EVENIMENT
Ce se întâmplă dacă nu răspunzi la urarea ”Hristos a Înviat!”. Este păcat să se ia în derâdere această bucurie
Prima urare care se face din noaptea de înviere și până la Sărbătoarea Înălțării Domnului este ”Hristos a Înviat”, iar răspunsul trebuie să fie ”Adevărat a Înviat”.
Timp de patruzeci de zile pe an, începând cu noaptea de Înviere și până la Sărbătoarea Înălțării Domnului, oamenii folosesc drept salut urarea ”Hristos a Înviat!”. Răspunsul la acest salut al bucuriei este confirmarea credinței în scrierile biblice: ”Adevărat a Înviat”.
Se spune că cine nu folosește salutul acesta, denumit și salutul pascal, nu crede și nu mărturisește credința în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Este mare păcat să nu respecți tradiția, vestind tuturor că Hristos a înviat, la fel cum este păcat dacă răspunsul nu este ”Adevărat a Înviat!”. Este păcat să se ia în derâdere această bucurie și mărturisire transformată în salut și să se răspundă cu ”Bună ziua!”.
Explicația despre originea salutului vine de la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
”Hristos a înviat- surprinde o realitate consumată în anul 33, când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi.
Salutul “Hristos a înviat!” e unul firesc. Cât privește urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic- bucuria e fondul vieţii creştine”.
De la Sărbătoarea Înălțării Domnului, în 2 iunie, și până la Rusalii, în 12 iunie, forma de salut se schimbă în ”Hristos a Înălțat! – Adevărat a Înălțat!”.
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News
Concertul de colinde românești, devenit o tradiție a lunii decembrie în Cluj-Napoca, sărbătorește anul acesta 10 ani de la prima sa ediție, într-un eveniment aniversar dedicat speranței și generozității.
Pe 17 decembrie, la ora 19:00, la Auditorium Maximum UBB, publicul va avea ocazia să asculte colindele tradiționale românești într-o prelucrare și orchestrare de excepție a compozitorului Cristian Bence-Muk.
10 ani de colinde care dăruiesc: Ediție…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vineri, 22 noiembrie: Concert de orgă și trompetă la Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia. Programul evenimentului
Un concert de orgă și trompetă are loc vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia.
Concertul este susținut de KOVÁCS Szilárd Ferenc, organist și director muzical al Bazilicii din Pécs, Ungaria, profesor de orgă al Facultății de Artă din cadrul Universității Pécs.
Programul concertului
- KOVÁCS Szilárd Ferenc: Intrada (2019)
- KOVÁCS Szilárd…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
22-26 noiembrie: Festivalul Internațional de Șah al României, la Sebeș și Alba Iulia. PROGRAM
La Sebeș și Alba Iulia are loc, în perioada 22 – 26 noiembrie, Festivalul Internațional de șah al României, organizat de Federația Română de Șah, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.
Județul Alba devine astfel locul de întâlnire pentru toți iubitorii șahului. În această perioadă, vor avea loc o serie de turnee de șah, deschise pentru toate categoriile de sportivi.
Campionatul Internațional al României…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Locuitorii din Ighiel, fără apă potabilă din cauza unei avarii la rețeaua de alimentare. Care este durata estimată a întreruperii
Furnizarea apei potabile a fost întreruptă vineri dimineața în localitatea Ighiel din comuna Ighiu, din cauza unei avarii la rețeaua de alimentare cu apă potabilă.
Potrivit operatorului Apa CTTA, durata întreruperii este estimată la circa 8 ore.
„La reluarea furnizării apei potabile, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri…
Citește mai mult pe Alba24.ro