EVENIMENT
Ce este varianta COVID BA.5 și de ce reinfectează atât de mulți oameni?

BA.5, care face parte din familia Omicron, este cea mai recentă variantă de coronavirus care provoacă valuri puternice de infecții la nivel mondial. E la originea a peste jumătate din cazurile secvențiate la sfârșitul lunii iunie.
Potrivit celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, acesta se află la originea a 52% din cazurile secvențiate la sfârșitul lunii iunie, față de 37% într-o săptămână. În Statele Unite, se estimează că este cauza a aproximativ 65% din infecții, explică Reuters.
BA.5 nu este ceva nou. Identificată pentru prima dată în ianuarie, a fost urmărită de OMS din aprilie. Este o variantă a tulpinii Omicron, care a fost dominantă la nivel mondial de la sfârșitul anului 2021 și a provocat deja vârfuri de cazuri – chiar și cu teste puține – în țări precum Africa de Sud, unde a fost găsită pentru prima dată, precum și în Regatul Unit, în părți din Europa și în Australia.
Cazurile de coronavirus la nivel mondial au crescut patru săptămâni la rând, au arătat datele OMS.
La fel ca „fratele său”, BA.4, BA.5 este deosebit de abil în a se sustrage protecției imunitare oferite fie de vaccinare, fie de o infecție anterioară.
Ce este varianta COVID BA.5 și de ce reinfectează atât de mulți oameni?: are un avantaj de creștere
Din acest motiv, „BA.5 are un avantaj de creștere față de celelalte subvariante ale Omicron care circulă”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19.
Pentru mulți oameni, acest lucru înseamnă că se reinfectează, adesea chiar la scurt timp după ce au avut COVID-19. Van Kerkhove a declarat că OMS evaluează rapoartele de reinfectare.
„Avem numeroase dovezi că persoanele care au fost infectate cu Omicron se infectează cu BA.5. Fără îndoială”, a declarat Gregory Poland, virusolog și cercetător în domeniul vaccinurilor la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.
Dacă acest lucru pare deosebit de comun acum, ar putea fi pur și simplu pentru că foarte mulți oameni au luat Omicron, au sugerat cercetătorii.
În timp ce creșterea numărului de cazuri a provocat mai multe spitalizări în unele țări, decesele nu au crescut dramatic.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că vaccinurile continuă să protejeze împotriva formelor grave și a deceselor, dacă nu împotriva infecției, iar producătorii și autoritățile de reglementare analizează, de asemenea, vaccinuri modificate care să vizeze direct noile variante Omicron.
De asemenea, nu există nicio dovadă că BA.5 este mai periculos decât oricare dintre celelalte variante Omicron, a subliniat Van Kerkhove, deși vârfurile de cazuri pot pune serviciile de sănătate sub presiune și riscă să fie mai multe persoane care să se îmbolnăvească de COVID de lungă durată.
OMS și alți experți au declarat, de asemenea, că pandemia în curs de desfășurare – prelungită de inechitatea vaccinurilor și de dorința multor țări de a „depăși” COVID-19 – nu va duce decât la apariția mai multor variante noi și imprevizibile.
Oamenii de știință atrag deja atenția asupra variantei BA.2.75, identificată pentru prima dată în India, care are un număr mare de mutații și se răspândește rapid.
Ce este varianta COVID BA.5 și de ce reinfectează atât de mulți oameni?: rămâne o urgență de sănătate la nivel mondial
OMS declara că pandemia rămâne o urgență de sănătate la nivel mondial, iar țările ar trebui să ia în considerare măsuri de sănătate publică, cum ar fi masca de protecție și distanțarea socială atunci când apar cazuri, alături de vaccinare.
„Ceea ce oamenii nu înțeleg în mod fundamental este că, atunci când există acest nivel ridicat de transmitere comunitară, aceasta va suferi mutații”, a spus Gregory Poland: „Cine știe ce va urma. Ne jucăm cu focul”. MEDIAFAX
EVENIMENT
Reorganizare la Ministerul Dezvoltării: reducere de peste 500 de posturi, ANL și INA desființate. Modificări și la CNI

Reorganizare la Ministerul Dezvoltării: vor fi desființate peste 500 de posturi și se reorganizează instituții din subordine. Precizările au fost făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului, într-o conferință de presă.
Din cele șase instituții publice aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării, două vor fi desființate și absorbite, atribuțiile acestora fiind în continuare asigurate de minister. Este vorba…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ultima înfrângere de luni cu „U” Cluj nu le-a căzut bine „feroviarilor”. Azi, CFR Cluj a primit o veste care, cu siguranță, nu îi va plăcea, înainte de duelul cu Universitatea Craiova.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi seară în sferturile Cupei României Betano. CCA a luat o decizie interesantă pentru această partidă. La centru a fost delegat Marcel Bîrsan, un arbitru care, în trecut, a fost acuzat de oficialii ardelenilor pentru felul în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bazinul Olimpic din Alba Iulia, închis pentru agrement în perioada 3-6 aprilie. Se desfășoară o competiție de înot

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au anunțat că Bazinul Olimpic va fi închis pentru agrement în perioada 3-6 aprilie. Se desfășoară o competiție de înot.
În perioada 3.04.2025 ora 17:00 (joi) – 6.04.2025 ora 14:00 (duminică) bazinul este închis pentru agrement și inițiere înot.
Se desfășoară Turneul de POLO U14 masculin, a anunțat primăria.
Recent, au fost făcute modificări în programul de acces pentru agrement în Bazinul Olimpic. Acestea sunt valabile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
„Astronomie în Battyaneum”, unul dintre cele 9 proiecte câștigătoare în cadrul celei de-a doua ediții a Fondului Științescu Alba

Proiectul „Astronomie în Battyaneum”, care își propune să promoveze atât istoria observatorului astronomic din Alba Iulia, cât și știința astronomiei, prin aplicații practice și observații astronomice cu ajutorul tehnologiei actuale (astrofotografie și fotografie lunară), este unul dintre cele 9 proiecte câștigătoare finanțate în cadrul celei de-a doua ediții a Fondului Științescu Alba.
„Ne bucurăm să anunțăm că proiectul nostru, „Astronomie în…
Citește mai mult pe Alba24.ro