EVENIMENT
CCR va dezbate pe 26 iulie sesizările ICCJ în legătură cu legile privind pensiile speciale şi vârsta de pensionare

Oficialii Curții Constituționale a României au anunțat că pe 26 iulie vor avea loc discuții cu privire la sesizările ICCJ referitoare la Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu și a actului normativ privind creșterea vârstei de pensionare, conform informațiilor transmise vineri pentru AGERPRES.
Potrivit unui comunicat al ICCJ transmis AGERPRES, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Judecătorii arată că sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.
Sub primul aspect, magistraţii spun că a fost avută în vedere existenţa următoarelor motive de constituţionalitate extrinsecă, respectiv:
* caracterul eterogen al legii şi nesocotirea principiului unicităţii reglementării; încălcarea art.1 alin. (5) privind principiul legalităţii coroborat cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale;
* încălcarea prevederilor art. 75 alin. (1) cu referire la art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului;
* încălcarea art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie sub aspectul clarităţii şi previzibilităţii normei juridice.
CCR va dezbate pe 26 iulie sesizările ICCJ în legătură cu legile privind pensiile speciale şi vârsta de pensionare. Motive de neconstituţionalitate intrinsecă
De asemenea, instanţa supremă precizează că a constatat că se impune examinarea următoarelor motive de neconstituţionalitate intrinsecă, respectiv:
* încălcarea art. 124 alin. (3) prin raportare la art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie referitoare la independenţa justiţiei şi la statul de drept;
* încălcarea art. 44 din Constituţie şi art. 1 din Protocolul adiţional nr. 1 la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, prin dispoziţiile art. I pct. 2 din Lege, cu referire la abrogarea alin. (2) al art. 211 din Legea 303/2022 şi ale art. I pct. 4 din Lege, cu referire la art. 211 alin. (41) din Legea 303/2022;
* încălcarea principiului egalităţii în drepturi prevăzut de dispoziţiile art. 16 coroborat cu art. 53 din Constituţie;
* încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) şi art. 56 alin. (2) din Constituţie prin prevederile art. XIII din Lege cu referire la art. 101 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal;
* încălcarea art. 1 alin. (4) din Constituţie privind principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, referitor la cooperarea loială şi respectul reciproc între autorităţile statului, inclusiv prin raportare la dispoziţiile art. 147 din Constituţie.
De asemenea, Instanţa supremă a decis sesizarea CCR şi în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.
CCR va dezbate pe 26 iulie sesizările ICCJ în legătură cu legile privind pensiile speciale şi vârsta de pensionare. Ce susține CCR
Conform ICCJ, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.
Sub primul aspect, judecătorii precizează că a fost avută în vedere existenţa următoarelor motive de constituţionalitate extrinsecă, respectiv:
* caracterul eterogen al legii şi nesocotirea principiului unicităţii reglementării;
* încălcarea art. 1 alin. (5) privind principiul legalităţii coroborat cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale;
* încălcarea prevederilor art. 75 alin. (1) cu referire la art. 73 alin. (3) lit. l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.
Sub aspect intrinsec, s-a constatat că actul normativ examinat încalcă prevederile art. 1 alin. (3) şi (5) prin raportare la art. 53 din Constituţie cu privire la principiul securităţii raporturilor juridice, a clarităţii şi previzibilităţii reglementării şi a statului de drept. Agerpres
EVENIMENT
Programări online pentru consultații în policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Ghid pentru pacienți

Pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au la dispoziție, în continuare, platforma de programări online pentru consultații în cadrul policlinicii.
Programările online se realizează accesând portalul spitalului: https://portal.spitalalba.ro/Programari-Online..
Cum se face programarea
Potrivit unui comunicat din partea SJU Alba, pacienții trebuie să selecteze perioada (doar luna în curs și luna următoare) în care doresc să realizeze programarea, specialitatea,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), despre drumul expres A3 – DN1: Cine are probitatea morală să taie panglica? Cetățeanul!

Finalizarea drumului expres care leagă Autostrada A3 de DN1 în zona Tureni, atrage „apetitul” politicienilor pentru asumarea paternității, arată deputatul PSD de Cluj Remus Lăpușan.
Într-o postare pe rețelele de socializare, deputatul PSD de Cluj Remus Lăpușan atrage atenția asupra tendinței de a politiza succesul proiectului de drum expres între DN1-A3 din zona Tureni.
„Cine taie panglica?”
„Cine…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Avertizări de inundații în Alba și alte județe din țară până joi, 10 iulie. Cod Galben și Cod Portocaliu – zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, avertizări de inundații în Alba și alte județe din țară.
”Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale”, anunță INHGA.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Un căprior mort, un motociclist rănit și un autoturism avariat, în urma unui accident rutier petrecut între Mirăslău și Decea

În urma unui accident rutier care s-a petrecut marți, 8 iulie, pe DN1, între localitățile Mirăslău și Decea, un căprior a murit. De asemenea a fost rănit un motociclist, iar o mașină a fost avariată.
Modul în care s-a peterecut accidentul a fost detaliat de reprezentanții IPJ Alba. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 16.00.
Potrivit IPJ Alba, un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din municipiul Luduș, județul Mureș, în timp ce conducea un motociclu, pe sensul de mers…
Citește mai mult pe Alba24.ro