Connect with us

EVENIMENT

Cazul toxiinfecției alimentare de la nunta din Șugag. Precizări de la DSP și DSVSA Alba

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Direcția de Sănătate Publică și Direcţia Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba au transmis un comunicat de presă în care fac unele precizări referitoare la cazul de toxiinfecție alimentară la o nuntă din Șugag, organizată sâmbătă, la Căminul cultural din localitate.

”În urma articolului cu titlul ”Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități”, publicat, marți, în publicația dumneavoastră, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor Alba sunt abilitate să vă comunice următoarele:

CITEȘTE ȘI: Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități

Duminică, în jurul orei 16.00, DSP a fost informată telefonic cu privire la existența unei suspiciuni de toxiinfecție alimentară de către reprezentanții secției de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, instituție care, la rândul ei, a informat, prompt, DSVSA Alba, conform procedurilor.

Circa 30 de minute mai târziu, o echipă comună din cadrul celor două instituții, s-a deplasat la fața locului unde a fost începută o anchetă, fiind îndeplinite toate procedurile prevăzute de lege în astfel de cazuri.

Cazul a fost anunțat, duminică seara, telefonic, conform procedurilor, Ministerului Sănătății, nefiind ascuns.

De la evenimentul respectiv, dintre cei 300 de consumatori, doar opt au ajuns la spital, iar informarea nu a fost transmisă (presei), la scurt timp după ce am luat cunoștință de ea, deoarece cazul nu a fost de natură să afecteze, în vreun fel, sănătatea populației din aria înconjurătoare. De asemenea, formele de manifestare ale pacienților au fost ușoare și medii, iar evoluția favorabilă.

DSVSA Alba precizează că solicitările de informații în acest caz nu au fost cerute pe cale oficială. Numărul de telefon solicitat de la secretariatul instituției a fost transmis sau notat greșit (o cifră), iar astfel reprezentanții instituției nu au putut fi contactați. Ulterior a fost sunată o altă persoană din cadrul instituției care nu are atribuții de comunicare. Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba este dr. Mihai Drașovean.

Cele două instituții precizează că astfel de date sunt comunicate, cu promptitudine, în cazul în care sunt solicitate de instituțiile mass-media, iar dacă sunt cerute de cel puțin doi jurnaliști, de la instituții media diferite, considerăm că întrunesc elementele constitutive ale unei informații de interes public, iar pentru corecta și rapida informare sunt transmise comunicate de presă tuturor jurnaliștilor acreditați.

DSP și DSVSA Alba consideră că o informare (din oficiu) se face în momentul în care există suficiente date care să conducă spre confirmarea unei toxiinfecții alimentare, respectiv când probele de laborator atestă acest lucru, pentru a evita o eventuală dezinformare instituțională. (În cazul de față au fost doar opt persoane afectate, una internată, din 300 de consumatori, care provin din aceeași familie. Informări din oficiu se fac și în cazul în care sunt afectați un număr mai mare de consumatori) Altminteri, există cazuri în care persoane care ajung la spital acuză probleme digestive, punându-le în seama unei anumite unități alimentare (dar acestea trebuie confirmate, având în vedere că persoanele în cauză nu au luat masa într-un singur loc).

Totodată, instituțiile sus menționate infirmă cu fermitate că au ascuns toxiinfecții alimentare, confirmate de analizele de laborator, și precizează că, potrivit procedurilor, reprezentanții spitalelor sunt cei care au responsabilitatea să informeze DSP în momentul în care persoanele afectate se prezintă cu simptome specifice.

În lumina celor arătate mai sus, menționăm că atât cazul de la Șugag, cât și altele de această natură, nu au fost ascunse, iar instituțiile cu atribuții în domeniu au fost informate cu celeritate”, au transmis într-un comunicat de presă reprezentanții celor două instituții.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Alocația de stat pentru copii. Modificări de stabilire și plată a banilor, aprobate de Senat. Ce se schimbă

Publicat

alocația de stat pentru copii. modificări de stabilire și plată

Alocația de stat pentru copii. Modificări de legislație au fost aprobate luni de Senat. Acestea se referă la dreptul la alocație și plata acesteia.

Potrivit actului normativ, dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului. Plata drepturilor se face proporţional începând cu luna următoare depunerii cererii.

Proiectul, iniţiat de PSD, a fost adoptat tacit de Senat, în 25 martie.

„Ţinând cont de prevederile constituţionale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Porcul ne poate salva nu numai de Crăciun. Rinichi de porc transplantat la un pacient

Publicat

porc bun e1657364346297.jpg

O echipă de chirurgi americani a transplantat rinichiul de la un porc modificat genetic la un pacient în viaţă, o premieră care reprezintă un nou pas către o potenţială soluţie la deficitul cronic de donări de organe, a anunţat joi un spital american, relatează AFP, transmite Agerpres.

Pacientul, în vârstă de 62 de ani, se ‘recuperează bine’ după operaţia care a avut loc în urmă cu mai puţin de o săptămână, a declarat într-un comunicat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în Transilvania și în țară până în 7 aprilie: De la furtuni de primăvară la temperaturi de vară. Prognoza meteo pe REGIUNI

Publicat

vremea în transilvania și în țară până în 7 aprilie:

Vremea în Transilvania și în țară până în 7 aprilie: De la furtuni de primăvară la temperaturi de vară. Prognoza meteo. Ultimele zile ale lunii martie și primele zile ale lunii aprilie vor aduce surprize din punct de vedere meteorologic.

Astfel, pe de o parte se vor înregistra temperaturi scăzute, cu ploi și brumă. Apoi vremea intră într-un proces de încălzire, când se vor înregistra temperaturi maxime de 22-25 de grade Celsius, mai ales în ultimele zile ale lunii…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Școala din Bună Ziua, undă verde în Consiliul Local. Va avea o capacitate de 533 de elevi

Publicat

scoala buna ziua 1.jpg

O școală nouă va fi construită în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. Proiectul a trecut luni la vot în Consiliul Local.

Investiția este de peste 150 de milioane de lei, iar Primăria va trebui să facă și exproprieri.

Școala din Bună Ziua, undă verde în Consiliul Local. Va avea o capacitate de 533 de elevi

Consilierii locali au votat indicatorii economici pentru noua școală din Bună Ziua, cu clasele 0-8.

Ptrivit primarului Emil Boc, suma de peste…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe