Connect with us

ACTUALITATE

Ce modificări ale Codului fiscal intră în vigoare de la 1 august

Publicat

bani 1 1000x600.jpg

Modificările la Codul fiscal care intră în vigoare începând cu 1 august 2022 sunt impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, creşterea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice şi impozitarea mai mare a câştigurilor din jocuri de noroc.

Strâns cu uşa de cheltuieli crescute de majorarea preţurilor energiei şi inflaţie în general, dar şi de promisiunea că deficitul bugetar va coborî la sub 3% în 2024, guvernul caută să îşi crească veniturile şi prin modificarea taxării.

În 2022, prin noile modificări, statul ar urma să încaseze circa 1 miliard de lei în plus la bugetul de stat şi 11 mld. de lei în 2023. Este destul pentru a scădea deficitul bugetar astfel încât în 2024 să ajungă la 3% din PIB? Da, crede guvernul, dacă şi creşterile de încasări la buget prin digitalizarea ANAF merg în grafic.

 

Ce modificări ale Codului fiscal intră în vigoare de la 1 august: suprataxarea contractelor part-time

 

În 2022, cea mai mare parte din creşterea încasărilor prin modificarea taxării ar veni din impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim şi din accize. Practic, suprataxarea contractelor part-time se va aplica veniturilor încasate începând cu 1 august. Discuţia este mai veche, pentru că a mai fost o încercare de a suprataxa contractele part-time şi în 2017.

Guvernul speră că prin această măsură se va scoate la lumină munca la gri. Pe de altă parte, consultanţii fiscali sunt de părere că măsura de impozitare a contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie se va întoarce împotriva guvernului, pentru că mulţi angajaţi care până acum era plătiţi „la gri” vor fi plătiţi la negru. Dacă un angajat avea un contract de muncă de 4 ore, spre exemplu, iar munca prestată era de 8 ore pe zi, el primea în acte salariul de 4 ore şi restul banilor „în plic”. Acum, cred consultanţii, cele mai mari şanse sunt ca angajatul să treacă la munca la negru, adică să rezilieze contractul de muncă de 4 ore şi astfel statul să nu mai primească nici taxele pentru contractul de 4 ore.

Ce modificări ale Codului fiscal intră în vigoare de la 1 august: plafonul se reduce

De asemenea, au intrat în vigoare mai multe modificări pentru acordarea facilităţilor fiscale din construcţii şi din agricultură, printre care reducerea plafonului pentru care se acordă facilităţi fiscale angajaţilor din acest sector.

Până la publicarea modificărilor fiscale în Monitorul Oficial, angajaţii din construcţii şi agricultură cu salariul de sub 30.000 de lei beneficiau de aceste facilităţi. Începând cu salariile din 1 august, plafonul se reduce şi doar angajaţii care câştigă sub 10.000 de lei mai beneficiază de facilităţile fiscale.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe