Connect with us

ECONOMIE

Cel mai scump Revelion din România: 2.000 de euro pentru cinci nopţi, în Poiana Brașov. Care sunt preferințele turistice ale românilor în această iarnă

Publicat

Românii preferă, în această iarnă, sejururi cu activităţi dinamice şi diverse, în detrimentul celor clasice cu conţinut exclusiv culinar, spun reprezentanții agențiilor de turism.

„Se constată o schimbare în comportamentul turistului care solicită pachete de Crăciun: se caută locaţii/destinaţii care oferă, pe lângă serviciile tradiţionale de masă, diverse activităţi. Este o trecere de la clasicele sejururi al căror scop era exclusiv culinar spre cele cu conţinut dinamic.

Citește și Mesaje de Anul Nou 2020 * Felicitari de Anul Nou 2020 * Mesaje de Revelion 2020 * Mesaje haiose de Anul Nou 2020 * URĂRI de La Mulți Ani 2020

Din ce în ce mai mulţi clienţi ies din sfera familială de Crăciun şi caută o escapadă”, a afirmat Cosmin Marinof, directorul general al Travel Brands, compania care deţine agenţiile Dertour din România.

Turiştii români care vor să petreacă Revelionul în afara ţării aleg din ce în ce mai mult destinaţiile calde precum Maldive, Thailanda, Zanzibar, Dubai, Republica Dominicană, Mexic sau Egipt.

Potrivit sursei citate, cea mai scumpă vacanţă pentru Revelionul din acest an, vândută într-o agenţie Dertour din România, a costat 40.000 de euro. „Cei trei adulţi şi trei copii care merg în Maldive vor petrece un sejur de opt nopţi la hotelul Dusit Thani Maldive, în două camere water pool villa (o căsuţă pe apă), cu zbor inclus. Resortul este localizat pe insula Mudhdhoo Island în Baa Atoll, înconjurată de o frumoasă barieră de corali. Clienţii au asigurată masa în regim de demipensiune, mic dejun şi cină, cu cina festivă de Revelion inclusă”, spun reprezentanţii agenţiei.

De asemenea, cea mai scumpă vacanţă de Crăciun, dar care acoperă şi Revelionul, vândută într-o agenţie din România a companiei menţionate, este în Australia, pentru o persoană, în valoare de 10.130 euro. Turistul român va face, în perioada 24 decembrie – 10 ianuarie, un circuit pe teritoriul Australiei, în oraşe precum Melbourne, Sidney, Brisbane, Goold Coast, cu cazări cu mic dejun.

Pe de altă parte, cel mai scump Revelion vândut pentru o destinaţie din România este un apartament la hotelul Alpin din Poiana Braşov închiriat de un cuplu, care a costat în jur de 2.000 de euro pentru cinci nopţi, cu mic dejun şi cină, iar cel mai scump pachet de Crăciun presupune patru nopţi cu demipensiune la hotel Teleferic din Poiana Braşov, tot pentru un cuplu, şi a costat 1.300 de euro.

Pentru Revelionul 2020, ca şi pentru Crăciun, principalele destinaţii externe vândute în agenţiile menţionate au fost Maldive, Thailanda, Zanzibar, Dubai, Republica Dominicană, Mexic, Egipt şi Austria, iar cele interne sunt cele din zonele clasice Bucovina, Maramureş, Băile Felix şi Valea Prahovei.

Din totalul pachetelor vândute pentru sărbătorile de iarnă, cele mai multe (aproximativ 60% din total) au fost pentru Revelion. Pentru destinaţiile externe, preţul mediu al unui pachet a fost de circa 1.000 de euro de persoană în perioada Crăciunului şi 1.400 euro pentru Revelion, iar pentru cele interne – 1.500 de lei pentru sărbătorile de Crăciun şi 2.500 lei pentru Revelion.

„Turiştii care nu s-au hotărât până acum unde să plece de Revelion sau de Crăciun pot prinde o ofertă last minute, unde tarifele sunt mai mici cu 10-25% faţă de cele normale. Astfel de pachete pot fi cumpărate pentru resortul Green Village din Delta Dunării, pentru Covasna sau o serie de destinaţii externe”, a spus Cosmin Marinof.

Şi în cazul agenţiei Paralela 45, una dintre cele mai căutate destinaţii pentru Crăciun a vizat un sejur cu activităţi dinamice, respectiv o vizită în Laponia, „Ţara lui Moş Crăciun”.

„Este al patrulea an consecutiv în care Paralela 45 are în ofertă pachete de vacanţă în Ţara lui Moş Crăciun, prin operarea, împreună cu Tarom, a unui zbor charter. Turiştii, în special familii cu copii, au ocazia să îi întâlnescă pe Moş Crăciun şi pe soţia lui, vizitează Santa Park, pescuiesc la copcă şi fac safari cu husky, într-un cadru natural unic. Un sejur de cinci zile, cu zbor operat de compania Tarom, cazare la hotel de patru stele, transferuri, taxe de aeroport, a costat de la 1.990 de euro/adult şi de la 1.661 de euro/copil”, a afirmat Alin Burcea, CEO al tour-operatorului.

Printre destinaţiile solicitate de români pentru Revelion se află Iordania, Thailanda, Dubai şi Antalya, ultima fiind printre cele mai căutate vacanţe în tot timpul anului 2019.

„Cele mai căutate destinaţii pentru sărbătorile de iarnă au fost Antalya, Egipt, Iordania, Dubai, Thailanda, Malta. Iordania este una dintre destinaţiile cerute de Revelion. O vacanţă de Revelion costă 1.299 de euro de persoană pentru opt nopţi de cazare la hoteluri de patru şi cinci stele. În tarif sunt incluse: biletul de avion dus-întors, transferurile, taxele de aeroport, şapte cine, cina festivă de Revelion la un hotel în Aqaba, ghid local, însoţitor roman de grup, vizite şi excursii la Amman, Madaba, Muntele Nebo, Marea Roşie, Betania, Marea Moartă, Petra, plimbare cu jeepul în deşertul Wadi Rum. Thailanda, ţara orhideelor, a templelor aurite, este o altă destinaţie cerută de Revelion, datorită temperaturilor ridicate. O vacanţă de opt nopţi costă 1.845 de euro/persoană. Pachetul incluse opt nopţi de cazare cu mic dejun la hoteluri de cinci stele, cinci nopţi în Pattaya şi trei nopţi în Bankok, biletele de avion, taxe de aeroport, transferuri, tur de oraş cu ghid local în Bankok, însoţitor român de grup, taxa de viză şi procesare acte”, a mai spus Burcea.

Potrivit sursei citate, Dubai, o destinaţie accesibilă românilor, este locul distracţiei în parcurile tematice, pentru plajă şi shopping într-un sejur de şapte nopţi care include şi Revelionul. Pachetul include biletele de avion cu plecări din Bucureşti şi Cluj-Napoca, transferuri, taxe de aeroport, cina de Revelion, şi porneşte de la 1.055 de euro/persoană. Antalya, un pachet de cinci nopţi, la un hotel de cinci stele, transport cu avionul cursa charter, transferuri, taxe de aeroport, asistenţă turistică în limba română la destinaţie, care porneşte de la 570 de euro.

Reprezentanţii turoperatorului Christian Tour au semnalat că românii care aleg anul acesta să petreacă vacanţa de Crăciun şi Revelion în ţară preferă hotelurile care oferă, pe lângă cazare şi masă, şi alte servicii precum sesiuni de wellness în salină, băi cu aburi, saune, clase de aqua-zumba şi aqua-gym sau petreceri tematice la piscină, susţin reprezentanţii turoperatorului Christian Tour.

De asemenea, sunt solicitate şi destinaţiile „clasice” de sărbători precum staţiunile de pe Valea Prahovei, zona Rucăr-Bran, Fundata, Moeciu, dar şi litoralul românesc.

Potrivit Christian Tour, solicitările pentru staţiunile balneare, în special acolo unde hotelierii au investit în centre spa şi wellness, au crescut cu aproximativ 15% comparativ cu anul trecut.

În ceea ce priveşte preţurile, în medie, tarifele pentru pachetele de Revelion în staţiunile balneare sunt mai mici decât cele în unele zone montane. De exemplu, pentru un sejur la un hotel de 4 stele în Băile Herculane un cuplu plăteşte, în medie, 3.300 lei/cameră, în vreme ce în Sinaia tariful mediu la un hotel de 3 stele este de 4.000 lei/cameră. Însă, şi în staţiunile balneare sunt hoteluri mai scumpe, astfel că la un hotel de 5 stele din Băile Felix tariful mediu pentru un pachet de Revelion creşte la 6.000 de lei/cameră.

Pe de altă parte, românii care au ales destinaţiile externe au preferat circuitele culturale în Europa, pachete care includ transport cu autocarul, cu preţuri de la 350 de euro. Un astfel de sejur solicitat de români este: „Crăciun în paşi de vals la Viena”.

„În privinţa destinaţiilor exotice, anul acesta au fost foarte multe solicitări şi, implicit, rezervări, pentru sejururi în Dubai, Thailanda, Caraibe (Republica Dominicană, Cuba şi Mexic), mai ales pentru Revelion. Cei care au achiziţionat din timp pachetele turistice au beneficiat şi de preţuri foarte bune, respectiv de la aproximativ 900 de euro/persoană pentru un sejur de 7 nopţi în Dubai de Revelion”, spun reprezentanţii Christian Tour.

Nu în ultimul rând, destinaţia Egipt a înregistrat un succes pentru turoperatorul român, acesta operând un zbor charter pe săptămână „all year around”.

„Pentru plecarea de Revelion în Hurghada, charterul avea toate locurile rezervate încă din luna octombrie, motiv pentru care am suplimentat cu încă un zbor”, au precizat sursele citate.

În ultimii ani, trendul a fost ca turiştii să se orienteze către destinaţii însorite. Vor plajă, relaxare, servicii superioare, aşa că pentru finalul de an şi ianuarie sunt la mare căutare destinaţiile exotice, Thailanda, Egipt, Dubai, afirmă şi directorul de marketing al Cocktail Holidays, Maria Goicea.

„Pentru noi, Cocktail Holidays, destinaţia vedetă a acestui sfârşit de an a fost Egipt, deoarece foarte mulţi turişti au ales o vacanţă de Crăciun sau de Revelion în Hurghada, Sharm el Sheikh sau un circuit plus minisejur în ţara faraonilor. De altfel, în ultimii ani, a devenit tradiţie pentru turiştii noştri o vacanţă în Egipt. Pentru Revelion locurile la avion pentru plecările din Bucureşti s-au epuizat deja. Mai avem doar câteva locuri pentru plecarea din Cluj”, a precizat Goicea.

Potrivit acesteia, tarifele încep de la 755 eur/pers pentru un Sejur de 7 nopţi la un hotel de 4 stele cu all inclusive, cina festivă Revelion, transport cursă charter, transfer de grup aeroport/hotel/aeroport, taxe de aeroport, asistenţa turistică în limba română, asigurarea medicală şi STORNO – Cocktail Travel Protection indiferent de vârstă şi, ca bonus, transfer intern de grup din diverse oraşe ale ţării către aeroport.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut cu 13,2% în 2023

Publicat

Arhivă foto

Potrivit anunțului făcut vineri de către Institutul Național de Statistică, cifra de afaceri din serviciile de piață, în principal destinate întreprinderilor, a înregistrat anul trecut o creștere nominală de 13,2%, comparativ cu anul 2022.

Avansul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a fost generat de creşterile înregistrate în alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+17,6%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+16,3%), activităţile de transporturi (+9,1%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,8%) şi activităţile de comunicaţii (+4,2%).

În luna decembrie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut ca serie brută cu 5%, în termeni nominali, faţă de luna noiembrie 2023, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+12,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+11,2%) şi din activităţile de comunicaţii (+3%).

Scăderi au fost înregistrate în activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-9,7%) şi activităţile de transporturi (-6%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,6%.

Potrivit datelor INS, în decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 13,5%, datorită creşterii cifrei de afaceri din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+18,1%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+17,6%), activităţile de transporturi (+8,9%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+2,1%) şi din activităţile de comunicaţii (+0,4%).

Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut pe ansamblu în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, în termeni nominali, cu 14,5%. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

Publicat

1698564091 bani lei pixabay e1663503847879.jpg
sursa foto: pixabay.com

Conform datelor publicate joi de Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna ianuarie, ajungând la 3,1%, față de 3,4% în decembrie.

Totuși, în România, rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și a înregistrat o creștere față de luna decembrie a anului trecut.

În prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie.

De asemenea, Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă, în 2022. Date Eurostat

Publicat

energie
Arhivă foto

Conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), sursele de energie regenerabilă au reprezentat 41,2% din consumul brut de electricitate în UE în 2022. Aceasta reprezintă o creștere cu 3,4 puncte procentuale față de anul 2021 (37,8%).

Producția din surse regenerabile este mult înaintea altor surse de generare a electricității, cum ar fi energia nucleară (sub 22%), gazele (sub 20%) sau cărbunele (sub 17%).

În 2022, cea mai mare parte a consumului de electricitate în Suedia provenea din surse regenerabile (83,3%), în special energie hidroelectrică şi energie eoliană, urmată de Danemarca (77,2%), cel mai mult energie eoliană, şi Austria (74,7%), în special energie hidroelectrică. Ponderi ridicate sunt şi în Portugalia (61%), Croaţia (55,5%), Letonia (53,3%), Spania (50,9%), Finlanda (47,92%), Germania (47,63%) şi România (43,72%).

La polul opus, cea mai redusă pondere a electricităţii din surse regenerabile era în Malta (10,1%), Ungaria (15,3%), Cehia (15,5%) şi Luxemburg (15,9%).

În total, sursele de energie regenerabilă au crescut cu 5,7% din 2021 în 2022.

Energia eoliană şi cea hidroelectrică au fost responsabile pentru mai mult de două treimi din electricitatea totală generată din surse de energie regenerabilă (37,5% şi, respectiv 29,9%).

Restul de o treime din electricitate a venit de la energia solară (18,2%), biocombustibili solizi (6,9%) şi alte surse de energie regenerabilă (7,5%).

Sursa cu cel mai rapid ritm de creştere este energia solară: în 2008 reprezenta doar 1% din electricitatea consumată în UE. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Comisia Europeană a aprobat ajutoare de peste 37 milioane euro pentru producătorii de tomate şi usturoi din România

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia Europeană a aprobat miercuri o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane de euro (187 milioane de lei) notificată de către România.

Această schemă este destinată sprijinirii producătorilor de tomate și usturoi, având în vedere contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, conform unui comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe.

Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, precum sere, precum şi producătorilor de usturoi, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.

Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Agerpres

Citește mai departe