Connect with us

CULTURA

Cei mai admirați artiști tatuatori din lume, prezenți la București, la International Tattoo Convention Bucharest – ediția cu numărul 10

Publicat


Între 1 și 3 noiembrie are loc cel mai mare eveniment dedicat tatuajelor din sud-estul Europei. International Tattoo Convention Bucharest sărbătorește cea de-a 10-a ediție la Palatul Bragadiru din București.

Vor ajunge în București unii dintre cei mai admirați artiști tatuatori din lume, cum ar fi Tommy Lee Wendtner (Austria), Bob Tyrrell (USA), Robert Hernandez (Spania), A.D. Pancho (Olanda) și mulți alții.

Timp de trei zile, publicul are opțiunea să-și facă tatuaje, piercing-uri și să urmărească o serie de spectacole inedite, unicat în România, de la shibari la suspendări și body modifications. Muzica este și ea prezentă, prin KISS Forever Band, Sunet Fin, Anamaria Nicoară, alături de zone de bar și de mâncare.

Vor exista demonstrații de desen în nisip ținute de Ana Munteanu, Cyborg Tattoo Artist (JC Sheitan) povestește despre cum a început să tatueze cu o mână robotică după ce și-a pierdut brațul în urmă cu 25 ani, Emilio Gonzalez despre cum viața în Venezuela i-a transformat cariera și Doug Smode (Canada) răspunde curiozităților vizitatorilor legate de arta japoneză shibari și bondage.

International Tattoo Convention Bucharest înseamnă un spațiu lipsit de prejudecăți. Prețul unui bilet este de 50 de lei pentru abonamentul de 3 zile și 200 de lei pentru abonamentul VIP, ce include alte beneficii precum ocazia de a face cunoștință cu artiștii participanți, acces la afterparty, un tricou oficial al evenimentului. Biletele sunt disponibile în rețeaua Kompostor și IaBilet.ro.

Pentru că unul dintre motivele principale ale Asociației Tattoo & Piercing România îl reprezintă promovarea tatuajului la nivel de artă și acceptarea persoanelor tatuate în societate, ”Gala Ambasadorilor Tatuajului în România” recunoaște persoanele publice care au decis să se tatueze și, mai ales, să își poarte tatuajele “la vedere”, au avut un rol important în dezvolarea acestei forme de artă. Astfel, 10 personalități media vor primi recunoașterea comunităţii online pe scena de la International Tattoo Convention Bucharest 2019.

În ultimii 10 ani, International Tattoo Convention Bucharest a reunit unii dintre cei mai buni artiști tatuatori, specialiști în body piercing, muzicieni, acrobați, magicieni, împătimiți ai tatuajelor și numeroși curioși atrași de arta corporală la evenimentul organizat de Next Level Tattoo în colaborare cu Asociația Tattoo and Piercing România și UETA – United European Tattoo Artists.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURA

Închisoare cu executare și plata a peste 3 milioane de lei, pentru trei foşti directori ai Operei Naţionale Bucureşti judecați pentru corupţie

Publicat

instanta

Trei foşti directori ai Operei Naţionale Bucureşti au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti la închisoare cu executare și plata a peste 3 milioane de lei, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit deciziei instanţei, Iustina Cornel, fost director economic, a fost condamnată la 5 ani şi 4 luni de închisoare, Cătălin Alexandru Ionescu, fost director general, a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare, iar Teodor Visalom, fost director tehnic, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Iustina Cornel este acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită, iar ceilalţi doi foşti directori au fost judecaţi pentru abuz în serviciu, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, administratori ai unor firme au primit pedepse cu suspendare – Nelu Teodor, Lucreţia Furnigă, Filip Constantin Tiţian, Ştefan Dumitru, Cornel Cosmulescu, aceştia fiind obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii.

Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 297.002 de la Iustina Cornel.

De asemenea, judecătorii au admis acţiunea civilă exercitată de Opera Naţională Bucureşti şi i-a obligat pe inculpaţi să plătească peste 3 milioane de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit DNA, în cursul anului 2006, Cătălin Ionescu, în calitate de director general al Operei Naţionale Bucureşti, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi coordonatorul compartimentelor funcţionale din cadrul instituţiei, în conivenţă cu Iustina Cornel şi Teodor Visalom, în mai multe rânduri şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu ce le reveneau în legătură cu încheierea, derularea, modificarea contractelor de achiziţie publică atribuite de instituţia unde îşi desfăşurau activitatea firmelor administrate de ceilalţi inculpaţi.

Procurorii DNA au mai reţinut că cele trei persoane cu funcţii de conducere în cadrul ONB, cu încălcarea dispoziţiilor legale, nu au supus achiziţiile aprobării Consiliului Administrativ, nu au analizat oportunitatea, respectiv nu au determinat valoarea estimată pentru fiecare achiziţie şi nu au dispus constituirea comisiilor de evaluare a ofertelor, împrejurări care au condus la inexistenţa unor selecţii de oferte reale în condiţii de concurenţă, preţurile fiind stabilite şi supraevaluate de beneficiarii contractelor.

În acelaşi context, Cătălin Ionescu, Iustina Cornel şi Teodor Visalom au semnat contractele de achiziţii respective, fără a efectua o verificare a modalităţii de încheiere, în condiţiile în care lucrările erau supraevaluate, au semnat acte adiţionale la unele contracte prin care a fost mărită valoarea iniţială a acestora, fără a exista niciun temei care să justifice această majorare şi au aprobat plăţile pentru contractele respective, în condiţiile în care cunoşteau că valoarea lucrărilor contractate era supraevaluată şi lucrările nu au fost recepţionate.

Astfel, a fost cauzat Operei Naţionale Bucureşti un prejudiciu în sumă de 3.344.438 lei, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial pentru ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi comerciale.

În aceeaşi perioadă, Iustina Cornel, în calitate de director economic al Operei Naţionale Bucureşti, a pretins şi primit de la Barbu Bogdan Mihail, Lucreţia Furnigă şi Nelu Teodoru, procente cuprinse între 10% şi 20% din valoarea unor facturi plătite de instituţie, respectiv din valoarea unor contracte de execuţie lucrări.

Totodată, în acelaşi scop, Iustina Cornel a pretins inculpaţilor Furnigă Lucreţia şi Teodoru Nelu să îi achiziţioneze o ambarcaţiune model VIPER 203, în regim de leasing, şi a primit suma de 123.537,6 lei, remisă sub formă de rate succesive.

În total inculpata Iustina Cornel a pretins şi primit suma de 320.238 lei. AGERPRES

Citește mai departe

CULTURA

15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale: 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu – ”Luceafărul poeziei românești”

Publicat

mihai eminescu

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).

Citește și 15 ianuarie: 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă.

În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.

Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

* * *

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, considerat de criticii literari drept cel mai important poet din literatura română. Opera sa poetică a fost influenţată de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, dar şi de teoriile semnate de Arthur Schopenhauer, de Immanuel Kant ori de Hegel.

A fost membru activ în societatea ”Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul “Timpul”.

A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena, apoi la Berlin. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu – reunite în 46 de volume ce cuprind aproximativ 14.000 de file – au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la Bucureşti, iar în 17 iunie a fost înmormântat la cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

 Ziua lui Eminescu – evenimente organizate în România de Ziua Culturii Naționale

Autorităţile locale din întreaga ţară vor organiza simultan evenimente, miercuri, de Ziua Culturii Naţionale, la ora 18,00, a anunţat, marţi, ministrul Bogdan Gheorghiu.

“În acest an, am iniţiat o acţiune unitară, aşadar mâine, la ora 18,00, va fi aprinsă flacăra culturii, simbolic, pentru că vor avea loc acţiuni simultan în aproape toate oraşele ţării”, a afirmat ministrul Culturii, într-o conferinţă de presă.

În cadrul evenimentelor, va fi citit şi un mesaj special: “Cultura se clădeşte zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură, să reaprindem această flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moştenirea socială pe care o oferim copiilor noştri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni”.

La Suceava, pe faţada Palatului Administrativ, va fi proiectat portretul lui Mihai Eminescu. Tot imaginea poetului şi simboluri naţionale vor fi proiectate pe faţada Teatrului “Ioan Slavici” din Arad, pe faţada Operei Naţionale din Cluj Napoca. La Iaşi, va fi prezentat un spectacol lângă Palatul Culturii, iar pe faţada Bibliotecii Judeţene din Sibiu va fi proiectată o imagine dintr-un manuscris al lui Eminescu, aflat în patrimoniul respectivei instituţii de cultură.

Şi la Ateneul Român din Capitală va fi prezentat un spectacol cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, iar, la ora 18,00, pe faţada clădirii vor fi proiectate portretul lui Mihai Eminescu şi mesajul “Aprindem flacăra culturii”.

Vor mai fi prezentate zece proiecte speciale, finanţate în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, printre care Gala Tinerilor Scriitori, “Maratonul lecturii române” şi “Fără comunism”. Suma totală cu care au fost finanţate este de 237.185 de lei.

“Ziua de 15 ianuarie trebuie să fie un început. S-au făcut nişte măsurători şi s-a constatat că nu suntem neapărat mari consumatori de cultură în România, ceea ce arată că mai avem mult de lucru. (…) Niciodată nu voi încuraja această izolare a elitei culturale româneşti în raport cu restul societăţii româneşti, pentru că eu consider că este chiar de datoria elitei culturale româneşti să împartă zestrea naţională culturală cu restul societăţii”, a spus Bogdan Gheorghiu.

În opinia sa, ministerul “trebuie să fie puntea între mediul cultural şi societate”. “Dacă nu vom crea această punte, să nu ne mai mirăm că avem şi din punct de vedere cultural, că avem şi în alte domenii, două Românii paralele”, a susţinut ministrul Culturii. (Agerpres)

Citește mai departe

ACTUALITATE

TOP CINEMA Superproducţia ”Joker” se reinstalează pe prima poziţie în box-office-ul nord-american

Publicat

Superproducţia ”Joker” i-a suflat filmului ”Maleficent: Mistress of Evil” prima poziţie în box-office-ul nord-american, reinstalându-se în fruntea clasamentului, potrivit cifrelor provizorii oferite duminică de compania de specialitate Exhibitor Relations şi citate de AFP.

În regia lui Todd Phillips, această poveste despre originea unui personaj antagonic emblematic din universul DC Comics, rivalul de moarte al lui Batman în Gotham City, cu Joaquin Phoenix în rolul principal, a obţinut încasări de 18,9 milioane de dolari în Statele Unite şi Canada de vineri până duminică.

Această sumă ridică la 277,6 milioane de dolari totalul încasărilor realizate de “Joker” în patru săptămâni de proiecţii şi la 849 milioane la nivel mondial, ceea ce-l face deja cel mai mare succes al tuturor timpurilor pentru un film din clasa “R” în Statele Unite, interzis persoanelor cu vârste sub 17 ani neînsoţite de un adult.

Pe locul al doilea, în coborâre cu un loc, regăsim “Maleficent: Mistress of Evil”, o continuare a superproducţiei “Maleficent” din 2014, cu Angelina Jolie în fruntea unei distribuţii de excepţie, peliculă ce urcase pe prima poziţie a box-office-ului nord-american la lansarea din weekendul trecut – cu încasări de 18,5 milioane de dolari în acest weekend şi de 65,4 în două săptămâni de prezenţă pe ecrane.

În regia lui Joachim Ronning (“Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales”, 2017), “Maleficent: Mistress of Evil” prezintă înfruntarea dintre regina Ingrith (Michelle Pfeiffer) şi Maleficent (Angelina Jolie) după ce prinţesa Aurora (Elle Fanning) este cerută în căsătorie de prinţul Phillip (Harris Dickinson).

Podiumul este completat la distanţă de “The Addams Family”, într-o versiune animată de această dată, cu 11,7 milioane de dolari în weekend şi 72,8 de milioane în trei săptămâni de prezenţă pe ecranele nord-americane.

Poziţia a patra revine peliculei “Zombieland: Double Tap”, continuarea comediei hilare şi apocaliptice “Zombieland” (2009), cu încasări de 11,6 milioane de dolari în acest weekend şi un total de 47 de milioane de dolari în două săptămâni de proiecţii.

Cu Rosario Dawson şi Zoey Deutch nou venite în echipă, “Zombieland: Double Tap” îi prezintă pe Wichita (Emma Stone) şi Columbus (Jesse Eisenberg) trăind ca un cuplu alături de Tallahassee (Woody Harrelson) şi Little Rock (Abigail Breslin), cu care au dezvoltat o relaţie specială şi apropiată de genul tată-fiică.

Locul al cincilea revine celui mai bine clasat new-entry din acest weekend, filmul de groază “Countdown”, destinat audienţelor tinere, despre o aplicaţie misterioasă pentru smartphone, cu încasări de 9 milioane de dolari. AGERPRES/(AS – autor: Ana Bîgu, editor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea)

Citește mai departe

CULTURA

FOTO – VIDEO: Aproape 5.000 de spectatori, la concertul din Peștera Românești din Munții Poiana Ruscă

Publicat

sursa foto: Alba24.ro / Stefan Both( radiotimisoara.ro)

Aproape 5.000 de persoane au participat la a 39-a ediție a tradiționalului concert din Peștera Românești, situată pe versantul stâng al Văii Fărăşeşti, în Munţii Poiana Ruscă, din județul Timiș.

Ca în fiecare an, iubitorii muzicii simfonice au parcurs pe jos, pe o potecă marcată, drumul până la peșteră, pentru a putea savura concertul devenit deja tradiție și care an de an are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

concert

Şi în acest an Peştera Româneşti s-a dovedit a fi neîncăpătoare, după ce aproape 5.000 de persoane au venit să audieze concertul.

concert pestera

Pentru prima dată a concertat Orchestra Operei Naţionale din Timişoara, dirijată de Peter Oschanitzky, alături de mezzosoprana Gabriela Varvari, baritonul Dan Patacă şi concert maestrul Ovidiu Rusu.

Au fost compoziţii de Mozart, Strauss, Kalman, Stolz şi alţii.

Beneficiind de la natură de o acustică deosebită, Peștera Românești a fost, pentru prima dată, gazda unui concert în anul 1984.

concert pestera

Primul concert a fost un concert simfonic inaugural al Speosportului, iar succesul de care s-a bucurat a făcut ca evenimentul să se repete, devenind treptat un obicei binecunoscut ca în fiecare an să fie cel puțin un concert în Peștera Românești.

Totul s-a născut dintr-un vis al medicului psihiatru Constantin Lupu, iniţiatorul clubului Speo Timiș.

sursa video foto: Alba24.ro / foto: Stefan Both( radiotimisoara.ro)

Citește mai departe