Connect with us

EVENIMENT

Ce rişti dacă bei apă minerală expirată. Ce gust are apa contaminată

Publicat

apa imbuteliata sticla

Perioada de valabilitate a apei este în sine un subiect de discuţie, deoarece apa în sine nu expiră. Dar sticla în care ajunge la consumator, de-a lungul timpului, îi poate afecta calitatea.

Data de expirare este utilă pentru a semnala când substantele chimice prezente în ambalaj ar putea incepe să influenţeze gustul. Problema derivă mai mult din depozitarea acesteia decât din apa propriu-zisă. Dacă este depozitată necorespunzător, apa minerală nu numai că va avea un gust ciudat, dar ar putea fi şi toxică, cazuri rare, din fericire.

Atunci când apa îmbuteliată se „strică”, aceasta se datorează adesea deteriorării sticlei care conţine substanţe chimice microscopice în compoziţie. Aceşti compuşi pot da apei un gust medicinal, de clor sau de ozon.

Fiecare sticlă eliberează o anumită cantitate de substanţe chimice la contactul cu apa, dar unele sunt mai toxice decât altele, cum ar fi antimoniul, care poate dăuna stomacului şi intestinelor, şi esterii ftalaţi, care pot acţiona ca perturbatori endocrini şi prezintă riscuri pentru sănătate, dacă sunt consumaţi în cantităţi mari (sticla eliberează mai puţin esteri de antimoniu şi ftalat decât plasticul).

Deşi sticlele sunt concepute pentru a nu elibera suficiente din aceste substanţe pentru a face apa pe care o conţin toxică, recipientele din plastic sunt uşor permeabile, ceea ce înseamnă că moleculele de aer pot intra şi ieşi din sticlă.

Americanii vând şi apă expirată, cu o singură condiţie

Calitatea apei îmbuteliate poate fi, de asemenea, afectată de condiţiile de depozitare. Temperaturile ridicate şi expunerea directă la lumina soarelui, de exemplu, pot accelera degradarea sticlelor de plastic, crescând riscul eliberării de substanţe chimice.

Prin urmare, este important să păstraţi apa îmbuteliată într-un loc răcoros şi întunecat, pentru a minimiza riscul. Deci, în timp ce o sticlă de apă expirată depozitată în frigider poate fi sigură de băut, o sticlă lăsată în portbagajul unei maşini sau pe un raft expus la soare nu este.

O altă problemă potenţială asociată cu consumul de apă minerală expirată este riscul de contaminare microbiană.

Este puţin probabil ca bacteriile dăunătoare să crească în sticle sigilate, dar contaminarea poate apărea atunci când sticla este deschisă sau dacă nu este sigilată corespunzător. Acest lucru este mai probabil să se întâmple în sticle cu un conţinut scăzut de minerale sau atunci când sunt depozitate în condiţii insalubre.

Ce gust are apa contaminată

În cartea sa „150 de întrebări în ştiinţa alimentelor”, chimistul alimentar şi scriitorul ştiinţific Bryan Quoc Le spune că apa contaminată are de obicei gust de mucegai, acru sau rânced. Potrivit lui Quoc Le, este o idee bună să filtraţi apa expirată cu un filtru de cărbune activ, care ar trebui să elimine mulţi dintre contaminanţi. Dacă în schimb credem că microbii au infestat apa, fierberea ei timp de un minut ar trebui să ucidă aproape toţi agenţii patogeni.

În cele mai multe cazuri, consumul de apă îmbuteliată după data de expirare este puţin probabil să provoace probleme grave de sănătate, aşa că FDA-ul american permite ca apa îmbuteliată să fie vândută şi peste data de expirare, dacă este depozitată corect.

Sursa Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Publicat

04 1 e1714137327306.png

Ești pregătit pentru un weekend plin de experiențe senzoriale în Iulius Parc? În acest final de săptămână, food-truck-urile de la Street FOOD Picnic – ediția de primăvară, te așteaptă cu o varietate de sortimente internaționale savuroase, iar lineup-ul vibrant de DJ te invită la dans și multă distracție. Tot în Iulius Parc vei descoperi și o lume a experimentelor captivante în cadrul Argo Fest, eveniment științific dedicat pentru întreaga familie.

argoargo

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Transapuseana: A fost recepționat lotul I al celui mai spectaculos drum din Alba. O nouă destinație de vară în județ

Publicat

foto transapuseana: a fost recepționat lotul i al celui mai

FOTO Transapuseana: Vicepreședintele Consiliului Judeațean Alba, Marius Hațegan, a anunțat vineri că instituția a recepționat lucrările la lotul I al unuia dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Este vorba despre Transapuseana sau Transalpina de Apuseni. Lotul II va fi recepționat în august. 

Drumul străbate pe de o parte una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

438081789 1072291041018304 1759389965002682957 n e1714144230971.jpg

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, marea sărbătoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații

Publicat

calendar ortodox: 6 octombrie, apostolul toma, patronul arhitecților. de unde

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, este o sărbătoare creștină ortodoxă care precede Floriile și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor (Săptămâna Sfântă).

Această sărbătoare cade în fiecare an în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor și este celebrată pentru a comemora evenimentul biblic al învierii lui Lazăr din Betania de către Isus Hristos, așa cum este relatat în Evanghelia după Ioan (Ioan 11:1-45).

Învierea lui Lazăr

Potrivit Bibliei,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe