EVENIMENT
”Este total diferit față de primele valuri din pandemie”. Ce spune un cunoscut medic despre următoarele variante ale noului coronavirus
Următoarele variante virale ale noului coronavirus, cel mai probabil, „nu vor fi mai agresive”. Totuși, se vor transmite „cu uşurinţă”, a declarat directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Adrian Marinescu.
„Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (…) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive”, a afirmat medicul.
Potrivit acestuia, s-a ajuns în etapa de pandemie în care „se convieţuieşte” cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.
„S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire?
Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală.
Ce spune un cunoscut medic despre următoarele variante ale noului coronavirus. Este total diferit față de primele valuri din pandemie
”De ce spun acest lucru? Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit”, a explicat Adrian Marinescu.
El a adăugat că, în toamnă, când se vor deschide şcolile, iar oamenii vor interacţiona mai mult, este probabil să se înregistreze o nouă creştere a numărului de cazuri de COVID-19, însă aceasta nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă.
„Ce aţi întrebat despre valul 6, valul 7 este de discutat şi de luat în calcul doar în raport cu numărul de infecţii. Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi, în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii interacţionează, se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere.
Dar, această creştere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă. Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru.
Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm”, a indicat directorul medical al Institutului „Prof. Dr. Matei Balş”.
Ce spune un cunoscut medic despre următoarele variante ale noului coronavirus. Ce pregătiri at trebui făcute pentru un nou val al pandemiei
În opinia sa, în cazul unui număr mare de persoane infectate, trebuie să existe „suficiente” centre de testare şi evaluare, la care oamenii să se poată adresa atunci când au nevoie, iar abordarea să fie una „echilibrată”.
„O abordare corectă presupune găsirea unui echilibru în aşa fel încât să ai suficiente centre de testare, suficiente centre de evaluare şi oamenii să se poată adresa atunci când este nevoie acestor centre.
Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct în aşa fel încât ei să poată să fie văzuţi într-un timp totuşi scurt şi lucrurile să funcţioneze, altfel se vor aglomera camerele de gardă cum se întâmplă şi la ‘Matei Balş’, fără să fie oameni cu forme severe. (…)
Abordarea să fie una echilibrată şi calmă, pentru că oamenii nu trebuie să perceapă numărul crescut de infecţii ca fiind ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la varianta Delta sau la situaţia în care oamenii aveau multe forme severe. (…)
Nu va fi o astfel de situaţie şi, din punctul meu de vedere, cetăţeanul trebuie să ştie că situaţia este echilibrată, adică nu trebuie să fie o presiune psihologică”, a evidenţiat Marinescu. Agerpres
EVENIMENT
FOTO. Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu la Cluj-Napoca. Locul I, sportivii clubului clujean Whooooo Istru
A.C.S. Whooooo Istru Cluj-Napoca a organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-16 noiembrie.2024, Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu ediția a III-a, eveniment ce a reunit luptători de vârste diferite din întreaga țară care s-au constituit în ambasadori ai artelor marțiale.
Scopul evenimemtului a fost de a promova sportul drept element esenţial pentru o educaţie de calitate, de a câştiga încredere și a promova un stil de viaţă sănătos, concretizat printr-o dezvoltare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
WhatsApp a lansat o nouă opțiune pentru utilizatori. Cea mai populară platformă de mesagerie a lansat funcţia „Drafts” („Ciorne”).
Aceasta le permite utilizatorilor să acceseze cu uşurinţă mesajele neterminate, potrivit Engadget.
Funcţia le oferă utilizatorilor „o modalitate nouă şi uşoară de a găsi mesajele neterminate pe WhatsApp”, potrivit reprezentanţilor platformei. Aceştia trebuie doar să caute…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Nou traseu de promenadă, pe șanțul exterior al Cetății Alba Carolina. Cât vor costa lucrările
Nou traseu de promenadă, pe șanțul exterior al Cetății Alba Carolina. Primăria Alba Iulia a actualizat documentația pentru amenajarea spațiului.
Este vorba despre amenajarea șanțurilor exterioare ale Cetății Alba Carolina pentru noi spații pentru plimbare și relaxare în aer liber la Alba Iulia.
Suprafața vizată este de de aproape 20.000 de metri pătrați, în spatele străzilor Octavian Goga și Decebal.
Vor fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ziua Națională 2024 la Alba Iulia. Concert Andra, în Piața Cetății. Alte evenimente anunțate de autoritățile locale
Ziua Națională 2024 la Alba Iulia. Primăria a anunțat oficial unul dintre evenimentele pregătite în programul Zilei Naționale în Cealaltă Capitală.
Este vorba despre concertul susținut de artista Andra, în Piața Cetății.
Îndrăgita artistă va susține concert de Ziua Națională la Alba Iulia sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 20.00, în Piața Cetății.