Connect with us

ACTUALITATE

Căutările copiilor luaţi de viitură au fost sistate pe perioada nopţii. Sute de pompieri intervin în Prahova în zonele afectate de inundații

PublicatCirca 900 de pompieri intervin în Prahova în zone afectate de inundaţii, iar pe perioada nopţii căutările copiilor luaţi de viitură în Sângeru sunt sistate, urmând să fie reluate sâmbătă dimineaţa, informează ISU Prahova.

Populaţia a fost avertizată prin sistemul Ro-Alert asupra fenomenelor meteo extreme din Prahova, iar mai multe persoane au fost evacuate la rude.

“În această perioadă, pentru mai multe zone din ţară, meteorologii au emis avertizări de fenomene meteo extreme, iar localitatea Sângeru din judeţul Prahova este una dintre localităţile greu încercate. Preventiv, la nivelul judeţului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie, prin intermediul sistemului Ro-Alert şi a aplicaţiei DSU şi au fost evacuate, temporar, la rude, persoanele aflate în dificultate (ale căror locuinţe au fost ameninţate de ape)”, precizează ISU Prahova.

Secretarul de stat Raed Arafat s-a aflat vineri seara în Prahova, a mers în zonele afectate de inundaţii şi s-a interesat de modul cum se intervine în teren.

“Pentru evaluarea situaţiei, secretarul de stat, şeful DSU, dr. Raed Arafat s-a deplasat în această zonă şi a purtat discuţii cu prefectul judeţului, cu primarul localităţii şi cu inspectorul şef al ISU Prahova. Ulterior, a mers în locul unde unul dintre cei patru copii surprinşi de viitura a fost recuperat de salvatori şi a dispus reluarea căutărilor pentru identificarea celorlalţi micuţi, mâine dimineaţă. Totodată, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă s-a interesat dacă tehnica şi personalul sunt suficiente pentru intervenţia optimă în sprijinul cetăţenilor şi a autorităţilor din zona afectată şi a dispus măsura suplimentării, la nevoie, a personalului şi mijloacelor de intervenţie din judeţele limitrofe, mai puţin afectate de vremea neprielnică”, mai anunţă ISU Prahova.

O femeie cu patru copii au fost luaţi, vineri, de viitură în Sângeru. Femeia a fost salvată de un cetăţean, iar unul dintre copii, o fetiţă de trei ani a fost găsită, dar nu a mai putut fi resuscitată.

“Dată fiind această situaţie extrem de dificilă, s-a discutat măsura alocării de urgenţă a unui container de locuit pentru familia greu încercată (mama şi tatăl celor patru copii surprinşi de ape) care va fi pus la dispoziţie de ISU Prahova. De asemenea, asociaţia de voluntari 4×4 ( organizaţie parteneră a DSU) s-a alăturat salvatorilor şi autorităţilor prahovene pentru eficientizarea misiunilor de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase”, mai precizează ISU Prahova.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 900 de pompieri prahoveni, cu 70 de autospeciale şi peste 170 de utilaje, sunt la datorie şi execută misiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor de vreme rea. AGERPRES

ACTUALITATE

Avertizare meteo: Cod galben de vânt puternic în localități din județul Sibiu

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă seară, o avertizare nowcasting cod galben de vânt puternic în localități din județul Sibiu.

Astfel, până la ora 02.00, se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55…65 km/h.

Localităși vizate: Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Racovița, Porumbacu de Jos, Turnu Roșu și Boița.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Două treimi dintre români utilizează produse şi servicii bancare (sondaj)

Publicat

visa

Doi din trei români (67%) utilizează produse şi servicii bancare de orice fel, precum conturi curente, carduri, credite, depozite şi efectuează plăţi, potrivit Studiului Digitalizarea sistemului bancar în percepţia românilor realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), comandat de Asociaţia Română a Băncilor.

La nivelul anului 2017, gradul de incluziune financiară era estimat la 58% în România.

În prezent, aproximativ 79% dintre utilizatorii de produse şi servicii bancare utilizează un cont curent (inclusiv card de salariu). Bărbaţii, cu vârsta între 36-50 ani şi cu studii superioare, se află pe poziţia întâi în topul utilizatorilor de conturi curente. Studiul nu reflectă un decalaj în utilizarea conturilor curente în rândul populaţiei din mediul rural (79,5%) comparativ cu mediul urban (77,9%).

Potrivit organizaţiei, 16% dintre respondenţii care au produse şi servicii bancare au un credit de nevoi personale, 11% au un credit imobiliar/ipotecar în derulare, 36% deţin un card de credit (card de cumpărături), iar 7% dintre respondenţi au un overdraft.

La capitolul economisire, 14% dintre respondenţi au depozite bancare şi tot 14% au mizat pe conturile de economii. Un client poate utiliza simultan mai multe produse şi servicii bancare.

Studiul relevă creşterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuţi, acest trend fiind accelerat şi de măsurile de protecţie sanitară adoptate în perioada pandemiei. Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectuează plăţi cu cardul la comercianţi (POS), 27% plătesc prin internet/mobile banking, iar 61% dintre respondenţi au menţionat că retrag numerar de la bancomate (ATM), întrebarea adresată fiind cu răspuns multiplu.

Comportamentul de utilizare a cardurilor arată o reducere cu 30 de puncte procentuale a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situaţia de acum cinci ani. 14% dintre cei care utilizează aplicaţia de mobile banking o folosesc zilnic, la fel ca 10% dintre utilizatorii aplicaţiei de internet banking, smartphone-ul fiind cel mai utilizat aparat pentru accesarea acestui serviciu.

În ceea ce priveşte interacţiunea cu banca şi modalitatea de accesare a produselor şi serviciilor, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (54%) au declarat că merg mai rar de o dată pe lună la sucursala băncii cu care lucrează, 32% o dată pe lună şi restul mai des. Mai mult de jumătate dintre clienţi (54%) au indicat că vizita la bancă este prima modalitate prin care accesează produsele şi serviciile bancare cel mai des, cea de a doua menţiune fiind telefonul (25%).

Pentru obţinerea unui credit bancar, constituirea unui depozit şi pentru deschiderea unui cont bancar, românii preferă interacţiunea directă cu funcţionarul bancar în proporţie de 80%.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eşantion de 1.479 respondenţi adulţi, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ceremonii dedicate sărbătoririi a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, în garnizoanele militare

Publicat

arhiva foto

Ministerul Apărării Naţionale va organiza, duminică, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la acest eveniment istoric.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa, de la ora 12,30, la ceremonia militară a depunerii de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti, precizează un comunicat transmis sâmbătă de MApN.

Din motive de securitate sanitară, participanţii la aceste evenimente, organizate împreună cu autorităţile locale, nu se vor prinde în Hora Unirii, aşa cum se întâmpla în anii anteriori, precizează sursa citată. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Campania de vaccinare anti-COVID: 32.949 de persoane au fost imunizate în ultimele 24 de ore

Publicat

Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID-19 informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate 32.949 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Dintre persoanele vaccinate în ultima zi, 31.325 de persoane au fost vaccinate cu o doză şi 1.624 persoane vaccinate cu două doze.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, până în prezent au fost vaccinate 406.006 persoane, dintre acestea 393.127 de persoane vaccinate cu o doză, iar 12.879 persoane vaccinate cu două doze.

La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 60 de reacţii comune şi minore, dintre care nouă reacţii de tip local şi 51 de reacţii generale.

Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 1.124 reacţii comune şi minore, dintre care 366 de reacţii de tip local cu durere la locul injectării, 758 de reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), iar trei reacţii sunt în curs de investigare.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate