EVENIMENT
Ce se întâmplă cu elevii pentru care părinții nu își dau acordul să fie testați

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat marţi că în cazul în care părinţii refuză să-şi dea acordul pentru testarea elevilor care manifestă simptome de COVID-19, acei elevi vor avea restricţionată participarea fizică în colectivitate pentru o perioadă de 14 zile.
„Din punctul meu de vedere, informaţiile au fost aceleaşi de la început. Formularul nu este obligatoriu. Formularul vizează exclusiv elevii care, din păcate, ar putea prezenta simptome. În cazul în care acele simptome sunt confirmate, deci elevul este confirmat a fi pozitiv, acel formular de testare vizează şi părinţii, contacţi direcţi ai respectivului elev, părinţi care trebuie să îşi dea acordul sau nu asupra acestui formular. Dacă îşi vor da acordul – el nu este obligatoriu -, elevul va putea fi testat în şcoală, dacă există cabinet medical; dacă nu există cabinet medical, pentru că testarea este un act medical şi nu unul educaţional, elevul va putea fi testat de către DSP. Dacă nu-şi vor da acordul, din păcate, elevul va avea restricţionată pentru o perioadă de 14 zile participarea fizică în colectivitate”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.
El a subliniat că „formularul nu a fost niciodată obligatoriu” şi vizează exclusiv aceste situaţii speciale.
„Pe de altă parte, dacă sunt părinţi care apreciază că doresc să-şi dea acordul anticipat, nu-i poate împiedica nimeni. Însă nimeni nu le cere să-şi dea acordul anticipat. Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este cât se poate de clar”, a adăugat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, după prima zi de şcoală, au fost depuse 8.872 de adeverinţe medicale pentru elevi şi 1.200 de adeverinţe medicale pentru cadrele didactice.
„După prima zi de şcoală, în sistemul de educaţie, din partea elevilor au fost depuse, aseară a fost făcută centralizarea, 8.872 de adeverinţe medicale pentru elevi şi 1.200 de adeverinţe medicale pentru cadrele didactice.(…) Adeverinţele eliberate pe primul semestru pe baza unor motive medicale cronice rămân valabile pentru că problemele cronice nu se rezolvă de la un semestru la altul, din păcate”, a adăugat Cîmpeanu.
Adeverinţele medicale vor putea fi depuse în format electronic către învăţători, profesori, diriginţi.
Cîmpeanu a apreciat că prima zi de şcoală s-a derulat în condiţii foarte bune.
„Faţă de multitudinea problemelor, faţă de îngrijorările fireşti foarte mari, apreciez că prima zi de şcoală s-a derulat în condiţii foarte bune. Am fost în mai multe grădiniţe, şcoli primare şi licee, am fost surprins de bucuria de pe feţele copiilor, care este, până la urmă, lucrul cel mai important pentru intrarea în normalitate. În şcolile în care am fost, am constatat că se respectă regulile cu privire la exigenţele impuse pentru prevenirea îmbolnăvirii elevilor şi cadrelor didactice. Sunt în continuare încrezător că, prin responsabilitatea elevilor, părinţilor, profesorilor, celor care gestionează unităţile de învăţământ, vom evita apariţia unor focare care să genereze închiderea prematură a acestor şcoli cu prezenţă fizică”, a mai spus ministrul. AGERPRES
EVENIMENT
Primăria Alba Iulia a închiriat figurine și ornamente gigant care vor înfrumuseța Cetatea Alba Carolina, de Paște

Primăria Alba Iulia a închiriat mai multe figurine și ornamente gigant care urmează să fie amplasate în Cetatea Alba Carolina, în perioada sărbătorilor de Paște.
Achiziția a fost făcută prin intermediul platformei SEAP, valoarea contractului fiind de 50.000 de lei.
„Pentru perioada Sărbătorilor Pascale 2025 este necesară închirierea unor ornamente tematice care vor fi amplasate în zone centrale ale municipiului Alba Iulia. Acestea vor fi utilizate pentru creşterea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie, după ce au furat un fular și steag cu inscripțiile „U” Cluj, după derby-ul de luni

Polițiștii clujeni au reținut trei tineri din Gherla, după ce luni seară au agresat un tânăr suporter al echipei „U” Cluj și i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.
Polițiștii au reținut trei tineri din Gherla, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, suspectați că au participat la o agresiune fizică soldată cu tâlhărie, după partida „U” Cluj – CFR Cluj de luni, 31 martie.
Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie
Cei trei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: La Alba Iulia a avut loc o nouă ediție a proiectului „Fascinația sportului – sportul și stilul de viață sănătos”

Începând cu luna februarie a acestui an, Centrul Județean de Excelență Alba a implementat un proiect care a vizat promovarea în rândul elevilor a culturii generale pe teme sportive și a unui stil de viață sănătos.
Acest proiect – concurs cu titlul „Fascinația sportului – sportul și stilul de viață sănătos” a fost inclus în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene care se desfășoară în România în anul școlar 2024-2025,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Ce este un SRL-FE și cum se va putea înființa

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa firme de exercițiu sub forma unor societăți cu răspundere limitată adaptate vârstei lor (SRL-FE), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat.
Inițiativa urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, sprijinind educația antreprenorială, care este materie obligatorie sau opțională la liceu.
Propunerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro