Connect with us

EVENIMENT

Caz RAR întâlnit, în România: Un medic a plătit din propriul buzunar o parte din costurile intervenției chirurgicale pentru un copil bolnav de cancer, pe care urma să îl opereze chiar el

PublicatUn băiat de 14 ani, aflat în plasament la o familie din satul Vingard, județul Alba, a reușit să strângă banii necesari pentru a fi operat în Ungaria, cu ajutorul donațiilor. Printre cei care l-au ajutat cu bani a fost chiar doctorul care urma să-l opereze, Dan Nicolau, care a pus de la el suma are lipsea pentru plata intervenției chirurgicale, scrie Alba24.

Daniel suferă de o boală rară, o formă de cancer osos. Imediat după operația de la Debrecen, Crăciuna Mureșan (61 de ani), ”mama” care are grijă de Daniel, a postat un video de mulțumire pentru toți cei care au ajutat.

Daniel a fost un copil abandonat care a avut norocul să ajungă în grija Crăciunei Mureșan, asistent maternal din Vingard, care i-a devenit cu adevărat mamă. Când s-a îmbolnăvit, aceasta nu a abandonat lupta, deși cheltuielile financiare erau mult peste puterile ei. A apelat la campanii publice de strângere de bani. Povestea lor l-a impresionat chiar și pe chirurgul Dan Nicolau, care a pus de la el suma lipsă la prima operație.

Daniel suferă de Sarcom Ewing, o formă de cancer osos care, în cazul lui, a dat metastaze și la plămâni. Șansa băiatului care locuiește în județul nostru, în satul Vingard, comuna Șpring, consta într-o serie de operații.

Una dintre ele era programată în luna ianuarie, la Centrul Medical Apolo din Debrecen, urmată imediat de o altă intervenție, în martie. Dar Daniel și Crăciuna ajunseseră fără resurse financiare.

Era nevoie de suma de 10.510 euro, bani pe care asistentul maternal în plasamentul căruia se află Daniel, nu avea cum să îi procure.

Datorită donațiilor făcute de oamenii mișcați de situația acestuia, suma a fost strânsă. Printre cei care au donat au fost și foarte mulți albaiulieni.

Studioul de design interior Design Yourself din Alba Iulia a găzduit chiar un mini târg de Crăciun, anul trecut. Suma strânsă în urmă vânzării decorațiunilor și a donațiilor a ajuns la Daniel.

”Dragi prieteni, cu ajutorul donațiilor voastre Daniel Lucaci va putea face operația cu laser impotriva cancerului la plamani. Această operație îi va inlătura fără durere și fără chimioterapie nodulii canceroși de pe plămâni„ – au transmis reprezentanții copilului.

Povestea lui Daniel:

La două zile după ce s-a născut, mama sa naturală l-a abandonat. Așa a ajuns în sistemul de protecție a copilului și ulterior a fost dat în plasament.

În 2016, Daniel acăzut cu bicicleta. Piciorul i s-a umflat. A mers la mai mulți medici și a aflat un diagnostic sumbru: cancer. Crăciuna Mureșan, de 61 de ani, din Vingard, își ia băiatul și-l aduce la Cluj, la Institutul Oncologic. Aici i se recomandă chimioterapia și începe lupta.

”În anul 2016, mai precis în luna Februarie, am cazut cu bicicleta si m-am lovit la picior. Nu am băgat de seama prea tare, pentru că înainte mai căzusem. De data aceasta, piciorul a început să ma doara tare si a devenit cald, mult mai cald ca celalalt. Deoarece această stare a durat mai mult timp, mama m-a dus la control, unde mi s-a facut un CT si unde mi s-a dat si diagnosticul, un diagnostic greu, pe care nu iti doresti sa il aiba nimeni. Aveam doar 11 ani și viața mea a devenit nespus de tristă. Am început sa iau contactul cu spitalele, sa încep tratamente și să lupt cu toata voința pentru viața mea” – Daniel.

Pe medicul român Dan Nicolau, Crăciuna l-a găsit pe internet, la o clinică din Debrecen. A ajuns la el cu copilul cu prilejul unor consultații pe care le-a făcut la Cluj-Napoca, iar acesta, mișcat de situația lor i-a spus că nu e nimic pierdut, cee ce le dă speranță. Mai mult decât atât, medicul a pus el restul sumei care lipsea după campania de ajutorare la care au apelat.

Daniel s-a operat întâi în luna august, anul trecut. „Ne-a dat el de la el banii care lipseau că nu-i aveam. Nici nu știu cum să-i pot mulțumi vreodată”, spune mama lui Daniel, citată de actualdecluj.ro.

„E prima persoană care ne-a ridicat tuturor moralul. Nu ne-a trimis vreun doctor la el, nu l-a recomandat nimeni din Cluj, ci l-am găsit pe internet, pe google. Am intrat pe facebook, acolo i-am scris și urma să aibă consultații la Cluj. Ne-a primit și ne-a redat tuturor pofta de a trăi. Speranța. Fiindcă eram pierduți, iar el ne-a ridicat. De-atunci trăim.De-atunci trăiește Daniel din nou.”

Doctorul Dan Nicolau operează cu succes și empatie foarte mulți bolnavi din România (printre care mulți copii) la clinica din Debrecen. Asta pentru că România nu l-a mai vrut. Când a ajuns la vârsta de pensionare, nu i s-a mai permis să continue, astfel încât a hotărât să plece.

Asta în timp ce o mulțime de pensionați prematur din sistemele publice sunt primiți înapoi la stat și cumulează salarii enorme cu pensii speciale.

Declarațiile medicului, citat de Actualdecluj.ro:

 • N-a fost mare interes în jurul acestei practici cu laser asupra metastazelor pulmonare. Știam că va dispărea această metodă odată cu mine, dar este vorba de pacienți, în primul rând. În România era gratis, acum nu se mai practică deloc în sectorul public.
 • În Ungaria costă 9000 de euro o intervenție, dar țineți cont că sunt metastaze bilaterale, uneori e nevoie de două operații. În Germania costă 40-50.000 de euro, iar în Marea Britanie costă 40-50.000 de lire.
  Cea mai mare apăsare a mea, cea mai mare suferință, cel mai mare regret este că nu mai ajung oamenii în nevoie să se opereze. Să nu beneficiezi de acces la șansă e îngrozitor.
 • Am peste 400 de operații și peste 300 de pacienți de când sunt în Ungaria, am o evidență, iar supraviețuirea este de peste 70% pentru o durată de 5 ani. Vorbim de stadiul patru de cancer.
 • Încerc să mișc mentalul colegilor referitor la acest stadiu 4. Mulți refuză, adică nu refuză, ci renunță la pacienții cu cancere în stadiul al patrulea, dar rezultatele demonstrează altceva. Când mai ai o șansă să-ți prelungești viața, cum să nu beneficiezi de ea? Cum să nu faci asta? Eu am mers în Ungaria, atunci când din Ungaria voiau să trimită pacienți la Cluj cu metastaze pulmonare, cu cancere de gradul 4.
 • Rezultatele demonstrează că metoda e chiar utilă, prelungește viața mult mai mult decât știam eu din literatura de specialitate. Un pacient cu metastaze pulmonare, hepatice sau alte metastaze, intră pe tratament paliativ de imunoterapie, chimio, radioterapie și se exclude partea de rezecție tumorală, de extirpare a metastazelor.
 • Studiile din toată lumea asta, nu doar ce fac eu, ci alții din lumea asta din Germania, din America, care abordează această patologie, au demonstrat că șansa de supraviețuire la 5 ani este de peste 60 la sută, iar dacă vorbim de paliație spunem 20%.
 • Încă se fac dezbateri în România pe chirurgia metastazelor indiferent de localizare, e o dispută, nu s-a ajuns la un numitor comun. Peste 90% dintre pacienți mă apelează direct, nu cu solicitare din partea medicilor.
 • Nu știu dacă e vorba de orgoliu aici, poate că tu ești medic și crezi excesiv într-o schemă terapeutică și ți-ai pierdut mobilitatea de a te informa și de a analiza toate posibilitățile. Cheia este la medicii oncologi. Dacă ei ar ridica această problemă, atunci s-ar putea face ceva.
 • Am auzit medici care spun în cifre cât mai trăiește cineva. Eu ca și medic nu am făcut asemenea estimări niciodată. Fiecare știe ce contract are cu Dumnezeu, eu n-am avut un asemenea contract și nu pot să-i spun cuiva că trăiește 6 luni, 9 luni și așa mai departe.
 • Nu renunț la nimeni. Câtă vreme există o șansă, faci orice!

Surse: alba24.ro; actualdecluj.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Patru persoane implicate într-un accident în Sălaj

Publicat

Patru persoane au fost implicate, miercuri dimineață, într-un accident produs în județul Sălaj.

Pompierii au fost chemați să intervină la accidentul petrecut între un autocamion și un autoturism petrecut în localitatea Românași.

Conform ISU Sălaj, în accident au fost implicate 4 persoane, dintre care 2 au nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la UPU SMURD Zalău.

Pompierii asigură măsurile PSI la fața locului și au fost deconectate bateriile autoturismelor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: Pesta porcină africană ar putea să fie transmisă prin insecte

Publicat

Un studiu de 11 luni realizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca arată că pesta porcină africană (PPA) ar putea să fie transmisă prin insecte hematofage.

“Un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), şi-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020 – ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de USAMV.

Specialiştii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de pestă porcină africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găseşte material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conţineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

“Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi şi a implicat o sincronizare perfectă cu diferite instituţii. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înţelegeţi procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării. Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obţinea toate acordurile instituţiilor şi medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a explicat coordonatorul proiectului, prof. dr. Andrei Mihalca de la Departamentul Parazitologie şi Boli Parazitare.

De asemenea, studiul a relevat că importanţa insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradiţional şi că dinamica abundenţei acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

Pesta porcină africană este o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii.

”Chiar dacă această boală nu afectează oamenii, ea are consecinţe economice extrem de importante pentru creşterea porcilor în România. Transmiterea bolii se realizează prin contactul direct cu alţi porci domestici sau sălbatici, dar şi prin intermediul produselor alimentare, furajelor şi echipamentelor contaminate (încălţăminte, îmbrăcăminte, unelte etc.). Un alt element important de luat în calcul este rezistenţa virusului în mediu, una extrem de ridicată”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, doar în perioada studiului (martie 2020 – ianuarie 2021) au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate, şi 1.578 cazuri PPA la porcii mistreţi. AGERPRES

Sursa foto: USAMV Cluj-Napoca/facebook.com

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident în Ialomița cu două autoturisme și trei victime

Publicat

Accident rutier miercuri dimineață pe raza comunei Bărbulești, județul Ialomița.

Salvatorii de la Detașamentul de pompieri Urziceni au fost solicitați să intervină la un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme.

La locul evenimentului, salvatorii s-au deplasat de urgență cu o autospecială de intervenție, o autospecială pentru descarcerare, o ambulanță SMURD și două echipaje SAJ Ialomița – substația Urziceni, venite în sprijin.

În urma accidentului au rezultat trei victime, conștiente și neîncarcerate care au fost monitorizate de echipajele SMURD și SAJ.

După acordarea primului ajutor medical, o victimă a fost preluată de echipajul SMURD, una preluată de echipajul SAJ, ambele fiind transportate la Spitalul Municipal Urziceni. A treia victimă a refuzat transportul la spital.

Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiului la locul accidentului și sablare carosabil.

Citește mai departe

EVENIMENT

Galați: Femeie rănită după ce a fost lovită de un motostivuitor

Publicat

Sursă foto: Arhivă

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru pentru vătămare corporală din culpă, după ce o femeie a fost rănită, marţi, de un motostivuitor, în zona mall-ului din Galaţi, fiind transportată la spital, informează, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Potrivit sursei citate, accidentul s-a produs în zona de aprovizionare din spatele mall-ului, iar la faţa locului s-au deplasat echipaje de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Secţiei 4 Poliţie.

Din primele cercetări a rezultat că o femeie de 54 ani se deplasa pe aleea din spatele complexului comercial, în zona unde se încarcă marfa. Conducătorul unui motostivuitor, un bărbat de 33 ani, care făcea manevre de încărcare a mărfii, a acroşat-o cu unul dintre braţele utilajului, provocându-i leziuni care au necesitat transportarea victimei la spital, pentru îngrijiri medicale.

Evenimentul nu a fost înregistrat ca accident rutier, pentru că nu s-a produs pe un drum public.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate de Secţia 4 Poliţie pentru aflarea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. AGERPRES

Citește mai departe