Connect with us

EVENIMENT

Cazurile de pneumonie comunitară, în creştere accentuată la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara

Publicat

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara au anunţat, marţi, că odată cu renunţarea la măsurile de protecţie impuse de pandemia SARS-CoV-2, a crescut accentuat numărul cazurilor de pneumonii comunitare, doar în ultima săptămână în unitatea spitalicească ajungând peste 40 de pacienţi, pentru investigaţii.

Pneumologul Gabriel Geru, de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, a declarat că zilnic ajung 10 – 12 pacienţi în Ambulatoriu sau la Camera de gardă a spitalului, cu suspiciunea de pneumonie comunitară.

„Timp de aproape doi ani, datorită protecţiei oferite de purtarea măştilor, aproape că nu am putut vorbi de pneumonii comunitare. Aşa cum îi spune şi numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise.

Odată cu renunţarea la purtarea măştii, au început să apară, iar acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie.

Cazurile de pneumonie comunitară, în creştere accentuată la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara: În majoritatea cazurilor este vorba de infecții ușoare

Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme uşoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidităţi, se impune internarea în spital pentru administrarea tratamentului. În această grupă intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronşiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă şi care pot prezenta risc vital”, a detaliat dr. Gabriel Geru.

Medicul spune că pneumonia comunitară se manifestă prin febră ridicată, de peste 38 de grade, cu debut acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectoraţii, dificultăţi de respiraţie, mialgii, hemoptizie (spută cu sânge), cefalee şi chiar durere abdominală.

Cazurile de pneumonie comunitară, în creştere accentuată la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara: Cazuri în perioada de primăvară târzie

„Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme şi toamna. Acum am constatat o creştere a numărului de persoane care contractează pneumonii chiar şi în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 de grade.

Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi şi de o creştere a acestuia, iar principalul factor este imunitatea scăzută a pacienţilor. Iar în cazul pacienţilor cu comorbidităţi, există chiar posibilitatea de apariţie a unor complicaţii ce pot duce la insuficienţă respiratorie, chiar şoc septic şi, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internaţi în spital”, explică dr. Gabriel Geru.

Pneumologul recomandă ca bătrânii sau cei cu afecţiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivităţi mari şi subliniază că pneumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15% în cazul pacienţilor care ajung să necesite spitalizare.

Pneumonia este o afecţiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar, de origine infecţioasă. Pneumonia comunitară se transmite pe cale respiratorie, având o rată de mortalitate de aproape 15% în cazul pacienţilor cu comorbidităţi. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Publicat

conducta apa floresti 2.jpg

Aproape 12 ore a durat intervenția angajaților Companiei de Apă Someș în Florești, pe DN1. Reparația conductei de canalizare care s-a spart marți, a blocat traficul în orele de vârf.

Magistrala care traversează Floreștiul s-a spart în jurul orei 8.00 dimineața, iar intervenția a fost una de durată, fiind vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fată agresată de un tânăr, într-o scară de bloc din Cugir. Polițiștii l-au reținut pe agresor

Publicat

polițist local din alba, condamnat după ce a lovit o

O tânără de 19 ani a fost agresată de un tânăr, într-o scară de bloc din Cugir. Cei doi ar fi avut o discuție în contradictoriu, iar tânărul a devenit violent. 

Fapta s-a petrecut în data de 21 aprilie, dar agresorul a fost reținut două zile mai târziu. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din 24 aprilie 2024.

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 aprilie 2024, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident la Sebeș, provocat de un șofer băut. A intrat cu mașina într-un autoturism parcat. Ce alcoolemie avea

Publicat

amenzi de peste 15.000 de lei și permise reținute în

Un bărbat din Sebeș este cercetat penal după ce a provocat un accident rutier. Acesta conducea sub influența alcoolului, pe o stradă din municipiu.

Accidentul a fost semnalat Poliției în 23 aprilie, în jurul orei 15.10. S-a petrecut pe strada Lucian Blaga din Sebeș.

Potrivit IPJ Alba, în urma cercetărilor, a rezultat că un bărbat de 46 de ani, din municipiul Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice, a intrat în coliziune cu un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Weekend creativ pentru COPII, la Iulius Mall Cluj. Înscrie-ți micuțul la atelierele GRATUITE de încondeiat ouă de Paște

Publicat

03 3 e1713880778606.jpg

În acest final de săptămână cei mici sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde vor da culoare imaginației și vor descoperi prin joacă arta de a încondeia ouă, în cadrul atelierelor de pictat. Accesul la eveniment este gratuit, iar participarea se face pe bază de înscriere la numărul: 0731.250.906.

Copiii au ocazia, în acest final de săptămână, să învețe faimoasa tehnică de încondeiere a ouălor și să deprindă măiestria realizării modelelor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe