Connect with us

EVENIMENT

Cele 16 zone din țară unde în iulie s-a depășit temperatura maximă absolută lunară

Publicat

canicula termometru pixabay.jpg

Temperatura maximă absolută lunară a fost depășită în iulie la 16 stații meteorologice din țară. A plouat extrem de puțin mai ales în sudul Dobrogei, Munteniei și Crișanei, în Delta Dunării și izolat, în celelalte regiuni.

Conform caracterizării climatice a lunii iulie, publicată de ANM, temperatura medie a lunii iulie a avut valori cuprinse între 7,4 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 26,1 °C, la Drobeta-Turnu Severin.

Cele mai mari valori, peste 24 grade, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Dobrogei, în vestul Banatului și al Crișanei precum și în sudul Moldovei. Valori curpinse între 22 și 24 grade s-au înregistrat în cea mai mare parte a Moldovei și Maramureșului, în zonele deluroase din Muntenia și Oltenia, în estul Banatului și Crișanei, în zonele joase din Transilvania, pe areale din nordul și sudul Dobrogei și în Delta Dunării.

 

Cele 16 zone din țară unde în iulie s-a depășit temperatura maximă absolută lunară: Mediile lunare de temperatură

 

Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 18 și 22 grade în cea mai mare parte a Transilvaniei, pe areale din nordul, vestul și centrul Moldovei, în zonele submontane și în zona montană joasă (la altitudini sub 1200 m), precum și în depresiunile intramontane. În cea mai mare parte a zonei montane, temperatura medie lunară a variat între 12 și 18 grade, iar la altitudini de peste 2000 m, aceasta a avut valori sub 12 grade, ajungând la staţia meteorologică Vf. Omu, la 7,4 grade.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iulie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost pozitivă în toată țara. Abateri mari, peste 2,0 grade, s-au înregistrat pe areale extinse din Banat, Crișana, în nord-vestul Transilvaniei, pe areale din Oltenia și Muntenia și izolat, în zona montană. Valori de peste 2,4 grade grade s-au înregistrat doar în Banat, Crișana și în jumătatea de vest a Transilvaniei. Cea mai mare valoare a abaterii a fost 2,7 grade, la stațiile meteorologice Șiria, Timișoara și Turda.

Cele 16 zone din țară unde în iulie s-a depășit temperatura maximă absolută lunară: regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a țării

Astfel, regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost foarte cald pe areale extinse din Muntenia, Oltenia și pe areale restrânse din sudul Moldovei. În Banat, Crișana, în centrul și nord-vestul Transilvaniei, dar și în centrul și sudul Maramureșului regimul termic a fost foarte cald și mai ales extrem de cald. Izolat, în zona montană înaltă, acesta a fost foarte cald. Regimul termic s-a încadrat în limite normale doar în jumătatea estică a Deltei Dunării.

Cantitatea totală de precipitații din luna iulie 2022 a avut valori sub 30 mm în cea mai mare parte a Dobrogei, pe areale extinse din Moldova, Oltenia, Muntenia și Crișana, în nordul și nord-vestul Banatului și în nord-vestul Transilvaniei.

Valori cuprinse între 30-75 mm s-au înregistrat în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Olteniei, în vestul, centrul și nord-estul Moldovei, pe areale extinse din Banat și Crișana, pe areale din centrul, nordul și nord-vestul Munteniei și local, în Dobrogea. În cea mai mare parte a zonei montane, cantitatea lunară de precipitații a avut valori cuprinse între 75 și 150 mm, iar pe areale restrânse din Carpații Meridionali și sudul Carpaților Orientali, aceasta a depășit 150 mm. În sudul Dobrogei și în estul Deltei Dunării, cantitatea de precipitații din luna iulie 2022 a avut valori sub 10 mm. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 198,6 mm, la stația meteorologică Sinaia 1500, iar cea mai mare valoare a cantității de precipitații căzută în 24 de ore din luna iulie 2022 a fost 72,6 mm, înregistrată la stația meteo Câmpina.

Cele 16 zone din țară unde în iulie s-a depășit temperatura maximă absolută lunară: Abaterea cantității de precipitații

Abaterea cantității de precipitații din luna iulie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a țării. Valori ridicate ale abaterii negative, peste 70 %, s-au înregistrat în sudul Dobrogei, Munteniei și Crișanei, în Delta Dunării și izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 89,1 %, la stația meteorologică Sulina. Abateri pozitive s-au înregistrat cu precădere în zona montană, dar și pe areale extinse din Muntenia și Oltenia, în celelalte regiuni fiind înregistrate doar local sau izolat. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 104,7 %, la stația meteo Focșani.

Regimul pluviometric a fost deficitar în cea mai mare parte a țării.

Acesta a fost foarte deficitar pe areale restrânse din Moldova, Muntenia și Transilvania, în jumătatea sudică a Crișanei, în vestul extrem al Banatului, în sudul Dobrogei și izolat, în Delta Dunării și în Carpați. Local, în zona montană și izolat, în Muntenia, Oltenia și Moldova, regimul pluviometric a fost excedentar, iar în rest, acesta s-a încadrat în limite normale.

Cele 16 zone din țară unde în iulie s-a depășit temperatura maximă absolută lunară: iată zonele

În luna iulie 2022 a fost depășită temperatura minimă absolută lunară la o stație meteorologică – Oltenița – 9,9 grade, temperatura maximă absolută lunară la 16 stații meteorologice – Băișoara – 30 grade, Batoș – 37,1 grade, Câmpeni – 37,8 grade, Chișineu Criș – 39,6 grade, Dumbrăvița de Codru – 38,5 grade, Gurahonț – 39,2 grade, Holod – 39,4 grade, Parâng – 28,8 grade, Roșia Montană – 31,9 grade, Săcuieni – 40,3 grade, Supuru de Jos – 38,6 grade, Șiria – 38,2 grade, Ștei – 38,7 grade, Turda – 38,2 grade, Țebea – 38,7 grade și Vlădeasa 1800 – 26,2 grade – și cantitatea lunară de precipitații, maximă absolută, la Sf. Gheorghe. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ploile se extind în toată țara, iar temperaturile continuă să scadă. Directorul ANM: „Minimele vor coborî la valori negative”

Publicat

meteo: românia experimentează 4 anotimpuri într o singură săptămână. cum se

Meteorologii anunță o vreme rece cu ninsori și ploi însemnate cantitativ în următoarele ore. Temperaturile vor continua să scadă, iar minimele vor coborî până la -5 grade Celsius. 

Reamintim faptul că sudul județul Alba se află sub avertizări Cod Galben de ploi și ninsori însemnate cantitativ, până luni, la ora 15:00. Marți, ploile se vor extinde din nou, iar mai ales în zonele de munte și în sud-vest se vor acumula cantități însemnate de apă. Vântul se va…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Pietoni loviți de mașini în Cluj-Napoca. Un șofer era beat

Publicat

politia rutiera.jpeg

Un pieton a fost lovit, luni dimineață, de un autoturism pe str. Frunzisului din Cluj-Napoca, la locul accidentului intervenind achipaje medicale. 

”Polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați despre un accident de circulație produs pe strada Frunzișului din municipiul Cluj-Napoca

Din verificările preliminare s-a constatat că, un bărbat, de 39 de ani, din Cluj-Napoca, care se afla la volanul unui autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea părții…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Petrecere cu sute de srilankezi, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Muzică și preparate tradiționale din Sri Lanka

Publicat

sÂmbĂtĂ: petrecere cu sute de srilankezi, la alba iulia, pe

Sute de srilankezi din Alba Iulia, dar și din alte orașe vor petrece sâmbătă, 27 aprilie, pe malul Ampoiului. Este vorba despre comunitatea de muncitori srilankezi care lucrează pe șantierele din România. 

O comunitate care s-a mărit considerabil, iar cei din comunitate și-au adus în țară, tradițiile și obiceiurile. 

Asta se va întâmpla și sâmbătă, 27 aprilie, când srilankezii din România vor sărbători noul an. Intrarea în noul an a avut loc deja, în data de 13…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi elevi ai Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia, calificați la Concursul Național de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Publicat

doi elevi ai Școlii „avram iancu” din alba iulia, calificați

Maia Nicula și Petru Joldeș, elevi ai Școalii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, vor participa la Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, care se va desfășura la Iași, în perioada 16-19 mai 2024. Ambii elevi au obținut rezultate remarcabile la faza județeană a Olimpiadei  de limba și literatura română, reușind astfel calificarea la acest concurs național.

Potrivit reprezentanților instituției de învățământ, Maia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe