EVENIMENT
Ce reprezintă ”transmiterea susţinută” a variolei maimuţei. Avertisment OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri că ”transmiterea susţinută” a variolei maimuţei la nivel mondial ar putea face ca virusul să înceapă să se răspândească în grupuri cu risc ridicat, cum ar fi la gravide, persoane imunodeprimate şi copii, informează Reuters.
OMS a indicat miercuri că analizează rapoarte referitoare la copii infectaţi, printre care se numără două cazuri din Marea Britanie, precizând că monitorizează cazuri similare din Spania şi Franţa. Niciunul dintre cazurile depistate la copii nu a fost grav.
Virusul a fost identificat până în prezent în peste 50 de ţări situate în afara Africii unde este endemic.
Numărul cazurilor este în creştere şi în ţări din Africa, a precizat OMS, solicitând intensificarea testării.
„Sunt îngrijorat de transmiterea susţinută pentru că aceasta ar sugera că virusul (se) stabileşte şi s-ar putea răspândi în grupuri cu risc ridicat, inclusiv la copii, persoane imunodeprimate şi gravide”, a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing online de la Geneva.
Ce reprezintă ”transmiterea susţinută” a variolei maimuţei. Avertisment OMS: Peste 3.400 de cazuri de variola maimuței, înregistrate de la debutul focarului
Peste 3.400 de cazuri de variola maimuţei şi un deces au fost înregistrate de la debutul focarului, în luna mai, în general în Europa printre bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi, conform unui bilanţ al OMS. De asemenea, au fost înregistrate peste 1.500 de cazuri şi 66 de decese în acest an în ţări în care virusul se răspândeşte de obicei.
Săptămâna trecută, OMS a apreciat că focarul de variola maimuţei „nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, după cum a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Totuşi, el a precizat că OMS monitorizează îndeaproape focarul şi ar urma să reconvoace comisia „cât mai curând posibil” pentru o nouă evaluare a situaţiei.
Agenţia ONU a indicat că lucrează, de asemenea, la un mecanism pentru o distribuire mai echitabilă a vaccinurilor după ce ţări printre care s-au numărat Marea Britanie şi Statele Unite au sugerat că sunt dispuse să împartă vaccinurile contra variolei pe care le au stocate şi care protejează şi împotriva variolei maimuţei. Agerpres
EVENIMENT
VIDEO: Transapuseana, una dintre cele mai spectaculoase destinații de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina

Transapuseana se impune ca una dintre cele mai spectaculoase destinații noi de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina, alături de familie sau prieteni. Acest drum poate fi o adevărată experiență vizuală care îți transformă o plimbare obișnuită într-o călătorie de neuitat prin inima Munților Apuseni.
Transapuseana se desfășoară pe aproximativ 78 de kilometri, de la Aiud, până în zona Abrudului.
Drumul serpuiește printre coline și urcă pe creastă,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dan Petrescu,antrenorul CFR, înainte de Supercupa României: Venim să câștigăm. E mai mult decât un trofeu, e un impuls uriaș

Supercupa României, programată astăzi, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București, aduce față în față campioana FCSB și câștigătoarea Cupei, CFR Cluj.
Antrenorul ardelenilor, Dan Petrescu, transmite un mesaj clar și anume că echipa sa vrea trofeul, chiar dacă lipsesc cinci jucători importanți.
“Venim să câștigăm, chiar și fără cinci jucători-cheie”
„Avem un lot numeros și valoros. Cine intră pe teren va da totul. Supercupa e mai mult…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Horoscop de Weekend 5-6 Iulie. Energie cosmică și noi începuturi sub semnul planetei Venus

Horoscop de Weekend 5-6 Iulie: Weekendul care vine aduce cu sine o energie specială, marcată de influențele planetare care ne îndeamnă să ne reconectăm cu noi înșine și cu cei dragi.
Luna în tranziție creează un climat propice pentru reflecție și planificare, în timp ce Venus continuă să ne ghideze în relațiile interpersonale.
Este momentul perfect pentru a ne lua o pauză de la agitația săptămânii și a ne concentra asupra lucrurilor care cu adevărat contează.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
5 iulie: Ziua Națională a Curajului. Momentele în care nu lași frica să decidă în locul tău

În fiecare an, pe 5 iulie, România marchează Ziua Națională a Curajului. Instituită oficial în 2021, această zi a fost gândită ca un omagiu adus celor care au avut curajul să spună „nu” atunci când tăcerea părea mai comodă – fie că vorbim despre medici, jurnaliști, militari, magistrați sau oameni obișnuiți care au ales să rămână verticali în fața fricii, a nedreptății sau a manipulării.
Dincolo de instituții sau mecanisme de reacție, ceea ce face diferența…
Citește mai mult pe Alba24.ro