EVENIMENT
Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din țări europene de Sfântul Nicolae

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor ori a activităţilor cu caracter umanitar, caritabil.
Vezi și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica
Tradiții Moș Nicolae – Germania
În Germania, imaginea lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut ca un bătrân ce poartă un sac în spate şi un mănunchi de nuieluşe în mână. Copiii cuminţi primesc dulciuri din sac, iar copiii care n-au fost cuminţi primesc o nuieluşă, un cartof sau câţiva cărbuni.
Tradiții Moș Nicolae – Franța
Copiii din Franţa, aşteptându-l pe Moş Nicolae, lasă lângă ghetuţe un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui lasă doi-trei morcovi şi puţin zahăr, pentru că în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Moş Nuieluşă le lasă celor care n-au fost cuminţi câte o nuieluşă.
Tradiții Moș Nicolae – Belgia, Luxemburg, Austria
În Belgia şi Luxemburg, copiii îşi aşează ghetuţele în faţa uşii şi, la fel ca micuţii francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moşul.
Moş Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care îl percep ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au dat ascultare părinţilor.
Tradiții Moș Nicolae – Italia, Croația, Polonia
În Italia, copiii aşează pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, bileţele în care-şi scriu dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul bileţelelor, găsesc dulciurile lor preferate.
Moş Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri în Croaţia după ce, cu o seară înainte, copiii îşi lustruiesc încălţămintea şi o aşează pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri şi fructe de către generosul moş.
În Polonia, Moş Nicolae este perceput ca fiind îmbrăcat în haine episcopale, coborând din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindând întreaga ţară mergând pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. După ce intră într-o casă, Moş Nicolae ascultă rugăminţile copiilor, îi ceartă – dacă n-au fost cuminţi -, sau îi laudă – dacă au fost buni. Celor buni le dăruieşte icoane, mere roşii, portocale şi ”pierniki” (prăjiturele sfinte, făcute cu miere şi mirodenii).
Tradiții Moș Nicolae – Slovacia, Slovenia, Ungaria
În Slovacia, Moş Nicolae (Svaty Mikulas) soseşte într-o trăsură trasă de un cal. În ajun, copiii îşi aşează încălţămintea lustruită pe pervazul ferestrei sau în pragul uşii, sperând să o găsească dimineaţa încărcată cu daruri. În unele şcoli are loc sărbătoarea „Mikul Mail”, în cadrul căreia copiii îşi dăruiesc unul altuia mici cadouri.
În Slovenia, în seara anterioară zilei de Sântul Nicolae, copiii îşi aşează încălţămintea afară, în faţa uşii, aşteptând să o găsească a doua zi plină cu fructe, bomboane, monede şi mici jucării. Cel care îl însoţeşte pe Moş Nicolae, numit Parkel, pune în încălţămintea copiilor obraznici cărbuni şi cenuşă.
Înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Miklós), copiii din Ungaria îşi lustruiesc pantofii sau ghetele şi le aşează pe pervaz pentru a fi umplute de darnicul Moş. Dimineaţa, copiii găsesc în încălţăminte bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată şi mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele sau linguri de lemn.
sursă: Agerpres
EVENIMENT
Avarie la rețeaua de apă potabilă, pe o stradă din Alba Iulia. Care a fost cauza incidentului

Avarie la rețeaua de apă, pe o stradă din Alba Iulia. Apa CTTA SA a anunțat, marți, 20 mai, întreruperea furnizării apei potabile pe strada Izvorului din cartierul Recea.
Avaria rețelei de distribuție a apei potabile a fost produsă de către firma care lucrează la rețeaua de energie electrică, transmite Apa CTTA SA.
Echipa de intervenție lucrează pentru remedierea defecțiunii.
La reluarea furnizării apei potabile, pot apărea depășiri ale parametrului turbiditate. În acest…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Timp redus de așteptare la predarea sacilor cu buletine de vot și procese verbale, la Cluj, la alegeri. Un nou circuit

Timpul de așteptare la predarea sacilor cu buletinele de vot și a proceselor verbale de la secțiile de votare după încheierea turului 2 al alegerilor prezidențiale de duminică s-a redus semnificativ la Cluj, astfel că președinții și locțiitorii care au ajuns după ora 21,30 la Cluj Arena nu au stat la coadă și nu au pierdut timp.
Asta după ce Prefectura Cluj a schimbat procedurile și circuitele de predare care vor fi aplicate, de aici înainte, la toate alegerile care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale a fost validată de Biroul Electoral Central. Următorul pas: Decizia CCR

Biroul Electoral Central (BEC) a validat oficial victoria lui Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025. Validarea a avut loc marți 20 mai 2025.
Membrii BEC au semnat, marți, procesul verbal care confirmă rezultatul alegerilor, potrivit căruia Nicușor Dan este câștigător. Următorul pas este validarea de către judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), care va avea loc, probabil, în ședința de joi.
Nicușor Dan a obținut 53,6% din voturi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Hoț de adidași din Alba Iulia, trimis în judecată. A furat o pereche de pantofi sport Adidas și una de Nike

Un hoț de adidași a fost trimis în judecată de magistrații din Alba Iulia. Deși fapta s-a petrecut în urmă cu aproape doi ani, iar prejudiciul a fost unul relativ scăzut, judecătorii au decis totuși să îl trimită în judecată.
În data de 16 mai 2025, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Mai exact, inculpatul va fi judecat pentru furt calificat, pentru o faptă pe care a comis-o în noaptea de 8 spre 9 decembrie 2023.
Magistrații au…
Citește mai mult pe Alba24.ro