine din bugetul Parlamentului și este supus unei contribuții fiscale și de asigurări UE, suma netă rămasă fiind de 6,824,85 euro. Acest salariu este supus și unui impozit național într-un număr de state membre.

Salariul de bază al deputaților în Parlamentul European este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător la Curtea Europeană de Justiție, astfel încât deputații europeni nu pot decide asupra salariului lor.

Alte costuri: masă, cazare, hoteluri

Cele mai multe reuniuni ale Parlamentului European, cum ar fi ședințele plenare, reuniunile comisiilor și reuniunile grupurilor politice, au loc la Bruxelles sau la Strasbourg. Europarlamentarii primesc înapoi costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la astfel de întâlniri, prin prezentarea chitanțelor.

Sursă: Alba24.ro

 

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. George Simion (AUR): N-am văzut în sprijinul lui Georgescu susținerea din Rusia, dar reclame plătite de PNL am văzut.

Publicat

whatsapp image 2025 03 31 at 14.02.06.jpeg

Candidatul AUR la prezidențiale, președintele partidului, George Simion, vorbește în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, despre suveranism, despre relația cu UE și cu SUA, dar și despre Călin Georgescu și Rusia.

Mai jos, câteva declarații ale lui George Simion.

”Au fost la Cluj 45 de lideri conservatori din Uniunea Europeană, din Marea Britanie și din Statele Unite, sub egida Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR Party)….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Simularea examenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Publicat

1743015040 examen ai generated pixabay.jpg

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.

La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.

Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare

Publicat

blocuri 3 scaled e1743325935457.jpg

Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea. 

Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.

Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

tree 164915 1280.jpg

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe