EVENIMENT
Ce să faci în weekend. Evenimente organizate în Bucureşti şi în ţară

În Bucureşti
24-26 februarie – Ziua Îndrăgostiţilor, consemnată în calendarul tradiţional popular drept Dragobetele, este sărbătorită la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Artişti şi meşteri populari prezintă în cadrul unui târg tradiţiile legate de începutul primăverii, arată https://muzeul-satului.ro/. În ziua de 26 februarie, artista de muzică populară Narcisa Băleanu oferă, de la ora 12.00, spectacolul „DesCântec de Dragobete”, cu Grupul vocal-folcloric „Dor, lior dor”.
25 februarie
Are loc recitalul „Viaţa într-o valiză”, organizat de Radio România Cultural şi Orchestrele şi Corurile Radio la Sala Radio, de la ora 19.00. Protagonişti sunt violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Sînziana Mircea. Începând cu aceeaşi zi, tot la Sala Radio, este găzduită expoziţia de pictură şi artă contemporană „Viaţa într-o valiză”, proiect iniţiat de actriţa Iulia Mihalcea şi regizorul Iulian Furtună. Evenimentele marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina.
25 februarie
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” găzduieşte cea de-a XIII ediţie a Carnavalului Lunea Curată, iniţiat de Uniunea Elenă din România, eveniment ce promovează tradiţiile greceşti ocazionate de intrarea în Postul Paştelui.
25 februarie
La Sala Palatului este programat, cu începere de la ora 20.00, concertul formaţiei Boney M, sub egida „Disco Icons”, arată https://salapalatului.ro/. Wilmark Entertainment Show şi Arsenium sunt invitaţii speciali. Considerată o legendă a muzicii disco-pop, trupa Boney M a fost înfiinţată în 1976 de către producătorul şi compozitorul german Frank Farian. Printre hiturile lansate de-a lungul anilor de Boney M, se numără: „Daddy Cool”, „Ma Baker”, „Belfast”, „Sunny”, „Rasputin” şi „Rivers of Babylon.
26 februarie
La Ateneul Român este programat, de la ora 19.00, un concert susţinut de Corul de cameră Preludiu – Voicu Enăchescu, dirijat de Andrei Stănculescu. Incluse în program sunt lucrări de Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Antonin Dvorak, Maurice Ravel, Astor Piazzolla, Tudor Jarda, Adrian Pop, Dumitru Pop, Radu Paladi, Yuri Falik, Bob Chilcott.
În ţară:
24 februarie, Oradea
Etnologul dr. Camelia Burghele, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, susţine la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) conferinţa „Cool şi fancy: love forever.
Sărbătorile iubirii pentru ţărani, orăşeni şi generaţia Z”.
Potrivit unui comunicat al MTC, în satul tradiţional, calendarul şi sărbătoarea erau „instrumente culturale” pentru o corectă punere în relaţie a omului cu divinitatea şi cu mersul lumii.
În acest context, sărbătorile de primăvară, precum Dragobetele sau Mărţişorul, celebrau dragostea, dar nu atât erotismul modernităţii, cât nevoia de facere a cuplului, a perechii (la oameni, păsări, animale) şi ipostaza de fertilitate (la oameni, animale, holde), totul sub semnele augurale ale renaşterii naturii.
Orăşeanul, se arată în comunicat, omul comunităţii urbane şi mai ales generaţiile X, Y, Z (adulţii tineri, tinerii şi adolescenţii de azi, „nativii digitali”) aplică o altă grilă, marcată de globalizare, gadget-urile tehnologiei digitale şi, mai ales, consumerismul atât de vizibil în advertising, marketizarea produselor şi o nouă simbolistică a cadoului.
24 februarie, Braşov
Primăria Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor” organizează o serie de evenimente în amintirea academicianului Alexandru Surdu, filosof şi om de cultură braşovean, la împlinirea a 85 de ani de la naşterea sa. Astfel, la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureşenilor” au loc o prezentare şi o expoziţie de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, aflate în custodia instituţiei de cultură. Apoi, la ora 18.30, la Cinematograful Astra, este programată proiecţia filmului documentar „Junele Sihastru”, alături de realizatoarea Bianca Beatrice Michi şi regizorul braşovean Cristian Radu Nema, precum şi o expoziţie de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, din colecţia lui Florin Filipescu. Academicianul Alexandru Surdu s-a născut la 24 februarie 1938 şi a murit la 11 decembrie 2020.
25 februarie, Sibiu
Publicul poate vizita gratuit, între orele 10.00-18.00, Palatul Brukenthal şi Casa Albastră – Sala Multimedia, unde se află expoziţia „Marele Furt din Muzeul Brukenthal, 1968”. Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu marchează astfel împlinirea a 206 ani de la înfiinţare.
26 februarie, Iaşi
Începe cea de-a patra ediţie a Classix Festival, eveniment ce se desfăşoară până la 4 martie. Festivalul reuneşte peste 90 de personalităţi internaţionale ale muzicii clasice din 18 ţări în cadrul a 8 concerte, 68 de masterclass-uri, paneluri şi dezbateri, proiecţii de film, vernisaje şi multe alte activităţi conexe.
Potrivit organizatorilor, concertele au loc în cele mai importante clădiri din punct de vedere istoric şi arhitectural din Iaşi, fiind difuzate live pe pagina de Facebook a Classix Festival şi a partenerilor. Programul ediţiei din acest an a Classix Festival este conturat în jurul tematicii de Metamorfoză şi a felului în care „într-o eră a schimbării constante, urcuşurile şi coborâşurile vieţii ne oferă o altă înfăţişare de fiecare dată”, conform classixfestival.ro.
Agerpres
EVENIMENT
Organizatorii Untold și Nicușor Dan anunță un festival de mare anvergură în Capitală, pe Arena Națională

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut joi o conferință de presă alături de reprezentanții Untold Universe, pentru a anunța organizarea unui nou festival de mare amploare la București.
Festivalul ar urma să fie organizat pe Arena Națională și în împrejurimi, unde vor fi amenajate mai multe scene, iar organizatorii se așteaptă la o participare de circa 150.000 – 200.000 de persoane.
Edy Chereji, managerul festivalului Untold, a declarat că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Comunicat de presă Ion Dumitrel, PNL Alba: România, înainte! Alegerea mea este clară: Crin Antonescu PREȘEDINTE!

”Alba de astăzi nu este rezultatul unei întâmplări, ci al unei administrații performante. Cu ajutorul fondurilor europene, am redat viața comunităților și am îmbunătățit condițiile pentru cetățeni.
Experiența îmi arată că dezvoltarea județului nostru depinde de un parcurs democratic și de echilibrul României, atât intern, cât și extern.
Pe 4 și 18 mai, aleg DEZVOLTAREA, nu izolarea! Sunt convins că Alba și România pot merge ÎNAINTE doar cu o viziune clară.
Am…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Piețele bursiere europene s-au prăbușit joi dimineața, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni, iar aurul a ajuns la un maxim istoric.
Este efectul unei noi runde de taxe vamale americane agresive anunțată de președintele Donald Trump miercuri, care a escaladat războiul comercial global și a sporit temerile privind încetinirea economiei, transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 1,7%, în timp ce Bursa din Germania înregistra un declin de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului din cupă cu Craiova: Avem nevoie de o CALIFICARE în semifinale

După eșecul de pe Cluj Arena, CFR Cluj joacă, joi seara în sferturile Cupei, cu CSU Craiova. Dan Petrescu a susținut conferința de presă premergătoare duelului.
„E clar că, în momentul ăsta, Mitriță e cel mai în formă jucător din campionatul românesc. Noi îl cunoaștem bine, de mulți ani. A fost la Craiova, s-a întors, a plecat, dar tot timpul era pericolul numărul 1. Este într-o formă excelentă acum.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului din cupă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro