EVENIMENT
Ce motive invocă românii prinşi fără declaraţie după ora 23,00. ”Pe cuvânt că intram în casă, dar mai am exact 500 de pași și mă premiază telefonul”

Ministerul Afacerilor Interne a publicat miercuri seara pe pagina sa de Facebook o serie de motive care au fost invocate de români, în ultimele zile, pentru a justifica lipsa declaraţiei pe proprie răspundere sau deplasarea în afara locuinţei după ora 23,00.
Conform postării MAI, motivele au fost invocate în egală măsură de şoferi, pasageri sau pietoni.
„Nu am televizor acasă, merg la prietena mea”, „am avut declaraţia în mână, dar n-am fost atent o secundă şi am pierdut-o”, „în declaraţie scrie să o completez când ies din casă, eu de duminică nu am ajuns acasă”, „mă credeţi că scriu urât?”, „nu vă mint, dom’ne, recunosc… m-a dat afară din casă, ce era să fac?”, „eu chiar vă căutam să vă spun că nu e corect de la ora 23,00, măcar până la 12 noaptea să avem voie”, „pe cuvânt că intram în casă, dar mai am exact 500 de paşi şi mă premiază telefonul” – sunt câteva din motivele invocate de români şi postate pe Facebook de MAI.
Ministerul de Interne reaminteşte însă că motivele justificate pentru care se poate face deplasarea în afara locuinţei în intervalul orar 23,00 – 5,00 sunt:
* interes profesional;
* asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
* achiziţionarea de medicamente;
* îngrijirea/ însoţirea copilului şi/ sau asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi;
* deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune perioadei interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
* deces al unui membru al familiei.
Începând de luni a devenit obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise, magazinele se închid la ora 21,00, a fost interzisă circulaţia în afara locuinţei între orele 23,00 şi 5,00, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, iar activitatea pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor în spaţii închise a fost suspendată.
Hotărârea de Guvern de modificare şi completare a HG 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie, adoptată joia trecută şi publicată în Monitorul Oficial, prevede că aceste măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 au intrat în vigoare începând din data de 9 noiembrie. AGERPRES
Sursa foto: (c) Ministerul Afacerilor Interne, Romania/facebook
EVENIMENT
Peste 900 de directori de școală își vor pierde funcțiile: Schimbări la vârful unităților de învățământ cu elevi puțini

Guvernul Bolojan pregătește o schimbare majoră în învățământ: peste 900 de directori, împreună cu contabili, administratori de patrimoniu și secretari, vor fi eliberați din funcțiile administrative în urma comasării unităților școlare.
Potrivit Edupedu, măsura este prevăzută în noua lege fiscal-bugetară, iar scopul declarat este „eficientizarea” și reducerea fragmentării sistemului educațional.
Pragul minim pentru personalitate juridică, crescut de la 300 la 500…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clujul scapă de tiruri. Traficul greu de pe Muncii și Calea Baciului, redirecționat în afara orașului odată cu deschiderea DEx10

Începând cu 15 iulie, traficul greu va fi scos din Cluj-Napoca, dar și din comunele Gilău și Baciu, odată cu deschiderea Drumului Expres 10 DN1-A3 pe la Tureni. Segmentul rutier va permite redirecționarea camioanelor de mare tonaj pe rute ocolitoare, eliberând astfel zone urbane extrem de aglomerate.
Bulevardul Muncii, Calea Baciului și nordul orașului, degrevate de traficul greu
Zona de nord a municipiului Cluj-Napoca — în special străzile Calea Baciului, Corneliu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud investește aproape 400.000 lei în modernizarea infrastructurii IT. Licitație, în SEAP

Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a făcut un pas important către digitalizare prin lansarea unei licitații pentru achiziția de echipamente IT moderne. Investiția este estimată la aproape 400.000 de lei.
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a lansat pe 3 iulie, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, stații de lucru de uz medical și non medical, UPS-uri, periferice și licențe.
Valoarea totală este estimată la 395.310 lei, fără TVA.
Potrivit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia: Soprana Oana Maria Șerban Interpretează rolul ”Rosina” în opera ”Bărbierul din Sevilla”

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia. Unul dintre capetele de afiș ale evenimentului este opera ”Bărbierul din Sevilla”, una dintre cele mai valoroase producții ale Operei Naționale București.
Soprana Oana Maria Şerban se alătură galeriei de stele ale operei ce au dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje feminine: Rosina, din „Bărbierul din Sevilla,” de Gioacchino Rossini.
Solista va debuta în acest rol pe 12 iulie la Alba Iulia, continuând astfel parcursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro