Connect with us

EVENIMENT

”Este total diferit față de primele valuri din pandemie”. Ce spune un cunoscut medic despre următoarele variante ale noului coronavirus

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Următoarele variante virale ale noului coronavirus, cel mai probabil, „nu vor fi mai agresive”. Totuși,  se vor transmite „cu uşurinţă”, a declarat directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Adrian Marinescu.

„Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (…) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive”, a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, s-a ajuns în etapa de pandemie în care „se convieţuieşte” cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.

„S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire?

Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală.

Ce spune un cunoscut medic despre următoarele variante ale noului coronavirus. Este total diferit față de primele valuri din pandemie

”De ce spun acest lucru? Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit”, a explicat Adrian Marinescu.

El a adăugat că, în toamnă, când se vor deschide şcolile, iar oamenii vor interacţiona mai mult, este probabil să se înregistreze o nouă creştere a numărului de cazuri de COVID-19, însă aceasta nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă.

„Ce aţi întrebat despre valul 6, valul 7 este de discutat şi de luat în calcul doar în raport cu numărul de infecţii. Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi, în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii interacţionează, se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere.

Dar, această creştere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă. Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru.

Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm”, a indicat directorul medical al Institutului „Prof. Dr. Matei Balş”.

Ce spune un cunoscut medic despre următoarele variante ale noului coronavirus. Ce pregătiri at trebui făcute pentru un nou val al pandemiei

În opinia sa, în cazul unui număr mare de persoane infectate, trebuie să existe „suficiente” centre de testare şi evaluare, la care oamenii să se poată adresa atunci când au nevoie, iar abordarea să fie una „echilibrată”.

„O abordare corectă presupune găsirea unui echilibru în aşa fel încât să ai suficiente centre de testare, suficiente centre de evaluare şi oamenii să se poată adresa atunci când este nevoie acestor centre.

Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct în aşa fel încât ei să poată să fie văzuţi într-un timp totuşi scurt şi lucrurile să funcţioneze, altfel se vor aglomera camerele de gardă cum se întâmplă şi la ‘Matei Balş’, fără să fie oameni cu forme severe. (…)

Abordarea să fie una echilibrată şi calmă, pentru că oamenii nu trebuie să perceapă numărul crescut de infecţii ca fiind ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la varianta Delta sau la situaţia în care oamenii aveau multe forme severe. (…)

Nu va fi o astfel de situaţie şi, din punctul meu de vedere, cetăţeanul trebuie să ştie că situaţia este echilibrată, adică nu trebuie să fie o presiune psihologică”, a evidenţiat Marinescu. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Un nou punct de colectare a deșeurilor voluminoase, deschis pe Tăietura Turcului

Publicat

punct de colectare.jpg

Clujenii au un nou loc unde pot preda gratuit deșeuri voluminoase și din construcții. Primăria Cluj-Napoca a deschis un punct de colectare, pe Tăietura Turcului.

Primăria Cluj-Napoca a deschis un nou punct de colectare a deșeurilor prin aport voluntar pe platoul situat pe strada Tăietura Turcului.

„Ai canapele uzate și nu știi unde să le duci? Ai zugrăvit bucătăria și nu știi ce să faci cu molozul? Primăria Municipiului Cluj-Napoca a deschis un nou punct de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

Publicat

pxl 20250612 133830346.raw 01.cover .jpg

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.

Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.

75% dintre note sunt…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Publicat

dj 109c gherla camarasu demarare 3.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.

Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Publicat

arion scaled.jpg

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe