EVENIMENT
Ce rişti dacă bei apă minerală expirată. Ce gust are apa contaminată

Perioada de valabilitate a apei este în sine un subiect de discuţie, deoarece apa în sine nu expiră. Dar sticla în care ajunge la consumator, de-a lungul timpului, îi poate afecta calitatea.
Data de expirare este utilă pentru a semnala când substantele chimice prezente în ambalaj ar putea incepe să influenţeze gustul. Problema derivă mai mult din depozitarea acesteia decât din apa propriu-zisă. Dacă este depozitată necorespunzător, apa minerală nu numai că va avea un gust ciudat, dar ar putea fi şi toxică, cazuri rare, din fericire.
Atunci când apa îmbuteliată se „strică”, aceasta se datorează adesea deteriorării sticlei care conţine substanţe chimice microscopice în compoziţie. Aceşti compuşi pot da apei un gust medicinal, de clor sau de ozon.
Fiecare sticlă eliberează o anumită cantitate de substanţe chimice la contactul cu apa, dar unele sunt mai toxice decât altele, cum ar fi antimoniul, care poate dăuna stomacului şi intestinelor, şi esterii ftalaţi, care pot acţiona ca perturbatori endocrini şi prezintă riscuri pentru sănătate, dacă sunt consumaţi în cantităţi mari (sticla eliberează mai puţin esteri de antimoniu şi ftalat decât plasticul).
Deşi sticlele sunt concepute pentru a nu elibera suficiente din aceste substanţe pentru a face apa pe care o conţin toxică, recipientele din plastic sunt uşor permeabile, ceea ce înseamnă că moleculele de aer pot intra şi ieşi din sticlă.
Americanii vând şi apă expirată, cu o singură condiţie
Calitatea apei îmbuteliate poate fi, de asemenea, afectată de condiţiile de depozitare. Temperaturile ridicate şi expunerea directă la lumina soarelui, de exemplu, pot accelera degradarea sticlelor de plastic, crescând riscul eliberării de substanţe chimice.
Prin urmare, este important să păstraţi apa îmbuteliată într-un loc răcoros şi întunecat, pentru a minimiza riscul. Deci, în timp ce o sticlă de apă expirată depozitată în frigider poate fi sigură de băut, o sticlă lăsată în portbagajul unei maşini sau pe un raft expus la soare nu este.
O altă problemă potenţială asociată cu consumul de apă minerală expirată este riscul de contaminare microbiană.
Este puţin probabil ca bacteriile dăunătoare să crească în sticle sigilate, dar contaminarea poate apărea atunci când sticla este deschisă sau dacă nu este sigilată corespunzător. Acest lucru este mai probabil să se întâmple în sticle cu un conţinut scăzut de minerale sau atunci când sunt depozitate în condiţii insalubre.
Ce gust are apa contaminată
În cartea sa „150 de întrebări în ştiinţa alimentelor”, chimistul alimentar şi scriitorul ştiinţific Bryan Quoc Le spune că apa contaminată are de obicei gust de mucegai, acru sau rânced. Potrivit lui Quoc Le, este o idee bună să filtraţi apa expirată cu un filtru de cărbune activ, care ar trebui să elimine mulţi dintre contaminanţi. Dacă în schimb credem că microbii au infestat apa, fierberea ei timp de un minut ar trebui să ucidă aproape toţi agenţii patogeni.
În cele mai multe cazuri, consumul de apă îmbuteliată după data de expirare este puţin probabil să provoace probleme grave de sănătate, aşa că FDA-ul american permite ca apa îmbuteliată să fie vândută şi peste data de expirare, dacă este depozitată corect.
Sursa Mediafax
EVENIMENT
FOTO. Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii, din care 27 de aur, și 2 trofee speciale la Campionatul Național

27 de medalii de aur, 9 de argint, una de bronz, dar și 2 trofee speciale, au obținut majoretele de la Clubul Sportiv ”Eclipse” la Campionatul Național care a avut loc la Cluj-Napoca.
Fetele au concurat la solo, duo, trio și pe echipe, și au reușit să obțină rezultate extraordinare, roade ale muncii de luni de zile.
Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii la Campionatul Național
”Eclipsa de soare ne va purta noroc” a spus un părinte cu o zi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Corul Universității Cambridge va susține un concert în Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia. Premieră în Transilvania

Pentru prima dată în istoria sa, corul Universității Cambridge ajunge în Transilvania. Una dintre opririle sale va fi la Alba Iulia, la Catedrala Romano Catolică din oraș.
Mai exact în data de 5 aprilie 2025, de la ora 18.00, Magdalene College Choir va concerta în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia.
Magdalene College Choir a fost fondat în 1542, iar corul universității interpretează în mod regulat la slujbele din capelă. De asemenea, a participat la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ziua Porților deschise la Prefectura Alba: Vizitatorii vor afla istoria instituției, dar și care sunt atribuțiile prefectului

Prefectura Județului Alba își deschide porțile publicului pe 2 aprilie, între orele 12:00–14:00, la sediul situat în incinta Palatului de Justiție din Alba Iulia.
Mai exact, cei care vor să afle istoria prefecturii județului, dar și ce atribuții are prefectul în județ și cum relaționează cu instituțiile centrale, vor putea afla răspunsul la întrebări.
Participanții vor putea vizita clădirea istorică, principalele săli și vor interacționa cu personalul, care va…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.
Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.
Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:
- Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
- Muzeul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro