Connect with us

ACTUALITATE

Cel mai mare festival dedicat copiilor, la Oradea, timp de trei zile

PublicatSursa foto: Facebook

Cetatea Oradea găzduieşte, în perioada 31 mai – 2 iunie, cel mai mare festival pentru copii din zonă, care este organizat de Primăria municipiului prin Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR).

Potrivit directorului APTOR, Mihai Jurcă, programul festivalului va include o multitudine de activităţi şi atracţii pentru copii de toate vârstele, spectacole de teatru de păpuşi şi magie, jocuri şi jonglerii, baloane uriaşe, ateliere de creaţie, standuri cu dulciuri şi multe alte surprize.

„Chiar pe data de 1 Iunie, va avea loc un spectacol susţinut de magicianul Robert Tudor şi un atelier didactic de benzi desenate, unde copiii vor învăţa cum se realizează o revistă sau un film de desenate animate. Toate benzile desenate de copii vor fi publicate pe pagina evenimentului”, a declarat Mihai Jurcă.

Programul va începe zilnic la ora 12,00, cu spectacole de teatru de păpuşi. Parcul de distracţii va oferi o mulţime de distracţii: tobogan uriaş, trenuleţ, piscine gonflabile cu răţuşte-bărcuţe, concurs de karting, pinata uriaşă cu dulciuri – un element de noutate în festival, instalaţie pumptrack (traseu ondulat pentru biciclişti).

Copiii vor avea ocazia să înveţe să călărească pe cai de rasă, să vadă o demonstraţie de echitaţie, dresură şi acrobaţie ecvestră, prezentată de Clubul sportiv orădean Equs Art, dar şi să îşi exerseze talentele în diferite ateliere de pictură pe sticlă, pe ceramică şi sesiuni de tras cu arcul.

Spectacolele de teatru vor fi susţinute majoritatea în limba română, dar şi în limba maghiară, atât de trupe orădene, cât şi din alte oraşe, cum ar fi Famous Art şi Bufonii regali, din Cluj Napoca, ori altele din Sibiu şi Baia Mare.

Atmosfera veselă va fi întreţinută de Norişorii veseli (două actriţe costumate) care vor crea baloane uriaşe. Nu vor lipsi punctele de alimentaţie publică, pentru gustări, băuturi răcoritoare şi dulciuri, spaţiile de relaxare pentru părinţi şi bunici.

Concursul de frumuseţe pentru copii „Gift of Beauty Oradea” va avea loc pe 2 iunie.

Pentru prima dată la acest festival, un spital privat va asigura gratuit asistenţa medicală în cetate pe durata festivalului, dând ocazia celor care doresc să îşi testeze glicemia sau să îşi măsoare tensiunea.

Festivalul copiilor este un eveniment organizat de Primăria Oradea, costul total al evenimentelor ridicându-se la circa 120.000 de lei din bugetul local. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Grădina zoologică din Philadelphia a început să vaccineze animalele împotriva COVID-19

Publicat

O femelă lemur pe nume Charlie a devenit primul animal care a primit un vaccin anti-COVID-19 la grădina zoologică din oraşul american Philadelphia, relatează vineri dpa.

Charlie a făcut parte dintr-un grup de 10 animale, între care alţi patru lemuri, patru gorile şi un urangutan de Sumatra, care au fost vaccinate împotriva coronavirusului.

În următoarele săptămâni, 113 animale de la grădina zoologică vor primi fiecare câte un vaccin în două doze dintr-un transport de 240 de doze furnizat de Zoetis, o fostă filială a Pfizer cu sediul în New Jersey, care produce medicamente pentru animale.

Pe teritoriul Statelor Unite au fost raportate cazuri de animale de la grădini zoologice care s-au îmbolnăvit de COVID-19, între care gorile, leoparzi de zăpadă şi tigri de la San Diego Zoo şi Safari Park, iar săptămâna trecută, la Zoo Atlanta, unde mai multe gorile au fost testate pozitiv la noul coronavirus.

Nu au existat cazuri confirmate la grădina zoologică din Philadelphia, însă două gorile au prezentat posibile simptome uşoare, ceea ce a condus la teste care au ieşit negative, a declarat Keith Hinshaw, directorul pentru sănătatea animalelor de la grădina zoologică.

La începutul acestui an, Zoetis a anunţat că va furniza peste 11.000 doze de vaccin către grădini zoologice şi alte organizaţii. Grădinile zoologice nu sunt obligate să dezvăluie public dacă îşi vaccinează animalele împotriva COVID-19, însă au fost câteva care au anunţat acest lucru, între care cele din Oakland, San Diego, Denver, Detroit şi Atlanta. Agerpres

Sursa foto: 6abc.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clotilde Armand: DNA a deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1

Publicat

sursa foto: Facebook

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că procurorii DNA au deschis un dosar penal cu privire la modul în care o companie înfiinţată de fostul edil al sectorului şi de angajaţi ai primăriei a încheiat „contracte de sute de mii de euro” pentru a face publicitate unei machete de spital.

„Procurorii DNA au deschis un nou dosar penal legat activitatea fostului primar al Sectorului 1 şi a administraţiei PSD. Este vorba despre modul în care o companie înfiinţată de fostul primar & angajaţii primărie au încheiat, printre altele, contracte de sute de mii de euro cu principalele televiziuni de ştiri şi cu mai multe site-uri apropiate de PSD pentru a face publicitate unei machete de spital”, a scris Armand, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit edilului, este vorba despre urmărire penală pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi constituire de grup infracţional organizat.

„De asta sunt unii pesedişti atât de disperaţi şi vor să ne demită. Pentru că nu mai curg banii cetăţenilor către televiziunile şi firmele lor de casă. Nu-i nimic. Nu ne lăsăm. Mergem tot înainte. Până la capăt”, a adăugat Clotilde Armand. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Robert Glinţă, nou record naţional la 50 metri spate

Publicat

Înotătorul român Robert Glinţă a stabilit un nou record naţional în proba de 50 de metri spate (bazin de 25 de metri), vineri, la Napoli, în meciul al şaptelea al circuitului profesionist ISL (International Swimming League), a anunţat CS Dinamo pe pagina sa de Facebook.

Glinţă, care a înotat pentru echipa Iron a fost cronometrat cu timpul de 23 sec 03/100 (primul loc), în prima rundă a probei de 50 m spate pentru combinezoane, a fost al doilea în runda a doua (23 sec 93/100), dar a câştigat finala, cu 24 sec 02/100, în faţa americanului Coleman Stewart, 24 sec 22/100.

Joi, în proba clasică de 50 m spate de la Napoli, Glinţă a terminat pe locul secund, în 23 sec 25/100, după Stewart, 23 sec 12/100, iar vineri a fost tot al doilea la 100 m spate, cu 50 sec 31/100, după acelaşi Stewart, 49 sec 31/100.
Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 10.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore

Publicat

Un număr de 10.184 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore.

Dintre acestea, 7.689 reprezintă prima doză şi 2.495 doza a doua, potrivit unei informări transmisă, sâmbătă, de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.935.978 de doze pentru 5.369.655 persoane, dintre care 5.252.185 au primit schema completă.

În ultimele 24 de ore a fost înregistrată o reacţie adversă de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 17.100 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.818 de tip local şi 15.282 de tip general. AGERPRES

Citește mai departe