Connect with us

EVENIMENT

Cea mai gravă secetă din ultimul secol afectează Europa de Est

Publicat

Seceta care pârjoleşte statele din estul Uniunii Europene devastează recoltele şi agravează ceea ce se aşteaptă a fi cea mai gravă recesiune economică pe care o va traversa regiunea de la căderea comunismului, transmite Bloomberg.

În unele părţi din România şi Polonia aceasta este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Această secetă a dat naştere la semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii alimentare într-o regiune cu amintiri dureroase cu privire la lipsuri alimentare în regimurile totalitare, după problemele recente cu asigurarea medicamentelor şi echipamentelor medicale de protecţie împotriva coronavirusului.

„Acesta va deveni un subiect important. Coronavirusul a arătat că suntem dependenţi de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poţi să începi să îţi produci singuri echipamentele medicale dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgenţă”, spune Martin Pycha, preşedintele Asociaţiei Agricole din Cehia.

În România, oamenii au golit rafturile magazinelor de produse alimentare atunci când Guvernul a introdus carantina. Apoi a venit seceta iar cel de-al doilea exportator de grâu din UE a prognozat că recolta de grâu ar putea coborî la jumătate faţă de o medie de nouă milioane de tone pe an. Acest lucru a determinat Guvernul de la Bucureşti să interzică exportul de grâu spre alte destinaţii decât UE, ceea ce a provocat o undă de şoc pe pieţele globale şi critici din partea Comisiei Europene. O săptămână mai târziu Bucureştiul a renunţat la interdicţie. Cu toate acestea, impactul dublu venit din partea virusului şi secetei a adus din nou agricultura în centrul politicii europene.

Statele UE din Est au evitat numărul mare de decese din cauza Covid-19 graţie introducerii rapide a carantinei, astfel ca preşedintele Cehiei, Milos Zeman, să declare că seceta este o problemă mai gravă coronavirusului. Preşedintele Cehiei a cerut Guvernului condus de premierul Andrej Babis să construiască mai multe rezervoare pentru apă.

În Polonia, ţară cu peste două milioane de fermieri, recolta de cereale ar urma să scadă cu peste 8% în acest an, potrivit Institutului pentru Agricultură şi Alimentaţie de la Varşovia. Această situaţie a determinat autorităţile poloneze să ceară ca o parte mai mare din bugetul UE pentru 2021-2027 să fie alocată fermierilor, o propunere care se va lovi de obstacole având în vedere că agricultura este deja cel mai mare beneficiar al bugetului european.

„Am trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi liderilor statelor membre în care susţin creşterea cheltuielilor pentru Politica Agricolă Comună în următorii şapte ani. Ar trebui să sprijinim producţia de alimente şi agricultura locală şi ecologică” a declarat săptămâna trecută premierul polonez, Mateusz Morawiecki. De asemenea, Guvernul Morawiecki a cerut Consiliului Concurenţei din Polonia să analizeze creşterea preţului alimentelor, care ar urma să se majoreze cu 15% în acest an. Acesta este un motiv de îngrijorare în ţările emergente din Europa, unde oamenii sunt forţaţi să cheltuie o parte mai mare din veniturile lor pentru alimente decât în Vestul mai bogat.

În România, în condiţiile în care randamentele culturilor de cereale sunt aşteptate să fie afectate de secetă, există în continuare un potenţial real pentru reintroducerea interdicţiilor la export. „Vom lua noi măsuri pentru a ne asigură că avem stocuri suficiente. Monitorizăm situaţia şi suntem gata să intrzicem din nou exporturile dacă vom considera că siguranţa alimentară este în pericol”, a avertizat săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Adrian Oros. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Rețelele de alimentare cu apă și canalizare, extinse pe mai multe străzi din Sebeș. Licitația pentru lucrări, lansată în SEAP

Publicat

rețelele de alimentare cu apă și canalizare, extinse pe mai

Rețelele de alimentare cu apă și canalizare urmează să fie extinse pe mai multe străzi din municipiul Sebeș, printr-o investiție de peste 1,5 milioane de lei. 

Primăria Sebeș a lansat pe 14 aprilie, în SEAP, o licitație pentru execuția lucrărilor de extindere a rețelelor de apă și canalizare pe străzile Salcâmului, Platanului, Ulmului și Vișinului.

Valoarea totală a contractului este estimată la 1.557.001,9 lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, municipiul Sebes…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. Dragoș Damian: În următoarele două săptămâni, de sărbători și vacanțe, cumpărați ceva fabricat în România

Publicat

dragos damian.jpg

În cei 15 ani de când am lansat campania „Cumpără Fabricat în România”, pe cont propriu, pe banii mei, pe riscurile mele, fără nici un fel de ajutor de la autorități, s-a pornit o furtună de observații, critici și înjurături.   

La început, cel mai dureros de altfel, predominau observațiile, criticile și înjurăturile că ceea ce se fabrică în România este de slabă calitate.

15 ani de „Cumpără Fabricat în România”

Apoi, după ce am inervat pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Sala de sport a Colegiul Național „David Prodan” din Cugir va fi reabilitată și modernizată. Valoarea investiției

Publicat

foto: sala de sport a colegiul național „david prodan” din

Sala de sport a Colegiului Național „David Prodan” din Cugir va fi reabilitată și modernizată, printr-o investiție de peste 2,5 milioane de lei. 

Primăria Cugir a lansat pe 14 aprilie, în platforma SEAP, o licitație pentru servicii de proiectare și execuție lucrări în cadrul proiectului de reabilitare a sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 2.528.633,19 lei, fără TVA. Învestiția este finanțată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum ne ajută soarele să ne creștem nivelul de vitamina D: Modalități prin care ne revenim mai ușor după iarna gri

Publicat

cum ne ajută soarele să ne creștem nivelul de vitamina

Cum ne ajută soarele să ne creștem nivelul de vitamina D: După lunile lungi ale iernii, când zilele scurte și cerul adesea înnorat au limitat expunerea la soare, nivelurile de vitamina D din organismul nostru ating adesea cote alarmant de scăzute.

Această situație, frecventă nu doar în țările nordice ci și în regiunile cu climă ca cea a României, are implicații profunde pentru sănătate, scrie G4Media.

Perioada de tranziție de la iarnă la primăvară reprezintă un moment…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe