Connect with us

ACTUALITATE

Câți români au trecut prin COVID. Numărul este mult mai mare decât cel cunoscut

PublicatCirca 6 milioane de persoane au trecut în România prin COVID, declară coordonatorul CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță. Imunitatea colectivă este undeva între 30 și 35%. Medicii trebuie să intre „în bula” conspiraționiștilor și să le explice vaccinarea.

Întrebat, marți, cum i-ar convinge să se vaccineze pe cei care cred că imunizarea este o afacere, Valeriu Gheorghiță a răspuns că de multe ori este greu să schimbi percepția unei persoane asupra unor teorii conspiraționiste, conform MEDIAFAX.

„Cred că atunci când mesajul vine de la o persoană de încredere, și aici cred că persoana cu cea mai mare autoritate și care beneficiază și de încredere este medicul în măsură să ofere persoanei respective toate informațiile de care are nevoie. Trebuie să înțelegem, și oamenii trebuie să înțeleagă în momentul de față, că singura soluție care ne oferă o predictibilitate și un control pe termen lung din punct de vedere al pandemiei îl reprezintă vaccinarea. Sigur că trecerea prin boală, infecția naturală, îți conferă o protecție pe o perioadă limitată de timp, însă nu ne oferă o protecție față de riscul de infecție cu tulpini virale mutante și ne uităm la experiența altor țări, cum s-a întâmplat și în India, care a trecut printr-un val important de îmbolnăviri și iată în acest moment au tulpina care se asociază cu o creștere exponențială a numărului de cazuri. Ne uităm la experiența din Brazilia, nu uităm la experiența din Africa de Sud, în care oamenii care aveau anticorpi s-au reîmbolnăvit cu aceeași frecvență și cu același risc ca oamenii care nu trecuseră prin infecție cu tulpina inițială din Wuhan”, declară medicul.

Potrivit coordonatorului CNCAV, în acest moment în România situația epidemiologică este favorabilă, pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât și din cei care au trecut deja prin infecția cu Sars-Cov-2: „probabil că avem de cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu Sars-Cov-2 decât cele care sunt în momentul de față diagnosticate și raportate”.

Medicul adaugă că, astfel, probabil că de la un județ la altul sau de la o regiune la alta există o imunitate colectivă între 30 și 35% și care poate să ajungă chiar până la 50%, ceea ce explică evoluția epidemiologică favorabilă în toate județele țării, indiferent de rata de acoperire vaccinală.

„Cred că în momentul acesta discuția om la om este foarte importantă. Tocmai de aceea doar o campanie de comunicare și de informare la nivel central nu are cum să ofere suficiente informații pentru fiecare persoană care are convingerile ei, valorile ei, care are principiile ei, un anturaj particular, cred că doar intrând în bula fiecărei persoane prin acei vectori care la nivelul comunității respective se bucură de cea mai mare credibilitate, indiferent de cine este, cred că toți cei care își doresc ca această campanie să ne asigure până la urmă tuturor revenirea la normalitate trebuie să se implice în buna desfășurare”, spune dr. Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre un număr estimativ al românilor care au trecut prin boală, medicul a răspuns: „probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. Datele de seroprevalenţă de la sfârșitul anului 2020 ne arătau, în perioada în care rata de incidență cumulată a cazurilor era de 1 la mie, o rată de trecere prin boală de circa 6 la mie, ceea ce înseamnă de șase ori mai multe. Sigur că această rată este o medie și nu reflectă în mod fidel ceea ce se întâmplă la nivelul fiecărei regiuni geografice, însă județe precum Suceava, unde avem cea mai mică rată de acoperire vaccinală, stau foarte bine din punct de vedere al evoluției numărului de cazuri. O mare parte dintre persoanele din acel județ au trecut deja prin infecție”.

Conform datelor din evidență de acum, sunt aproape 5 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate: „dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecție probabil că vom ajunge undeva la circa 8- 9 milioane de persoane care nu de față în România au un anumit grad de imunitate. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema, pentru că riscul de infecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante”.

Dr. Valeriu Gheorghiță a atras atenția că pandemia nu s-a terminat, iar fără vaccinarea, odată cu venirea frigului, numărului cazurilor poate crește.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

România se află în topul exportatorilor de viori din UE

Publicat

sursa foto: Facebook / Comisia Europeană în România

România se află în topul exportatorilor de viori din Uniunea Europeană, în 2018 exportând 14 000 de viori către statele din afara UE, transmite cu prilejul Zilei Europene a Muzicii, pe Facebook, Comisia Europeană.

„Astăzi este Ziua europeană a muzicii! ️România se află în topul exportatorilor de viori din UE. În 2018, România a exportat 14 000 de viori către statele din afara UE (28% din totalul exporturilor de viori din afara UE), conform Eurostat”, potrivit postării Comisiei Europene.

Potrivit Eurostat, în 2018 România a exportat în afara Uniunii Europene 14.035 viori, Danemarca 12.169, Germania 6.358, Cehia 2.862, iar Franța 2.684.

Ziua Europeană a Muzicii este marcată la 21 iunie începând cu 1985. Ziua Muzicii este sărbătorită în peste 700 de oraşe din 120 de ţări.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un urs și-a făcut apariția într-o comună din Botoșani. Autoritățile au emis mesaj RO Alert

Publicat

Arhivă foto

ISU Botoșani a emis mesaj RO Alert pentru locuitorii din comuna Hudești, unde o femeie a semnalat prezenta unui urs: „Păstrați distanța fața de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți”.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a emis, în urmă cu puțin timp, mesaj RO Alert pentru locuitorii din comuna Hudești, unde o femeie a semnalat prezenta unui urs.

„A fost semnalată prezența unui URS în comuna Hudești, în Alba și Baranca. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. Păstrați distanța fața de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Protejați animalele din gospodărie, fără sa vă expuneți pericolului”, este mesajul transmis de autorități.

Ministrul Mediului Tánczos Barna susținea vineri că în cazul în care atacurile urșilor într-o localitate sunt repetate intervenția trebuie să fie prin relocare sau împușcare.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Polițiștii recomandă rute alternative pentru DN 1 și DN 73A, din cauza aglomerației

Publicat

Arhivă foto

Polițiștii recomandă rute alternative pentru DN 1 Brașov-Ploiești și DN 73 A Râșnov-Predeal, din cauza aglomerației.

Potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română, începând cu ora 12.00, pentru a preveni formarea coloanelor de autovehicule pe DN1 Brașov- Ploiești, a fost luată măsura devierii circulației, la nivel de recomandare, de pe DN1, dinspre Braşov către Valea Prahovei, pe DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti.

Cu aceeaşi oră se aplică şi devierea, tot la nivel de recomandare, de pe DN73A Râșnov – Predeal pe DN73, fie către Braşov şi apoi spre Cheia pe DN1A, fie către Piteşti pe DN73 şi apoi spre Bucureşti pe autostrada A1.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prognoză specială pentru București. Până în weekend vor fi perioade cu ploi și caniculă

Publicat

Arhivă foto

Meteorologii anunță că până spre sfârșitul săptămânii la București vor fi precipitații, în special după amiaza. De asemenea, se va încălzi treptat, iar spre sfârșitul perioadei va fi caniculă, precizează specialiștii.

Potrivit informării, luni, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă pot fi în medie de 10…15 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade.

Începând de marți până vineri noaptea, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. În special în timpul după-amiezii și al serii, probabilitatea pentru averse torențiale și descărcări electrice va fi ridicată.

Vântul se va intensifica în timpul ploilor și vor fi posibile vijelii și căderi de grindină.

Vremea va deveni călduroasă, caniculară în zilele de joi și vineri, iar disconfortul termice va fi accentuat. Vor fi maxime de 32…36 de grade și minime 16…20 de grade.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe