Connect with us

ACTUALITATE

Ceaiuri care scad glicemia și ţin diabetul sub control. Plante medicinale cu acțiune hipoglicemiantă

Publicat

cana ceai

Când suferi de diabet, de bază rămâne, fără îndoială, tratamentul recomandat de medic. Totuși, unele plante medicinale conțin principii active hipoglicemiante, care pot fi de ajutor și în această afecțiune, pe termen lung sau scurt.

ATENȚIE! Pentru că ceaiurile din plante au efecte hipoglicemiante, este necesar ca, în timpul tratamentului, să ții legătura cu medicul specialist care va ajusta medicația specifică, în funcție de evoluția glicemiei.

Una dintre constantele sangvine cele mai importante este glicemia, respectiv concentrația zahărului din sânge, admițându-se, în general, valori între 70 și 120 mg la 100 ml de sânge, considerate normale. Diabetul reprezintă o stare de hiperglicemie și, pentru această afecțiune metabolică, anumite plante medicinale contribuie la echilibrarea metabolismului.

Plantele au efect remineralizant și vitaminizant, având o acțiune de tonificare generală a organismului. Desigur, ceaiurile se beau neîndulcite, de regulă înainte de mesele principale.

AFINUL (VACCINIUM MYRTILLI) – Frunzele de afin, recoltate înainte de maturarea fructelor, conțin mirtilină, care poate ajuta la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Supranumit „insulina vegetală“, afinul (atât fructele, cât și frunzele) are acțiune hipoglicemiantă. Mai mult decât atât, ceaiul din frunze de afin a reprezentat unul dintre tratamentele de top pentru persoanele care sufereau de tulburări ale zahărului din sânge, înainte de descoperirea insulinei.

Mod de administrare: infuzie, o lingură de frunze de afin la cană, se beau două căni pe zi.

Contraindicații: ceaiul din frunze de afin nu este recomandat pentru utilizare prelungită, întrucât conținutul ridicat de taninuri poate dăuna ficatului.

ANGHINAREA (FOLIUM CYNARAE) – Frunzele uscate ale acestei plante conțin un minim de 0,8% acid clorogenic, un acid organic ce capătă culoarea verde, în urma oxidării, și care poate reduce glicemia cu 10-20%, dar o şi stabilizează pe termen lung, asigurând o bună funcționare a pancreasului. O eficiență deosebită se obține prin asocierea acestei plante cu pulberea din frunzele de gurmar (Gymnema sylvestre), un tandem de real ajutor în tratarea diabetului de tip 2.

Mod de administrare: infuzie, o linguriță la cană, se beau două-trei căni pe zi.

Contraindicații: ceaiul de anghinare crește fluxul biliar, astfel că predispune la apariția calculilor (pietre la bilă). Din acest motiv, se recomandă o cură de 20 de zile, cu o pauză egală cu durata curei.

FRUNZELE DE DUD (FOLIUM MORI) – Ceaiul din frunze de dud poate reduce nivelurile periculoase ale zahărului din sânge prin capacitatea sa de purificare a sângelui. Conținutul bogat în clorofilă, care poate fi absorbită de organism și are structura chimică asemănătoare hemoglobinei, asigură transportul oxigenului către organe, în timp ce îndepărtează deșeurile din sânge și astfel accelerează curățarea reziduurilor corpului. Poate reduce nivelul de zahăr din sânge, prin bogăția sa de aminoacizi, fibre, vitamine, minerale și o varietate de substanțe active (alcaloizi și polizaharide). Ceaiul din frunze de dud poate inhiba activitatea alfa-glucosidazei, astfel întârziind descompunerea amidonului în glucoză și fructoză.

Mod de administrare: infuzie, o linguriță la cană, se beau două căni pe zi.

Contraindicații: frunzele de dud conțin acizi grași, de aceea consumul excesiv poate produce iritații gastrointestinale.

PULBEREA DE GURMAR (GYMNEMA SYLVESTRE) – Frunzele de Gymnema sylvestre, o plantă cățărătoare mai puțin cunoscută la noi, dar celebră în alte zone ca fiind „distrugătoare de zahăr“, conține o substanță care, temporar, interferează cu două funcții în organism: nevoia pentru dulce și absorbția de zaharuri în intestin. Planta conține acid gimnemic, un nutriment care s-a dovedit eficient în a suprima pofta de dulce. De fapt, acidul gimnemic este, din punct de vedere structural, similar cu glucoza. Aceasta înseamnă că, atunci când consumi ceai de gurmar, receptorii se umplu de gust dulce. Apoi, acest lucru previne atașarea glucozei în aceiaşi receptori şi taie pofta pentru zahăr şi dulciuri.

Mod de administrare: infuzie, o linguriță la cană, se bea câte o cană, înainte de mesele principale.

Contraindicații: planta poate crește tensiunea arterială sistolică.

sursa: femeia.ro, realitatea.net

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale  care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând de astăzi, 24 iulie 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

ü  PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
ü  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
ü  PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
ü  PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

 

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

Aceste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 45 de ani, cu permisul suspendat, scos din trafic de polițiștii din Flămânzi

Publicat

politie razie.webp.webp

Publicitate

Polițiștii din Flămânzi au oprit pentru control, marți, un autoturism, condus de un bărbat, de 45 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, a reieșit faptul că bărbatul avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: 166 de amenzi, 10 permise suspendate, în ultimele 24 de ore

Publicat

264e0fad 1fb0 46ba abca 7baae33de193 1 1000x600.jpg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 47 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 166 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 77.965 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 10 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Condiții și EXCEPȚII la acordarea sprijinului financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic. Campania 2024

Publicat

vaci.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judetean Botosani a făcut astăzi o serie de precizări cu privire la anumite condiții și excepții în acordarea de sprijin financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic, aferente Campaniei 2024.

Conform sursei citate solicitanții care și-au asumat angajamente pentru eco-schema „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat”, au obligația depunerii până la 31 iulie 2024, a decontului justificativ și a documentelor care atestă îndeplinirea cerinţelor specifice pentru activitatea de creştere şi îngrăşare desfăşurată în perioada 1 ianuarie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe