Connect with us

ACTUALITATE

Căutările copiilor luaţi de viitură au fost sistate pe perioada nopţii. Sute de pompieri intervin în Prahova în zonele afectate de inundații

PublicatCirca 900 de pompieri intervin în Prahova în zone afectate de inundaţii, iar pe perioada nopţii căutările copiilor luaţi de viitură în Sângeru sunt sistate, urmând să fie reluate sâmbătă dimineaţa, informează ISU Prahova.

Populaţia a fost avertizată prin sistemul Ro-Alert asupra fenomenelor meteo extreme din Prahova, iar mai multe persoane au fost evacuate la rude.

„În această perioadă, pentru mai multe zone din ţară, meteorologii au emis avertizări de fenomene meteo extreme, iar localitatea Sângeru din judeţul Prahova este una dintre localităţile greu încercate. Preventiv, la nivelul judeţului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie, prin intermediul sistemului Ro-Alert şi a aplicaţiei DSU şi au fost evacuate, temporar, la rude, persoanele aflate în dificultate (ale căror locuinţe au fost ameninţate de ape)”, precizează ISU Prahova.

Secretarul de stat Raed Arafat s-a aflat vineri seara în Prahova, a mers în zonele afectate de inundaţii şi s-a interesat de modul cum se intervine în teren.

„Pentru evaluarea situaţiei, secretarul de stat, şeful DSU, dr. Raed Arafat s-a deplasat în această zonă şi a purtat discuţii cu prefectul judeţului, cu primarul localităţii şi cu inspectorul şef al ISU Prahova. Ulterior, a mers în locul unde unul dintre cei patru copii surprinşi de viitura a fost recuperat de salvatori şi a dispus reluarea căutărilor pentru identificarea celorlalţi micuţi, mâine dimineaţă. Totodată, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă s-a interesat dacă tehnica şi personalul sunt suficiente pentru intervenţia optimă în sprijinul cetăţenilor şi a autorităţilor din zona afectată şi a dispus măsura suplimentării, la nevoie, a personalului şi mijloacelor de intervenţie din judeţele limitrofe, mai puţin afectate de vremea neprielnică”, mai anunţă ISU Prahova.

O femeie cu patru copii au fost luaţi, vineri, de viitură în Sângeru. Femeia a fost salvată de un cetăţean, iar unul dintre copii, o fetiţă de trei ani a fost găsită, dar nu a mai putut fi resuscitată.

„Dată fiind această situaţie extrem de dificilă, s-a discutat măsura alocării de urgenţă a unui container de locuit pentru familia greu încercată (mama şi tatăl celor patru copii surprinşi de ape) care va fi pus la dispoziţie de ISU Prahova. De asemenea, asociaţia de voluntari 4×4 ( organizaţie parteneră a DSU) s-a alăturat salvatorilor şi autorităţilor prahovene pentru eficientizarea misiunilor de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase”, mai precizează ISU Prahova.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 900 de pompieri prahoveni, cu 70 de autospeciale şi peste 170 de utilaje, sunt la datorie şi execută misiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor de vreme rea. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Când începe şcoala? Ministrul Sorin Cîmpeanu anunţă deschiderea anului şcolar 2021-2022

Publicat

Școala va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației afirmă că școala va începe în format fizic pe 13 septembrie.

„Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limite de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii cu prezență fizică pentru toți elevii fără scenarii de funcționare. Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, spune Sorin Cîmpeanu.

El spune și că e posibil ca, pe viitor, cabinetele medicale din școli să fie transformate în centre de vaccinare și se declară împotriva obligativității vaccinării. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elevii dau în judecată Ministerul Educației

Publicat

Asociația Elevilor din Constanța cheamă în instanță Ministerul Educației pentru suspendarea Ordinului privind aprobarea metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

Asociația Elevilor din Constanța anunță, într-un comunicat de presă, că a transmis către Curtea de Apel Constanța o cerere de chemare în judecată ce are ca reclamant Ministerul Educației cu privire la suspendarea Ordinului privind aprobarea metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

„Considerăm metodologia una deficitară, ce poate prejudicia elevii, având în vedere faptul că nu este făcută clar distincția între asigurarea gratuității la transportul județean și asigurarea decontării navetei. Astfel, apar două proceduri contradictorii, ce au ca efect blocarea transportului elevilor”, transmite Asociația Elevilor din Constanța.

Conform acesteia, ordinul a fost adoptat de pe o zi pe alta, după întârzierea și nerespectarea termenului de 30 de zile de adoptare, la presiunile reprezentanților elevilor. Pentru adoptarea metodologiei, a fost convocată o ședință a Comisiei de Dialog Social cu 5 ore înainte de desfășurarea acesteia.

Mai mult, a fost încălcată legea 52/2003, ordinul nefiind pus în consultare publică, consideră elevii.

„În urma unor întârzieri nejustificate, Ministerul Educației a adoptat un ordin ce nu face altceva decât să aducă un prejudiciu elevilor. Având în vedere atât contextul în care a fost adoptat, cât și conținutul propriu-zis al ordinului, acesta va avea ca efect blocarea accesului elevilor la transportul județean gratuit”, spune Ariana Dudună, președinte AEC. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Anunț important de la Cîmpeanu, despre admiterea la liceu

Publicat

Cu siguranță nu se va schimba anul viitor modul de admitere în liceu, dă asigurări ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicați și vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023”.

„Cu siguranță nu se va schimba anul viitor (modul de admitere în liceu – n.r.). Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicați și vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023. Deci pentru părinții elevilor din casa a VIII-a – nu vor fi schimbate condițiile de derulare a Evaluării Naționale”, spune Sorin Cîmpeanu.

El precizează că singura schimbare va fi introducerea corectării informatizate.

„Asta nu e de natură să impieteze asupra pregătirii elevilor. Dimpotrivă, să fie avantajați prin eliminarea subiectivismului uman. La Evaluarea Națională au fost 20.000 de contestații. Foarte multe s-au soldat cu schimbarea notei. Iar la Bcalaureat au fost 56.000 de contestații, din care 53.000 s-au sodat cu schimbarea notei”, conchide Cîmpeanu. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

O femeie din Neamţ şi un bărbat din Iaşi condamnaţi pentru trafic de minori şi persoane, prinşi în Germania

Publicat

Arhivă foto

O femeie în vârstă de 48 de ani din localitatea nemţeană Pângăraţi şi un bărbat în vârstă de 47 de ani din Iaşi au fost reţinuţi de poliţiştii din Germania în baza unor mandate internaţionale de arestare.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, agentul Georgiana Moşu, a declarat, marţi, că cei doi erau condamnaţi pentru trafic de minori şi trafic de persoane la 8 ani, 6 luni şi 20 zile – bărbatul, respectiv 6 ani de închisoare – femeia.

„În fapt, în perioada 2011 – 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale, femeia, în mod repetat, a exploatat, prin constrângere fizică şi psihică şi profitând de starea vădită de vulnerabilitate, mai multe persoane vătămate minore şi majore să practice prostituţia pentru a obţine foloase patrimoniale condamnatei în cauză. De asemenea, în perioada 2014 – 2015, bărbatul în cauză împreună cu o altă femeie a racolat 3 femei din municipiul Iaşi, pe care le-a transportat în Grecia şi Germania, unde le-a exploatat prin obligarea la practicarea prostituţiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

După emiterea mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, cei doi au fost daţi în urmărire naţională şi internaţională şi au fost localizaţi pe teritoriul Germaniei.

Informaţiile privind localizarea exactă a persoanelor urmărite au fost transmise operativ autorităţilor germane de către Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Neamţ.

Femeia a fost extrădată şi încarcerată în Penitenciarului Rahova iar în cazul bărbatului procedurile de extrădare sunt în derulare.

Localizarea persoanelor urmărite s-a realizat cu sprijinul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

AGERPRES

Citește mai departe