Connect with us

EVENIMENT

Ce să faci în weekend. Evenimente organizate în Bucureşti şi în ţară

Publicat

5

În Bucureşti

24-26 februarie – Ziua Îndrăgostiţilor, consemnată în calendarul tradiţional popular drept Dragobetele, este sărbătorită la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Artişti şi meşteri populari prezintă în cadrul unui târg tradiţiile legate de începutul primăverii, arată https://muzeul-satului.ro/. În ziua de 26 februarie, artista de muzică populară Narcisa Băleanu oferă, de la ora 12.00, spectacolul „DesCântec de Dragobete”, cu Grupul vocal-folcloric „Dor, lior dor”.

1

25 februarie

Are loc recitalul „Viaţa într-o valiză”, organizat de Radio România Cultural şi Orchestrele şi Corurile Radio la Sala Radio, de la ora 19.00. Protagonişti sunt violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Sînziana Mircea. Începând cu aceeaşi zi, tot la Sala Radio, este găzduită expoziţia de pictură şi artă contemporană „Viaţa într-o valiză”, proiect iniţiat de actriţa Iulia Mihalcea şi regizorul Iulian Furtună. Evenimentele marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

2

25 februarie

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” găzduieşte cea de-a XIII ediţie a Carnavalului Lunea Curată, iniţiat de Uniunea Elenă din România, eveniment ce promovează tradiţiile greceşti ocazionate de intrarea în Postul Paştelui.

3

25 februarie

La Sala Palatului este programat, cu începere de la ora 20.00, concertul formaţiei Boney M, sub egida „Disco Icons”, arată https://salapalatului.ro/. Wilmark Entertainment Show şi Arsenium sunt invitaţii speciali. Considerată o legendă a muzicii disco-pop, trupa Boney M a fost înfiinţată în 1976 de către producătorul şi compozitorul german Frank Farian. Printre hiturile lansate de-a lungul anilor de Boney M, se numără: „Daddy Cool”, „Ma Baker”, „Belfast”, „Sunny”, „Rasputin” şi „Rivers of Babylon.

26 februarie

La Ateneul Român este programat, de la ora 19.00, un concert susţinut de Corul de cameră Preludiu – Voicu Enăchescu, dirijat de Andrei Stănculescu. Incluse în program sunt lucrări de Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Antonin Dvorak, Maurice Ravel, Astor Piazzolla, Tudor Jarda, Adrian Pop, Dumitru Pop, Radu Paladi, Yuri Falik, Bob Chilcott.

5

În ţară:

24 februarie, Oradea

Etnologul dr. Camelia Burghele, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, susţine la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) conferinţa „Cool şi fancy: love forever.

Sărbătorile iubirii pentru ţărani, orăşeni şi generaţia Z”.

Potrivit unui comunicat al MTC, în satul tradiţional, calendarul şi sărbătoarea erau „instrumente culturale” pentru o corectă punere în relaţie a omului cu divinitatea şi cu mersul lumii.

În acest context, sărbătorile de primăvară, precum Dragobetele sau Mărţişorul, celebrau dragostea, dar nu atât erotismul modernităţii, cât nevoia de facere a cuplului, a perechii (la oameni, păsări, animale) şi ipostaza de fertilitate (la oameni, animale, holde), totul sub semnele augurale ale renaşterii naturii.

Orăşeanul, se arată în comunicat, omul comunităţii urbane şi mai ales generaţiile X, Y, Z (adulţii tineri, tinerii şi adolescenţii de azi, „nativii digitali”) aplică o altă grilă, marcată de globalizare, gadget-urile tehnologiei digitale şi, mai ales, consumerismul atât de vizibil în advertising, marketizarea produselor şi o nouă simbolistică a cadoului.

6

24 februarie, Braşov

Primăria Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor” organizează o serie de evenimente în amintirea academicianului Alexandru Surdu, filosof şi om de cultură braşovean, la împlinirea a 85 de ani de la naşterea sa. Astfel, la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureşenilor” au loc o prezentare şi o expoziţie de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, aflate în custodia instituţiei de cultură. Apoi, la ora 18.30, la Cinematograful Astra, este programată proiecţia filmului documentar „Junele Sihastru”, alături de realizatoarea Bianca Beatrice Michi şi regizorul braşovean Cristian Radu Nema, precum şi o expoziţie de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, din colecţia lui Florin Filipescu. Academicianul Alexandru Surdu s-a născut la 24 februarie 1938 şi a murit la 11 decembrie 2020.

25 februarie, Sibiu

Publicul poate vizita gratuit, între orele 10.00-18.00, Palatul Brukenthal şi Casa Albastră – Sala Multimedia, unde se află expoziţia „Marele Furt din Muzeul Brukenthal, 1968”. Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu marchează astfel împlinirea a 206 ani de la înfiinţare.

7

26 februarie, Iaşi

Începe cea de-a patra ediţie a Classix Festival, eveniment ce se desfăşoară până la 4 martie. Festivalul reuneşte peste 90 de personalităţi internaţionale ale muzicii clasice din 18 ţări în cadrul a 8 concerte, 68 de masterclass-uri, paneluri şi dezbateri, proiecţii de film, vernisaje şi multe alte activităţi conexe.

Potrivit organizatorilor, concertele au loc în cele mai importante clădiri din punct de vedere istoric şi arhitectural din Iaşi, fiind difuzate live pe pagina de Facebook a Classix Festival şi a partenerilor. Programul ediţiei din acest an a Classix Festival este conturat în jurul tematicii de Metamorfoză şi a felului în care „într-o eră a schimbării constante, urcuşurile şi coborâşurile vieţii ne oferă o altă înfăţişare de fiecare dată”, conform classixfestival.ro.

Agerpres

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Noi zboruri directe Cluj-Napoca – Istanbul de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu

Publicat

aeroport cluj istanbul 2.jpg

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a lansat marți zboruri directe către Istanbul Sabiha Gökçen (SAW), operate de compania aeriană Pegasus Airlines.

Noua rută directă Cluj-Napoca – Istanbul, consolidează legătura aeriană dintre Cluj-Napoca și unul dintre cele mai dinamice centre de conexiune intercontinentală.

Noi zboruri directe Cluj-Napoca – Istanbul

Pegasus Airlines, una dintre companiile aeriene private de top din Turcia, operează o flotă modernă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Elevă a Colegiului Militar din Alba Iulia, premiu special la Olimpiada națională de Limba și Literatura Română

Publicat

foto: elevă a colegiului militar din alba iulia, premiu special

Elev sergent major Roxana Bizău va absolvi în curând Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” cu satisfacția unor rezultate excelente obținute la olimpiadele și concursurile școlare, organizate la disciplina limba și literatura română.

În prezent elevă în clasa a XII-a, Roxana a fost o prezență activă pe parcursul celor patru ani de liceu la competițiile școlare de excelență, reușind de fiecare dată să încununeze prin obținerea unor rezultate deosebite munca,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primul semnal al americanilor după alegerile prezidențiale. Ambasada SUA: Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan

Publicat

primul semnal al americanilor după alegerile prezidențiale. ambasada sua: așteptăm

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a reacționat la aproape două zile de la alegerile prezidențiale. Într-un mesaj scurt reprezentanții SUA au comunicat că așteaptă cu interes să colaboreze cu noul președinte, Nicușor Dan. 

Mesajul a fost transmis de reprezentanții Ambasadei marți, 20 mai.

”Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul guvern, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cel mai mare credit pentru dezvoltarea real-estate din România. 400 milioane de euro merg la proiectul RIVUS Cluj-Napoca

Publicat

rivus cluj napoca iulius 02.jpg

RIVUS Cluj-Napoca, amplul proiect mixed-use de reconversie urbană dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, primește cel mai mare împrumut acordat unei noi dezvoltări real-estate din România. Valoarea creditului este de aproximativ 400 de milioane de euro și reprezintă o finanțare sindicalizată acordată de patru instituții creditoare: Erste Bank, BCR, BERD și BRD. RIVUS redă orașului 14 hectare de fostă platformă industrială ca proiect multifuncțional cu probabil…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe