Connect with us

AUTO

Cele mai întâlnite probleme atunci când duci mașina la service. Cum să obții o reparație de calitate, la prețul corect

Publicatmecani-auto

Ați avut recent un accident cu mașina, ați constatat o problemă la autoturism sau pur și simplu ați fost la o revizie, într-un service din oraș, iar după reparații ați avut îndoieli cu privire la piesele montate pe mașină și calitatea reparației. Nu de puține ori, șoferii cad în plasa mecanicilor „de ocazie” și pleacă din service cu buzunarul gol și cu autovehiculul mai defect decât era înainte.

Nervi, costuri mai mari decât se așteptau, întârzieri și nesiguranță, este experiența multor români, atunci când sunt nevoiți să meargă cu mașina la un service auto. Alba24.ro, vă prezintă, la sugestia unui cititor, câteva probleme care apar în general atunci când duci mașina la mecanic, dar și câteva sfaturi cu ajutorul cărora puteți muta avantajul de partea voastră.

Diagnostice greșite, costuri de reparație umflate

Nu de puține ori, documentarea unor defecțiuni la mașinile ajunse în service-uri nu este făcută temeinic. „După ochi”, mecanicii recomandă inițial anumite piese, care odată montate nu rezolvă complet problema pentru care autoturismele au ajuns în service.

Astfel, proprietarii mașinilor sunt puși în situația de a plăti noi piese și operațiuni. Pentru a nu pica în plasă, șoferii trebuie să solicite explicații detaliate în ceea ce privește defecțiunile menționate de mecanic, eventual să solicite o altă părere, de la un alt service/mecanic.

O altă problemă reclamată de cei care au ajuns cu mașinile în service-uri o reprezintă prețurile pieselor umflate pe factură. Unele service-uri impun clienților ca piesele necesare pentru reparația autoturismului să fie achiziționate doar prin intermediul lor și, de obicei, acestea sunt mai mari față de cele ale altor distribuitori.

Piese uzate în loc de unele noi, schimburi „doar pe hârtie” și câteva sfaturi

În service-urile auto ajung cel mai des cei care trebuie să-și facă revizia mașinii. Aceasta constă, în principal, în schimbul de ulei, schimbul filtrelor de aer, ulei și combustibil. Nu toți cei care și-au lăsat autoturismul pe mâna mecanicilor s-au ales și cu piese/consumabile noi. Clienții țepuiți de mecanici au reclamat faptul că aceștia din urmă au preferat să „cosmetizeze” pisele ce trebuiau înlocuite, în loc să le schimbe cu unele noi, pe care de altfel le-au și plătit.

Mecanicii de bună credință recomandă șoferilor marcarea piesei cumpărate, pentru ca odată ieșit de pe poarta service-ului, să poată fi verificat dacă aceasta corespunde.

Iată câteva sfaturi și recomandări pentru proprietarii de mașini care au ghinionul de a ajunge cu autoturismele la un service auto:

  • informați-vă din timp cu privire la costuri (prețul pieselor și consumabilelor, manopera/oră/lucrare)
  • asigurați-vă că service-ul funcționează legal și este autorizat de Registrul Auto Român (RAR)
  • solicitați un deviz estimativ al intervenției
  • solicitați factura – documentul trebuie să conțină data şi locul efectuării reparaţiei, modul de calcul al manoperei (timp fizic sau barem de timp / ora tehnologică, piesele de schimb utilizate, alte materiale de întreţinere, consumabile utilizate, numărul de înmatriculare al autoturismului şi, eventual, kilometrajul acestuia
  • aveți în veder faptul că service-ul are obligația să vă restituie piesele înlocuite, cu excepția acelora care sunt utilizate la reparație pe perioada garanției
  • service-ul este responsabil de accidentele care pot să survină în interiorul spaţiului de lucru – nici o neregularitate a procesului de reparaţie nu trebuie să vă fie imputat.

Sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Peste 255.000 de înmatriculări noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în primul semestru

Publicat

Numărul de înmatriculări noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor a fost, în primul semestru al acestui an, de 255.527, în creştere cu 7,7% faţă de perioada similară din 2020.

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, în primele şase luni din 2021 au fost înregistrate creşteri la toate categoriile astfel: la „mopede şi motociclete” cu 30%, la „autobuze şi microbuze” cu 20,4% şi la „autoturisme” cu 7,1%.

Peste 65% din autovehicule, pe motorină

În total înmatriculări noi de autoturisme, ponderea cea mai mare (65,2%) a fost înregistrată de autoturismele care folosesc drept combustibil motorină, iar în funcţie de masa proprie, 50,2% au fost autoturisme cu masa de 1.500 Kg şi peste.

Ponderea vehiculelor noi în totalul înmatriculărilor noi de vehicule pentru transportul pasagerilor a fost de 19,9%, în scădere faţă de semestrul I 2020, când ponderea a fost de 21,8%.

Numărul total de înmatriculări noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor a fost de 61.584 în semestrul I 2021, în creştere cu 23,5% faţă de semestrul I 2020.

Au fost înregistrate creşteri la toate categoriile astfel: la „autotractoare” cu 56,2% la „remorci şi semiremorci” cu 38,6% şi la „autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale)” cu 10,3%.

În total înmatriculări noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, 50,2% au fost „autocamioane”. Dintre acestea, 87,6% au fost autocamioane cu sarcina utilă până la 1.499 Kg şi 98,7% dintre autocamioane utilizau motorina drept combustibil.

Ponderea vehiculelor noi în total înmatriculări noi de vehicule pentru transportul mărfurilor a fost de 38%, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când ponderea a fost de 32,7%.

Cele mai multe înmatriculări, în regiunea București – Ilfov

În regiunea Bucureşti-Ilfov, au fost înregistrate cele mai multe înmatriculări noi de vehicule rutiere în semestrul I 2021, respectiv 20,4% din totalul înmatriculărilor noi de vehicule rutiere. În această regiune, pentru înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, ponderea a fost de 20,1%, iar pentru vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, ponderea a fost de 21,3%.

În ceea ce priveşte ponderea vehiculelor noi în total înmatriculări noi de vehicule pentru transportul pasagerilor la nivelul fiecărei regiuni, cea mai însemnată pondere, de 59,2%, a fost înregistrată în regiunea Bucureşti-Ilfov, în regiunea Nord-Vest înregistrându-se cea mai scăzută pondere, de 7,7%.

În cazul vehiculelor noi pentru transportul mărfurilor, cea mai însemnată pondere, de 67%, a fost înregistrată tot în regiunea Bucureşti-Ilfov, în regiunea Nord-Est înregistrându-se cea mai scăzută pondere, de 25%.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Achitarea plăcuţelor de înmatriculare se poate face online

Publicat

laptop calculator

Persoanele care trebuie să achite contravaloarea plăcilor cu număr de înmatriculare sau doresc păstrarea numerelor de înmatriculare o vor putea face online, de joi, prin intermediul platformei www.ghişeul.ro.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) informează că, începând de joi, vor putea fi efectuate plăţi electronice şi pentru achitarea contravalorii plăcilor cu număr de înmatriculare, tarifului de atribuire al unui număr preferenţial şi păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare în cazul radierii sau transferului de proprietate a autovehiculului, se arată într-un comunicat al DRPCIV.

Plata se poate efectua, fără autentificare, accesând site-ul www.ghişeul.ro şi utilizând un card bancar valid.

„Foarte important – pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – dovada plăţii este obligatorie! Confirmarea plăţii se va transmite pe adresa de e-mail indicată de dumneavoastră. Vă rugăm acordaţi atenţie sporită la introducerea adresei de e-mail”, arată sursa citată.

În prezent, prin intermediul site-ului www.ghişeul.ro se pot efectua plăţile reprezentând contravaloarea permisului de conducere, certificatului de înmatriculare şi autorizaţiei de circulaţie provizorie. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

În primele opt luni producția de autoturisme a ajuns la 286.038 unități

Publicat

Producția de autoturisme în România în primele opt luni ale anului 2021 se situează la un volum de 286.038 unități, anunță ACAROM – Asociația Constructorilor de Automobile din România.

În perioada iulie-august 2021, au fost produse în România un număr de 49.375 autoturisme.

Dintre acestea 27.061 unități au fost produse în uzina Dacia de la Mioveni și 22.314 unități au fost produse de uzina Ford de la Craiova.

În perioada ianuarie – august 2021 Dacia a produs 172.576 unități, iar Ford 113.462 unități.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu: Aproximativ 20% dintre românii care doresc să achiziţioneze o maşină iau în considerare varianta hybrid plug-in

Publicat

Aproximativ 49% dintre românii care intenţionează să-şi achiziţioneze o maşină în viitorul apropiat doresc ca aceasta să fie nouă, 20% le iau în considerare pe cele de tip hybrid plug-in şi 12% pe cele full electric, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research pentru ING Bank România.

În ceea ce priveşte resursele financiare, 74% dintre românii care se gândesc să cumpere o maşină iau în considerare un credit de nevoi personale sau un împrumut destinat vehiculelor, se menţionează într-un comunicat al băncii remis, luni, AGERPRES.

„Deşi poate în acest moment nu simţim acest lucru, industria transportului sustenabil (individual) din România a crescut considerabil în ultimii ani, având chiar şi dublări de la an la an în ceea ce priveşte producţia, achiziţia sau infrastructura pentru acest tip de automobile. Ne bucură să vedem o creştere direct proporţională şi în cererea pentru produse verzi în rândul persoanelor fizice”, a declarat Adrian Humă, sector head Automotive, Transportation and Logistics, ING Bank România.

Potrivit studiului, dintre cei care vor să îşi cumpere o maşină, 51% plănuiesc să cheltuiască până în 10.000 de euro, 35% între 10.000 – 20.000 de euro, iar 13% peste 20.000 de euro.

Totodată, cei care aleg maşinile de tip hybrid plug-in sau 100% electrice menţionează ca motive principale nivelul mai mic de poluare în comparaţie cu un vehicul normal (49%), costul mai scăzut al alimentării (28%) şi existenţa programelor de sprijin guvernamental pentru achiziţionarea acestor tipuri de maşini (19%).

Motivele pentru care aceştia ezită să îşi cumpere maşini verzi

Pe de altă parte, printre motivele pentru care aceştia ezită să îşi cumpere maşini verzi se numără: infrastructura de încărcare subdezvoltată (31%), autonomia vehiculelor (20%) şi preţul mai mare comparativ cu o maşină clasică (16%).

„Având în vedere interesul tot mai mare al românilor pentru un stil de viaţă prietenos cu mediul, ING vine în întâmpinarea şoferilor, lansând recent un credit ‘verde’ de nevoi personale special conceput pentru cei ce iau in considerare achiziţia unui vehicul full electric sau tip hybrid plug-in.”, se menţionează în comunicat.

Potrivit băncii, primul credit verde din portofoliul de retail al ING Bank are o dobândă mai mică cu aproape două puncte procentuale faţă de creditul de nevoi personale standard. Acesta este acordat în orice ING Office, pe loc, pe baza unui singur document (factura/proforma/contract/bon de comandă) emis de dealer-ul auto, nefiind nevoie de plata unui avans pentru acordarea lui. Pentru a-l obţine nu se impune încheierea unei asigurări CASCO şi, spre deosebire de leasing-ul auto, nu există valoare reziduală.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienţi din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri şi Mid-Corporate şi Wholesale Banking. AGERPRES

Citește mai departe