EVENIMENT
Ce alimente și produse s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Alimente precum zahărul și untul au înregistrat, în ultimul an, scumpiri care trec de 50%, arată datele publicate marți, 13 iunie, de Institutul Naţional de Statistică. La capitolul produse nealimentare, transportul aerian se află în tipul celor mai mari scumpiri în 2023, față de anul precedent.
Zahărul se menţine în topul produselor alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere de 58,71% a prețului, în luna mai 2023 faţă de aceeași perioadă a anului 2022.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ sunt untul (+ 32,46%), margarina cu 31,39%, ouăle, cu un plus de 29,72%, brânza de vacă (telemea) cu 28,94%, alte legume şi conserve de legume cu 28,78% şi cartofii cu 25,54%.
În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat energia termică, cu 23,82%, detergenţii, cu 16,77%, articolele de igienă şi cosmeticele, cu 15,58%, şi alte mărfuri nealimentare, cu 15,46%.
Combustibilii s-au ieftinit cu 9,05%, iar medicamentele cu 3,7%.
În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 46,25%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,93% şi transportul CFR, cu 21,18%.
Cartofii și fructele, scumpiri de la o lună la alta
De la lună la lună, în aprilie faţă de martie, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la cartofi 11,28% şi fructele proaspete – 4,68%.
Luna trecută, la produse alimentare s-au scumpit alte legume şi conserve de legume, cu 2,40% şi citricele şi alte fructe meridionale cu 2,09%, iar cea mai importantă ieftinire a fost consemnată în cazul laptelui de vacă, 5,7%. De asemenea, combustibilii s-a ieftinit cu 2,61%. La servicii nu se constată ieftiniri faţă de luna anterioară.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64% în mai 2023, de la 11,23% în aprilie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date marţi publicităţii.
sursa: Agerpres
EVENIMENT
Opt echipe de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică

Participare numeroasă a elevilor de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică.
Olimpiada Națională de Statistică are loc pentru prima dată în anul școlar 2024/2025, fiind organizată de Institutul Național de Statistică și de Ministerul Educației, în cadrul Competiției Europene de Statistică.
Această competiție are două categorii, Junior (pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a) și Senior (pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă.
Începând cu 2 aprilie, europenii vor fi obligați să obțină un permis de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit.
Acest proces poate fi realizat online, prin plata unei taxe de 12 euro, sumă care va crește în curând la 19 euro, potrivit agerpres, după AFP.
Permisul, denumit Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), trebuie obținut…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.
Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Polițiștii din Alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, folosit pe drumurile din județ

Polițiștii rutieri din Alba acționează luni, 31 martie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județ.
Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de circulație.
Proprietarii…
Citește mai mult pe Alba24.ro