Connect with us

EVENIMENT

Ce trebuie să facă românii pentru a nu se infecta de sărbători. Recomandarea specialiștilor

Publicat

Specialiștii au stabilit ce trebuie să facă românii de sărbători pentru a reduce riscul de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS CoV-2.

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a anunțat că datele care provin din Marea Britanie despre impactul variantei Omicron confirmă aproape în întregime analizele din Africa de Sud și scenariile de evoluție a infectărilor în țările din Europa.

Specialistul român a făcut o adunat toate informațiile despre varianta Omicron.

„Singură protecție consistentă este oferită de trecerea prin boală plus 3 doze de vaccin ARNm sau de administrarea a 3 doze de ARNm. Riscul de reinfectare cu varianta Omicron, la cei care au trecut prin boală deja, dar nu s-au și vaccinat, este de 5 ori mai mare față de celelalte variante. Transmiterea în spațiile închise (acasă, la birou) se face de 2-3 ori mai repede pentru Omicron. Testele antigen rapide (în special cele furnizate de marii producători mondiali) funcționează și pun în evidență Omicron. Din cauza faptului că Omicron se transmite foarte repede, testarea antigen rapidă trebuie făcută mai des decât pentru Delta”, a explicat Marius Geantă, pe Facebook.

Cercetătorul român a mai anunțat că, în următoarele două săptămâni, vor fi aflate noi informații despre Omicron. Datele referitoare la spitalizarile produse de noua tulpină sunt pentru moment puține și sugerează un profil asemănător cu cel întâlnit la Delta, a arătat Geantă.

Asta înseamnă că, probabil, Omicron va provoca și ea forme grave, mai ales în cazul persoanelor nevaccinate, în vârstă sau care suferă de boli cronice.

Ca urmare, Marius Geantă a întocmit un set de reguli care trebuie să fie respectat de persoanele care vor fi active în timpul sărbătorilor.

„Ce trebuie să facem, în perioada Crăciunului și a Revelionului, pentru a scădea riscul:

Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci booster-ul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat că protecția față de formele grave de boală să fie mai mare.

Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boală (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze).

Evita aglomerațiile și petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate.

Poartă o masca de calitate, atât în interior cât și în exterior, tot timpul.

Urmărește datele științifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie și Danemarca (statele cele mai avansate în materie de screening, testare, secventiere și integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid).”

Sursa: Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Scandal în cartierul ”Lumea Nouă” din Alba Iulia, în seara de Paște: Doi bărbați bătuți și amenințati de un tânăr

Publicat

scandal în cartierul ”lumea nouă” din alba iulia, în seara

Un scandal a avut loc în seara de Paște, la Alba Iulia, în cartierul ”Lumea Nouă”. Un tânăr de 21 de ani a fost reținut după ce a bătut doi bărbați. 

Cazul a fost făcut public de reprezentații IPJ Alba, în buletinul de presă din 6 mai 2024.

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 mai 2024, polițiștii din Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 21 de ani, din Alba Iulia, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mersul la UDAT a doua zi de Paște și CIOCNITUL ouălor invers. Tradiții și superstiții de sărbători

Publicat

oua deschidere.jpg

Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile. În a doua zi de Paște sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale, cum ar fi mersul la udat a doua zi de Paște și ciocnitul ouălor invers.

Pe lângă aceste obiceiuri, în Ardeal se mai țin și ”fugăritul mirelui” sau ”pomana copiilor”. Sunt obiceiuri pitorești, cu prilej de veselie pentru toată familia, scrie Alba24.ro.

Mersul la UDAT a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO: „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, obicei străvechi și unic în țară, la Șugag. 14 perechi de tineri, sărbătorite

Publicat

live video: „statu’ la vase în lunea paştelui”, obicei străvechi

Statul la Vase unul dintre cele mai vechi obiceiuri din România se defășoară la Șugag. Este unic în România și se păstrează în comunitatea locală. 

Anul acesta, sunt sărbătorite 14 cupluri care s-au căsătorit în anul 2023. 

Îmbrăcați în port tradițional, aceștia vor primi binecuvântarea preotului, urările de bine din partea comunității, dar și cadouri.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. CALENDAR școlar, Evaluările naționale și Bacalaureat

Publicat

când se întorc elevii la școală după vacanța de paște.

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. După vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște, elevii se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai.

Cursurile din modulul 5 de școală vor dura până pe 21 iunie, iar în această perioadă vor avea loc Evaluările Naționale de la clasele II – VI. 

Elevii din anii terminali vor încheia cursurile mai repede ca ceilalți.

Astfel, elevii de clasa a VIII-a termină anul școlar pe 14 iunie și susțin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe