EVENIMENT
Ce NU ai voie să faci în cabina de vot. Amenzi usturătoare sau chiar pedepse cu închisoarea
Votul pentru alegerile prezidențiale 2019, primul tur, a început duminică la ora 7.00. Urnele se închid la ora 21.00, însă în situații speciale secțiile de votare pot rămâne deschise până la ora 23.59. Românii trebuie să aleagă președintele țării pentru următorii 5 ani. Au la dispoziție 14 candidați.
Alegătorii trebuie să știe că riscă amenzi usturătoare sau chiar pedepse cu închisoarea, dacă nu respectă anumite reguli. În cabina de vot, nu este voie să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează, cu excepția situațiilor în care alegătorul nu poate vota singur, din motive întemeiate.
De asemenea, nu au voie să fotografieze sau să facă clipuri video cu buletinul de vot.
Vezi și GHIDUL ALEGĂTORULUI la prezidențiale 2019. Toate informațiile necesare pentru alegători
Potrivit Codului Penal, cei care votează la alegerile prezidențiale 2019 fără a avea acest drept, cei votează de mai multe ori, cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător, cei care utilizează un act de identitate fals sau nul sau cei care utilizează un buletin de vot fals vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 si 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal), scrie digi24.ro.
La alegerile prezidențiale, nu este voie ca în cabina de vot să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
Alegătorii care participă la alegerile prezidențiale 2019 nu au voie să părăsească incinta secției de votare cu ștampila de vot, această faptă fiind considerată furt.
Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte, potrivit articolului 389 din Codul penal, cu amendă (amenda penală aplicabilă este între 600 și 90.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal). Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 și 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).
Astfel, alegătorii nu au voie să facă în cabina de vot fotografii sau clipuri video. Tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, fiind prevăzută expres în art. 393 Cod penal.
Cazurile de viroze respiratorii s-au dublat în ultima săptămână în România și au ajuns la aproape 90.000. Deşi cifrele rămân sub media ultimilor 5 ani şi sub cele 100.000 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea cazurilor de gripă de la 4.500 la peste 5.000 în această săptămână a determinat Ministerul Sănătăţii să acţioneze preventiv.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat un plan de acţiune pe trei direcţii…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ANM anunță temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor și un deficit de precipitații în următoarele patru săptămâni.
Săptămâna 20.01.2025 – 27.01.2025
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
ANAF poate recupera prejudiciul de la familia Iohannis în dosarul casei din Sibiu. ÎCCJ a publicat decizia în acest litigiu
ANAF poate demara procedurile pentru recuperarea prejudiciului de la familia Iohannis, în dosarul unei case recuperate de stat, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat decizia în acest litigiu.
Familia președintelui a pierdut procesul case situate în Sibiu și a celor peste 225.000 de euro bani obținuți din chirie.
Pentru a trece la recuperarea prejudiciului, era necesară însă și publicarea motivării acestei decizii, iar acest lucru a avut loc vineri, 17…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO 70 de polițiști din Alba, la protestul de amploare de la București. Mii de sindicaliști au ieșit în stradă. Ce solicitări au
Aproximativ 70 de polițiști din județul Alba participă la protestul de amploare care se desfășoară vineri în București, au transmis pentru Alba24, surse din rândul sindicaliștilor.
Manifestația urmează unui șir de proteste care au avut loc în mai multe orașe din țară, inclusiv un protest de amploare la Alba Iulia.
Mii de angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi cei din structuri asociative ale rezerviştilor militari s-au strâns,…
Citește mai mult pe Alba24.ro