Connect with us

EVENIMENT

Cazul pacienților infestați cu o bacterie în spitalul din Miercurea-Ciuc. Şeful secţiei de Oftalmologie şi asistenta şefă, revocaţi din funcţii

Publicat

spitalul judetean de urgenta harghita miercurea ciuc

Şeful secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc şi asistenta-şefă a secţiei au fost revocaţi din funcţie, după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, în urma infectării cu bacteria Pseudomonas aeruginosa, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Anunţul a fost făcut, miercuri, într-o conferinţă de presă de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a precizat că decizia a fost luată de Comitetul Director al SJU, „forul de conducere operativă al spitalului”.

Cele două posturi vor fi scoase la concurs

După revocarea din funcţie a şefului secţiei de Oftalmologie, dr. Bodó Pál, şi a asistentei-şefe, Comitetul Director a început demersurile pentru scoaterea celor două posturi la concurs.

Potrivit lui Borboly, Comitetul Director „a reorganizat secţia de Oftalmologie pentru noi circuite”, a început demersurile pentru reautorizarea blocului operator, a cărui activitate a fost sistată de Direcţia de Sănătate Publică şi a solicitat Comisiei de Etică a spitalului să facă verificări în acest caz.

De asemenea, preşedintele CJ a menţionat că s-a întrunit şi Consiliul de Administraţie al SJU şi a luat mai multe decizii, cum ar fi reluarea activităţii blocului operator, în acest sens urmând să fie alocate fonduri din bugetul judeţean „pentru acele reparaţii sau modificări care sunt necesare”.

Borboly a ţinut să puncteze faptul că cel mai important lucru pentru el îl reprezintă bolnavii „care au suferit şi suferă” şi pe care încearcă să îi susţină „în toate felurile în care este posibil omeneşte şi instituţional”.

Preşedintele CJ Harghita a adăugat că un alt obiectiv al său îl reprezintă redeschiderea blocului operator de la secţia de Oftalmologie.

Întrebat dacă ia în calcul încetarea contractului managerului SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judith, Borboly a spus că aşteaptă mai multe răspunsuri din partea spitalului, după care va lua decizia corespunzătoare, dar a subliniat că „pacienţii sunt cei mai importanţi”.

„Am pus mai multe întrebări, la care aşteptăm răspunsul, pentru că din mânecă nu se poate lua o decizie. Aşadar, după ce vom primi aceste răspunsuri, vom lua decizia corespunzătoare”, a afirmat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a mai precizat că toate informaţiile pe care le-a furnizat jurnaliştilor provin de la Corpul de Control al instituţiei pe care o conduce, care a început verificările în acest caz, dar ancheta nu este încă finalizată.

Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.

Trei dintre pacienți și-au pierdut vederea la ochiul operat

Trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat, iar la şase vederea s-a deteriorat, în vreme ce în cazul a cinci pacienţi vederea nu s-a deteriorat, ci s-a deteriorat în mică măsură.

În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei. La secţia de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta-şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al amenzilor fiind de 26.000 lei, iar la structurile cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.

Concluzie: ”procedurile nu au fost respectate”

Şefa DSP Harghita, Dr. Tar Gyogyi, a declarat că s-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare”, iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Sursa infecţiei nu a fost identificată, nici în urma anchetei DSP şi nici în a celei efectuate de Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din SJU Miercurea-Ciuc, dar se bănuieşte că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul secţiei de Oftalmologie, deficienţa în sterilizare ducând la această situaţie. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ciucă, despre intrarea României în Schengen cu granițele terestre de la 1 ianuarie 2025: ”Nu se poate împlini tehnic”

Publicat

ciucă, despre intrarea româniei în schengen cu granițele terestre de

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spune că a fost singurul politician român primit de cancelarul Nehamer la Viena și că s-a discutat doar acordul politic pentru intrarea României în Schengen cu granițele terestre.

După ce Marcel Ciolacu a anunțat termenul de 1 ianuarie 2025 pentru intrarea României în Spațiul Schengen cu granițele terestre, Ciucă menționează că este ”o chestiune ce nu se poate împlini tehnic”.

”Am…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ad Libitum Voices, clujenii care au cucerit Occidentul pe patru voci din patru inimi

Publicat

adlv 2 scaled e1732048733248.jpg

Au pornit împreună la drum, în Cluj, dintr-o întâmplare, în urmă cu 12 ani, iar acum se pregătesc să cucerească lumea. Au cântat pe mai toate scenele din România și din Europa, dar vor să ajungă să își încânte fanii din Brazilia la ei acasă.

Trupa Ad Libitum Voices, prescurtat ADLV, e mai mult decât muzică, e o poveste despre pasiune, muncă și succes.

Toți cei patru muzicieni sunt absolvenți ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cărțile funciare pentru locatarii a zece blocuri din Câmpeni sunt gata. Ce spune primarul orașului

Publicat

cărțile funciare pentru locatarii a zece blocuri din câmpeni sunt

Primăria Câmpeni a primit, pe 19 noiembrie, de la președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Laurențiu Blaga, cărțile funciare pentru locatarii a 10 blocuri din oraș. Potrivit primarului Cristian Dan Pașca, aceste cărți funciare conțin înscrierea provizorie a terenurilor aferente blocurilor respective, iar în perioada următoare administrația locală va începe să le predea locatarilor.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gălăgie la bloc: ce drepturi au locatarii. Sancțiunile prevăzute de lege pentru tulburarea liniștii publice

Publicat

gălăgie la bloc: ce drepturi au locatarii. sancțiunile prevăzute de

Gălăgie la bloc: legislația actuală prevede reguli privind respectarea orelor de liniște în blocurile de apartamente, dar și sancțiuni pentru vecinii care fac zgomot și îi deranjează pe ceilalți. Mai mult, sunt prevăzute și situații în care astfel de fapte sunt considerate infracțiuni.

Ordinea și liniștea publică sunt reglementate de Legea nr. 61/1991. Aceasta care stabilește sancțiuni pentru încălcarea normelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe