Connect with us

EVENIMENT

Caz RAR întâlnit, în România: Un medic a plătit din propriul buzunar o parte din costurile intervenției chirurgicale pentru un copil bolnav de cancer, pe care urma să îl opereze chiar el

Publicat


Un băiat de 14 ani, aflat în plasament la o familie din satul Vingard, județul Alba, a reușit să strângă banii necesari pentru a fi operat în Ungaria, cu ajutorul donațiilor. Printre cei care l-au ajutat cu bani a fost chiar doctorul care urma să-l opereze, Dan Nicolau, care a pus de la el suma are lipsea pentru plata intervenției chirurgicale, scrie Alba24.

Daniel suferă de o boală rară, o formă de cancer osos. Imediat după operația de la Debrecen, Crăciuna Mureșan (61 de ani), ”mama” care are grijă de Daniel, a postat un video de mulțumire pentru toți cei care au ajutat.

Daniel a fost un copil abandonat care a avut norocul să ajungă în grija Crăciunei Mureșan, asistent maternal din Vingard, care i-a devenit cu adevărat mamă. Când s-a îmbolnăvit, aceasta nu a abandonat lupta, deși cheltuielile financiare erau mult peste puterile ei. A apelat la campanii publice de strângere de bani. Povestea lor l-a impresionat chiar și pe chirurgul Dan Nicolau, care a pus de la el suma lipsă la prima operație.

Daniel suferă de Sarcom Ewing, o formă de cancer osos care, în cazul lui, a dat metastaze și la plămâni. Șansa băiatului care locuiește în județul nostru, în satul Vingard, comuna Șpring, consta într-o serie de operații.

Una dintre ele era programată în luna ianuarie, la Centrul Medical Apolo din Debrecen, urmată imediat de o altă intervenție, în martie. Dar Daniel și Crăciuna ajunseseră fără resurse financiare.

Era nevoie de suma de 10.510 euro, bani pe care asistentul maternal în plasamentul căruia se află Daniel, nu avea cum să îi procure.

Datorită donațiilor făcute de oamenii mișcați de situația acestuia, suma a fost strânsă. Printre cei care au donat au fost și foarte mulți albaiulieni.

Studioul de design interior Design Yourself din Alba Iulia a găzduit chiar un mini târg de Crăciun, anul trecut. Suma strânsă în urmă vânzării decorațiunilor și a donațiilor a ajuns la Daniel.

”Dragi prieteni, cu ajutorul donațiilor voastre Daniel Lucaci va putea face operația cu laser impotriva cancerului la plamani. Această operație îi va inlătura fără durere și fără chimioterapie nodulii canceroși de pe plămâni„ – au transmis reprezentanții copilului.

Povestea lui Daniel:

La două zile după ce s-a născut, mama sa naturală l-a abandonat. Așa a ajuns în sistemul de protecție a copilului și ulterior a fost dat în plasament.

În 2016, Daniel acăzut cu bicicleta. Piciorul i s-a umflat. A mers la mai mulți medici și a aflat un diagnostic sumbru: cancer. Crăciuna Mureșan, de 61 de ani, din Vingard, își ia băiatul și-l aduce la Cluj, la Institutul Oncologic. Aici i se recomandă chimioterapia și începe lupta.

”În anul 2016, mai precis în luna Februarie, am cazut cu bicicleta si m-am lovit la picior. Nu am băgat de seama prea tare, pentru că înainte mai căzusem. De data aceasta, piciorul a început să ma doara tare si a devenit cald, mult mai cald ca celalalt. Deoarece această stare a durat mai mult timp, mama m-a dus la control, unde mi s-a facut un CT si unde mi s-a dat si diagnosticul, un diagnostic greu, pe care nu iti doresti sa il aiba nimeni. Aveam doar 11 ani și viața mea a devenit nespus de tristă. Am început sa iau contactul cu spitalele, sa încep tratamente și să lupt cu toata voința pentru viața mea” – Daniel.

Pe medicul român Dan Nicolau, Crăciuna l-a găsit pe internet, la o clinică din Debrecen. A ajuns la el cu copilul cu prilejul unor consultații pe care le-a făcut la Cluj-Napoca, iar acesta, mișcat de situația lor i-a spus că nu e nimic pierdut, cee ce le dă speranță. Mai mult decât atât, medicul a pus el restul sumei care lipsea după campania de ajutorare la care au apelat.

Daniel s-a operat întâi în luna august, anul trecut. „Ne-a dat el de la el banii care lipseau că nu-i aveam. Nici nu știu cum să-i pot mulțumi vreodată”, spune mama lui Daniel, citată de actualdecluj.ro.

„E prima persoană care ne-a ridicat tuturor moralul. Nu ne-a trimis vreun doctor la el, nu l-a recomandat nimeni din Cluj, ci l-am găsit pe internet, pe google. Am intrat pe facebook, acolo i-am scris și urma să aibă consultații la Cluj. Ne-a primit și ne-a redat tuturor pofta de a trăi. Speranța. Fiindcă eram pierduți, iar el ne-a ridicat. De-atunci trăim.De-atunci trăiește Daniel din nou.”

Doctorul Dan Nicolau operează cu succes și empatie foarte mulți bolnavi din România (printre care mulți copii) la clinica din Debrecen. Asta pentru că România nu l-a mai vrut. Când a ajuns la vârsta de pensionare, nu i s-a mai permis să continue, astfel încât a hotărât să plece.

Asta în timp ce o mulțime de pensionați prematur din sistemele publice sunt primiți înapoi la stat și cumulează salarii enorme cu pensii speciale.

Declarațiile medicului, citat de Actualdecluj.ro:

 • N-a fost mare interes în jurul acestei practici cu laser asupra metastazelor pulmonare. Știam că va dispărea această metodă odată cu mine, dar este vorba de pacienți, în primul rând. În România era gratis, acum nu se mai practică deloc în sectorul public.
 • În Ungaria costă 9000 de euro o intervenție, dar țineți cont că sunt metastaze bilaterale, uneori e nevoie de două operații. În Germania costă 40-50.000 de euro, iar în Marea Britanie costă 40-50.000 de lire.
  Cea mai mare apăsare a mea, cea mai mare suferință, cel mai mare regret este că nu mai ajung oamenii în nevoie să se opereze. Să nu beneficiezi de acces la șansă e îngrozitor.
 • Am peste 400 de operații și peste 300 de pacienți de când sunt în Ungaria, am o evidență, iar supraviețuirea este de peste 70% pentru o durată de 5 ani. Vorbim de stadiul patru de cancer.
 • Încerc să mișc mentalul colegilor referitor la acest stadiu 4. Mulți refuză, adică nu refuză, ci renunță la pacienții cu cancere în stadiul al patrulea, dar rezultatele demonstrează altceva. Când mai ai o șansă să-ți prelungești viața, cum să nu beneficiezi de ea? Cum să nu faci asta? Eu am mers în Ungaria, atunci când din Ungaria voiau să trimită pacienți la Cluj cu metastaze pulmonare, cu cancere de gradul 4.
 • Rezultatele demonstrează că metoda e chiar utilă, prelungește viața mult mai mult decât știam eu din literatura de specialitate. Un pacient cu metastaze pulmonare, hepatice sau alte metastaze, intră pe tratament paliativ de imunoterapie, chimio, radioterapie și se exclude partea de rezecție tumorală, de extirpare a metastazelor.
 • Studiile din toată lumea asta, nu doar ce fac eu, ci alții din lumea asta din Germania, din America, care abordează această patologie, au demonstrat că șansa de supraviețuire la 5 ani este de peste 60 la sută, iar dacă vorbim de paliație spunem 20%.
 • Încă se fac dezbateri în România pe chirurgia metastazelor indiferent de localizare, e o dispută, nu s-a ajuns la un numitor comun. Peste 90% dintre pacienți mă apelează direct, nu cu solicitare din partea medicilor.
 • Nu știu dacă e vorba de orgoliu aici, poate că tu ești medic și crezi excesiv într-o schemă terapeutică și ți-ai pierdut mobilitatea de a te informa și de a analiza toate posibilitățile. Cheia este la medicii oncologi. Dacă ei ar ridica această problemă, atunci s-ar putea face ceva.
 • Am auzit medici care spun în cifre cât mai trăiește cineva. Eu ca și medic nu am făcut asemenea estimări niciodată. Fiecare știe ce contract are cu Dumnezeu, eu n-am avut un asemenea contract și nu pot să-i spun cuiva că trăiește 6 luni, 9 luni și așa mai departe.
 • Nu renunț la nimeni. Câtă vreme există o șansă, faci orice!

Surse: alba24.ro; actualdecluj.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Tunel de dezinfecție, inventat de câțiva tineri anteprenori. Aparatul a fost donat Spitalului de TBC din Arad

Publicat

Un tunel dezinfectant, invenția unor tineri anteprenori din Arad. Aceștia au dorit să ajute și să ușureze munca personalului medical întrucat au proiectat acest tunel dezinfectant pe care ulterior l-au donat Spitalului TBC din Arad, unde vor fi tratați exclusiv pacienții infectați cu coronavirus.

Aparatul creat are o înălţime de 210 cm, o lăţime de 150 cm, o adâncime de 70 cm şi o greutate de 40 de kg. Se activează automat când senzorul instalat detectează mişcare.

„Mulțumim eroilor din linia întâi! Pentru a veni în întâmpinarea cadrelor medicale, am dat startul unui nou model de tunel de dezinfecție menit să ofere un plus de protecție atât spitalelor și cadrelor medicale cât și celor ce au nevoie să decontamineze cât de mult posibil zonele de acces. Cu ajutorul acestui dispozitiv, persoanele care trec prin el se vor putea dezinfecta atât prin pulverizarea soluției biocide, cât și cu ajutorul radiațiilor ultraviolete și a substanțelor de dezinfectare îmbibate în covorul umed”.

”În cursul zilei de azi a fost pus în funcțiune tunelul de decontaminare donat Spitalului TBC din Grădiște. Aceasta donație este făcută pentru a ne arăta respectul și mulțumirea față de toate cadrele medicale din prima linie.”

„Prototipul a fost finalizat și după două zile de testare a fost donat Spitalului TBC din Arad unde se tratează în clipa de față în mod exclusiv cazurile de COVID-19, Vă mulțumim și vă stăm alături !!” Au spus tinerii într-o postare pe rețeaua de socializare facebook.

Sursa foto-video: Tunel dezinfectant/facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Călugăr de la Mănăstirea Neamţ, cercetat penal. A agresat sexual un bărbat aflat în carantină

Publicat

Un călugăr de la Mănăstirea Neamţ este cercetat penal de poliţişti după ce un bărbat aflat în centrul de carantină, de la mănăstire, a depus o plângere pentru agresiune sexuală, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Georgiana Moşu.

Sesizarea a fost făcută la 112 în după-amiaza zilei de sâmbătă, atunci când un tânăr a declarat că un călugăr al mănăstirii a venit în mod repetat în camera unde este carantinat, se întinde în pat lângă el şi îl agresează sexual.

În sprijinul celor spune, tânărul a prezentat şi o filmare făcută cu telefonul mobil în care se vede cum călugărul se întinde în pat lângă el şi îl ia în braţe.

“Poliţiştii de la secţia Târgu Neamţ au fost sesizaţi sâmbătă, în jurul orei 16,00, de către un tânăr de 26 ani aflat în carantină la Centrul Social “Sf Paisie” de la Mănăstirea Neamţ, cu privire la faptul că ar fi fost agresat sexual de un călugăr din cadrul aceleiaşi mănăstiri. Ancheta este în curs de desfăşurare în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Călugărul a fost transferat în carantină pentru că a intrat în contact cu o persoană carantinată, dar nu a fost amendat pentru că nu există o prevedere în acest sens.

Pe de altă parte, şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a început o anchetă internă care îl vizează pe călugărul acuzat de agresiune sexuală. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Grecia a plasat în carantină a doua tabără de migranţi după ce un bărbat a fost testat pozitiv cu COVID-19

Publicat

Grecia a plasat în carantină a doua tabără de migranţi săptămâna aceasta după ce un bărbat de 53 de ani a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a declarat duminică Ministerul Migraţiei, informează Reuters.

Un bărbat afgan, care a fost găsit infectat, trăieşte împreună cu familia sa în tabăra Malakasa împreună cu alte sute de migranţi şi solicitanţi de azil. El a fost transferat la un spital din Atena.

Persoanele cu care acesta a intrat în contact vor continua să fie testate pe măsură ce agenţia de sănătate publică încearcă să urmărească traseul virusului.

Joi, autorităţile au pus în carantină tabăra de migranţi Ritsona din centrul Greciei după ce 20 de solicitanţi de azil au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus. A fost primul astfel de centru din Grecia afectat de virus de la izbucnirea crizei.

Tabăra din Malakasa, situată la 40 de kilometri nord-est de Atena, va fi pusă în carantină timp de două săptămâni, a declarat ministerul, adăugând că forţele de poliţie care păzeau centrul vor fi întărite.

Un nou centru de tip închis a început să funcţioneze luna trecută pentru migranţii care au ajuns în Grecia după 1 martie, a declarat ministerul.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

ZI NEAGRĂ în Marea Britanie: Un băiețel de 5 ani, cea mai tânără victimă a epidemiei de coronavirus din Europa

Publicat

Un copil în vârstă de cinci ani infectat cu coronavirus, a devenit cea mai tânără victimă a epidemiei în Europa. Ieri, a fost o zi neagră pentru Regatul Unit, care a raportat 708 decese într-o singură zi,  bilanțul total ajungând la 4.313. dar infecțiile se stabilizează, spune expertul guvernului.

Minorul de cinci ani, a avut probleme de sănătate preexistente, el este cea mai tânără victimă care a murit de coronavirus din Marea Britanie și Europa, informează dailymail.co.uk.

Alte 708 de persoane care au fost testați pozitiv pentru coronavirus au murit în ultimele 24 de ore în Regatul Unit.

Numărul de noi infecții din Marea Britanie a crescut cu 3.735 la 41.903, cea mai mică creștere a cazurilor noi în patru zile.
Michael Gove a declarat într-un comunicat de presă  că Marea Britanie a intrat în posesia a 300 de ventilatoare aduse din China.

Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 60.000 de oameni în întreaga lume, dintre care aproape trei sferturi în Europa, de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale sâmbătă, la 13.30 GMT.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate