Connect with us

EVENIMENT

Ce este varianta COVID BA.5 și de ce reinfectează atât de mulți oameni?

Publicat

omicron

BA.5, care face parte din familia Omicron, este cea mai recentă variantă de coronavirus care provoacă valuri puternice de infecții la nivel mondial. E la originea a peste jumătate din cazurile secvențiate la sfârșitul lunii iunie.

Potrivit celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, acesta se află la originea a 52% din cazurile secvențiate la sfârșitul lunii iunie, față de 37% într-o săptămână. În Statele Unite, se estimează că este cauza a aproximativ 65% din infecții, explică Reuters.

BA.5 nu este ceva nou. Identificată pentru prima dată în ianuarie, a fost urmărită de OMS din aprilie. Este o variantă a tulpinii Omicron, care a fost dominantă la nivel mondial de la sfârșitul anului 2021 și a provocat deja vârfuri de cazuri – chiar și cu teste puține – în țări precum Africa de Sud, unde a fost găsită pentru prima dată, precum și în Regatul Unit, în părți din Europa și în Australia.

Cazurile de coronavirus la nivel mondial au crescut patru săptămâni la rând, au arătat datele OMS.

La fel ca „fratele său”, BA.4, BA.5 este deosebit de abil în a se sustrage protecției imunitare oferite fie de vaccinare, fie de o infecție anterioară.

 

Ce este varianta COVID BA.5 și de ce reinfectează atât de mulți oameni?: are un avantaj de creștere

 

Din acest motiv, „BA.5 are un avantaj de creștere față de celelalte subvariante ale Omicron care circulă”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19.

Pentru mulți oameni, acest lucru înseamnă că se reinfectează, adesea chiar la scurt timp după ce au avut COVID-19. Van Kerkhove a declarat că OMS evaluează rapoartele de reinfectare.

„Avem numeroase dovezi că persoanele care au fost infectate cu Omicron se infectează cu BA.5. Fără îndoială”, a declarat Gregory Poland, virusolog și cercetător în domeniul vaccinurilor la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Dacă acest lucru pare deosebit de comun acum, ar putea fi pur și simplu pentru că foarte mulți oameni au luat Omicron, au sugerat cercetătorii.

În timp ce creșterea numărului de cazuri a provocat mai multe spitalizări în unele țări, decesele nu au crescut dramatic.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că vaccinurile continuă să protejeze împotriva formelor grave și a deceselor, dacă nu împotriva infecției, iar producătorii și autoritățile de reglementare analizează, de asemenea, vaccinuri modificate care să vizeze direct noile variante Omicron.

De asemenea, nu există nicio dovadă că BA.5 este mai periculos decât oricare dintre celelalte variante Omicron, a subliniat Van Kerkhove, deși vârfurile de cazuri pot pune serviciile de sănătate sub presiune și riscă să fie mai multe persoane care să se îmbolnăvească de COVID de lungă durată.

OMS și alți experți au declarat, de asemenea, că pandemia în curs de desfășurare – prelungită de inechitatea vaccinurilor și de dorința multor țări de a „depăși” COVID-19 – nu va duce decât la apariția mai multor variante noi și imprevizibile.

Oamenii de știință atrag deja atenția asupra variantei BA.2.75, identificată pentru prima dată în India, care are un număr mare de mutații și se răspândește rapid.

Ce este varianta COVID BA.5 și de ce reinfectează atât de mulți oameni?: rămâne o urgență de sănătate la nivel mondial

OMS declara că pandemia rămâne o urgență de sănătate la nivel mondial, iar țările ar trebui să ia în considerare măsuri de sănătate publică, cum ar fi masca de protecție și distanțarea socială atunci când apar cazuri, alături de vaccinare.

„Ceea ce oamenii nu înțeleg în mod fundamental este că, atunci când există acest nivel ridicat de transmitere comunitară, aceasta va suferi mutații”, a spus Gregory Poland: „Cine știe ce va urma. Ne jucăm cu focul”. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Un urs mare, rănit, a pus pe jar autoritățile din Alba. Situație periculoasă, la 250 de metri de un cartier de case

Publicat

video: un urs mare, rănit, a pus pe jar autoritățile

Un urs rănit a pus pe jar toate autoritățile din Alba Iulia. În baza unei legislații clare, toate instituțiile statului sunt nevoite să păzească un tufiș în care s-a refugiat un urs rănit. Un pericol real, din cauza faptului că se afla la nici 250 de metri de un cartier de case. 

În aceste cazuri situația este una complicată, deoarece nu se poate interveni în forță, decât dacă animalul atacă și viața cuiva este pusă în pericol. 

S-a întâmplat joi, 25 aprilie, la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Strada Uliului din Cluj-Napoca o ia din nou la vale. S-a turnat asfalt care a crăpat. Restricții de circulație

Publicat

uliu 3 e1714033683142.jpg

O bucată din strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat miercuri dimineață, iar autoritățile locale au intervenit de urgență și au turnat un strat de asfalt.

Dar, surpriză, asfaltul turnat s-a crăpat joi dimineață, asfel că în zonă traficul a fost restricționat și s-au montat jaloane în zona afectată.

O soluție tehnică greșită

”Nu știm cine a decis să se toarne asfalt peste o surpătură, dar a fost o decizie proastă. Acum s-a crăpat și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără dintr-o comună din Alba, prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

tânără dintr o comună din alba, prinsă la volan cu permisul

O tânără din comuna Vidra s-a ales cu dosar penal după ce a condus cu permisul suspendat. Polițiștii au oprit-o în trafic, la Câmpeni.

Potrivit IPJ Alba, în 25 aprilie, în jurul orei 1.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au depistat o tânără de 21 de ani, din comuna Vidra, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe raza orașului Câmpeni.

Aceasta avea permisul de conducere suspendat.

Față de tânără, cercetările sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sute de mașini de transport persoane sau marfă, verificate de Poliția Alba, în ultimele 48 de ore. Amenzi și permise reținute

Publicat

sute de mașini de transport persoane sau marfă, verificate de

Sute de mașini de transport persoane sau marfă au fost verificate de Poliția Rutieră Alba, în perioada 23-24 aprilie. A fost organizată acțiune RoadPol. Polițiștii au dat peste 70 de amenzi și au reținut permise. A fost prins și un șofer care conducea băut.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii rutieri au verificat autovehiculele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri. De asemenea, au fost controlate și cele destinate transportului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe