Connect with us

EDUCATIE

Ce amenzi și sancțiuni riscă părinții care refuză să își trimită copiii la școală

Publicat

Pe fondul epidemiei de coronavirus, părerile părinților sunt împărțite în ceea ce privește cel mai sigur mod prin care elevii sa susțină orele de curs. Însă pentru acei părinți care refuză sa își timită copiii la școală, riscă amendă sau chiar închisoare.
Pentru inceperea anului scolar au fost elaborate, in functie de situatia infectarilor din zona, trei scenarii dupa care vor functiona scolile, si anume unul (verde) in care toti copii merg la scoala, unul (galben) in care o parte dintre copii merg la scoala, ceilalti urmand cursuri online de acasa si, in fine, unul (rosu) in care niciun copil nu merge la scoala.
Legea nr. 1/2011 stabileste ca parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu, altfel risca amenzi cuprinse intre 100 si 1.000 de lei ori munca in folosul comunitatii.
Suplimentar, Codul penal stabileste o alta pedeapsa pentru parinti, respectiv inchisoare de la trei luni la un an sau o amenda penala, pentru actiunile nejustificate de retragere de la scoala sau de impiedicare a accesului la invatamantul general obligatoriu.

Extras din textul de lege:

ART 86 alin 3 din Legea 1/2011: Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.

ART 360: (1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

a) nerespectarea dispoziţiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă
cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de
tutorele legal;

b) nerespectarea dispoziţiilor art. 143 alin. (5), cu amendă de la 5.000 lei la 50.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către
persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. b) se fac de către
ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu competenţe în domeniu.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EDUCATIE

Promovabilitate de peste 65% la proba scrisă a concursului de directori de școli. Top județe cu cele mai mari note

Publicat

Promovabilitatea la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat este de 65,8%, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Proba scrisă s-a desfășurat vineri, 16 octombrie. Potrivit ministrului Educației, în Bucureşti au promovat proba scrisă 64% dintre candidaţi.

Top județe cu cele mai bune rezultate

„Au fost validaţi pentru a participa la concurs 9.110 candidaţi. S-au prezentat şi au finalizat proba 8.627 de candidaţi (94,7%). Dintre aceştia, 5.676 au promovat proba scrisă în această sesiune (65,8%), înainte de contestaţii, obţinând cel puţin nota 7”, a informat demnitarul.

Niciun candidat nu a fost eliminat din concurs.

Judeţele cu cele mai bune rezultate sunt Cluj (93%), Sălaj (81%) şi Mureş (78%).

Cele mai slabe rezultate s-au obţinut în judeţele Mehedinţi (44%), Călăraşi (45,1%) şi Satu Mare (50,3%).

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Educației: Circa 15% din numărul total de elevi şi preşcolari studiază online

Publicat

Un număr de 459.284 de copii, reprezentând aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ, studiază online, a anunţat miercuri ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„6 din 7 copii care merg la şcoală/ grădiniţa merită tot efortul şi toată atenţia autorităţilor. Numărul de copii/ elevi care studiază online, indiferent de cauză, este de 459.284 (aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ)”, a precizat Cîmpeanu.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Potrivit Ministerului Educaţiei, 16.316 preşcolari/ elevi şi 5.425 de angajaţi din educaţie au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Educației: un sfert din școlile din București sunt în sistem online

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că aproximativ un sfert din școlile din București sunt în sistem online din cauza pandemiei.

Potrivit datelor furnizate de Sorin Cîmpeanu, până în prezent, în București au fost primite 100 de cereri pentru suspendarea cursurilor. Conform procedurilor, 91 de solicitări de suspendare au fost trimise direct la Inspectoratul școlar din București, iar celelalte nouă au avut nevoie de aviz epidemiologic de la DSP.

Aproape un sfert din școlile din capitală sunt în sistem online, a anunțat Sorin Cîmpeanu, marți seara, la Digi24.

Ministrul Educației a comparat cifrele cu județele în care incidența este mai mare decât în București și a constatat că la Cluj sunt doar cinci solicitări, în timp ce la Timișoara au fost înregistrate patru solicitări.

Un număr mare de școli care au solicitat suspendarea cursurilor este și în județul Ilfov. La polul opus sunt județele Tulcea, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Brăila, Teleorman, Maramureș. Neamț și Brașov.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Încă nouă școli din București trec în online

Publicat

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, luni, suspendarea cursurilor cu prezența fizică pentru nouă unități școlare, respectiv patru colegii, patru școli și un liceu.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus suspendarea cursurilor cu prezența fizică pentru 9 unități școlare.

Este vorba de Colegiul Național I.L. Caragiale, pentru perioada 12 -25 octombrie 2021, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Școala Gimnazială Nr. 307, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Școala Gimnazială Just4Kids, pentru perioada 11 – 24 octombrie, Școala Gimnazială nr. 195, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pentru perioada 11- 24 octombrie, Școala Gimnazială Nr. 167, pentru perioada 11 – 24 octombrie, Liceul Teoretic Marin Preda, pentru perioada 11 – 24 octombrie și Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, pentru perioada 11 – 24 octombrie.

Directorii unităților de învățământ vor asigura punerea în aplicare a prevederilor hotărârii adoptate.

Ședința CMBSU a avut loc în sistem online. MEDIAFAX

Citește mai departe