EVENIMENT
Cazul ULUITOR al unui fost șef ARR: A rămas în funcție deși era condamnat la închisoare cu suspendare. Acum e sub control judiciar

Alin Iulian Ţucmeanu, la data faptei director general adjunct în cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR), este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de neexecutare a sancţiunilor penale primite ca urmare a condamnării sale în 2019 pentru complicitate la dare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis luni AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 octombrie, a lui Alin Iulian Ţucmeanu, la data faptei director general adjunct în cadrul Autorităţii Rutiere Române, sub aspectul săvârşirii, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracţiunii de neexecutare a sancţiunilor penale.
În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de Aurelia Surulescu, la data faptei director general al ARR, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii notează în ordonanţe că, la data de 3 aprilie 2019, prin decizia penală 455/A, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Alin Iulian Ţucmeanu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
„Deşi a luat la cunoştinţă de dispoziţiile deciziei penale mai sus menţionate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcţia de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorităţii Rutiere Române, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situaţii juridice”, precizează DNA.
Cea care l-ar fi menţinut în funcţie, spun anchetatorii, a fost Aurelia Surulescu care, în calitate de director general al ARR, ar fi încălcat cu intenţie dispoziţiile prevăzute în Codul muncii şi nu ar fi constatat, prin decizie, în termenul legal, încetarea de drept a contractului de muncă pe care Ţucmeanu îl avea încheiat cu instituţia publică pe motiv de condamnare penală. Agerpres

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a publicat luni o analiză severă a situației economice actuale, la exact o săptămână de la revenirea sa în fruntea ministerului.
Într-o postare pe rețelele sociale, Nazare acuză ani de politici fiscale iresponsabile, bazate pe consum excesiv și cheltuieli neacoperite, care au vulnerabilizat grav economia României.
„Ani la rând ni s-a spus că România crește. Ni s-a livrat iluzia unei economii în avânt, dar în realitate am trăit pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Promovabilitate de peste 90% la Bac după contestații, în Cluj. 377 note de 10, cele mai multe la proba obligatorie a profilului

Absolvenții claselor a XII-a din județul Cluj rămân primii în clasamentul național privind rezultatele înregistrate în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2025, după soluționarea contestațiilor, a informat Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat astăzi, 30 iunie 2025, pe site-ul bacalaureat.edu.ro, rezultatele obținute de către absolvenții studiilor liceale care au…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a virat peste 11,8 milioane de lei pentru investiții prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 11.879.213,34 de lei pentru șapte obiective realizate prin componentele C5 – Valul renovării și C11 – Turism și cultură, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat luni ministrul Cseke Attila.
Astfel, pentru Componenta C5 – Valul renovării, au fost alocate 4.439.450,87 de lei pentru patru facturi care vizează creșterea eficienței energetice,…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Dragoș Pîslaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat luni că a agreat cu Comisia Europeană un pre-acord pentru absorbția integrală a banilor nerambursabili, care conține o serie de permutări pentru ca proiecte mature să fie introduse pe componenta de împrumut și o simplificare a țintelor și jaloanelor.
În același timp, reformele care au un cost bugetar mare sunt împinse pe cererile de anul viitor, scrie Economedia.
Ministrul spune că Guvernul se va…
Citește mai mult pe Alba24.ro