ACTUALITATE
Centenarul eliberării Oradiei: Festivități fără precedent, cu momente alegorice și paradă somptuoasă (FOTO / VIDEO)
Oradea a fost gătită de sărbătoare, sâmbătă, cu prilejul amplelor festivităţi dedicate celor 100 de ani trecuţi de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia bolşevică maghiară, orașul fiind împodobit cu steaguri tricolore, ghirlande de flori viu colorate în cetini de brad.
Potrivit eBihoreanul.ro, mii de oameni s-au strâns Piața Unirii, unde oficialii şi publicul au putut urmări reconstituirea momentului în care pe 20 aprilie 1919 primarul Rimler Karoly i-a înmânat generalului Moşoiu cheia oraşului, dar şi să asculte pasaje din discursurile rostite atunci de episcopul ortodox Roman Ciorogariu, de dr. Aurel Lazăr, unul dintre artizanii proclamării Marii Uniri, şi de generalul eliberator.
„Nicio parte a românismului n-a fost aşa mult expusă pieirii ca Ţara Bihorului. Armata Română vine în numele civilizaţiunii ca să împlinească marea misiune a areopagului de la Versailles”, a spus Ciorogariu, iar Aurel Lazăr l-a completat: „Mă face fericit gândul că Armata Română a sosit ca Armată Eliberatoare, nu ca armată de ocupare”.
„Cu ziua de azi, Regele Ferdinand a pus stăpânire pe Oradea şi pe Bihor. Trăiască Majestea Sa, Regele Ferdinand, trăiască România Mare!”, le-a răspuns generalul Moşoiu.
După mica scenă, formaţiunea militară şi alaiul civil au pornit pe strada Avram Iancu, mai puţin decapotabila Fisher Flyer, al cărei motor a clacat tocmai în momentul ce trebuia să-i aducă gloria, aşa încât şi şoferul, şi pasagerul Moşoiu au rămas în urmă.
După tradiţionala depunere de coroane la bustul generalului Moşoiu, întreaga adunare s-a întors în Piaţa Unirii, unde sute de orădeni se strânseseră ca să asiste la dezvelirea statuii episcopului ortodox Roman Ciorogariu, amplasată în faţa Bisericii cu Lună, respectiv a episcopului greco-catolic Radu Demetriu, fixată în dreptul Bisericii Sfântul Nicolae.
Slujba ortodoxă a fost condusă de PS Sofronie, iar cea greco-catolică de vicarul episcopal Mihai Vătămănelu. Un sincron perfect, într-o zi dedicată unităţii românilor.
Și defilarea a fost fără precedent, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară.
De două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. Deşi se dorea ca la paradă să participe şi avioane de luptă MIG Lancer, acestea nu au mai putut participa, deoarece au avut o altă misiune.
La manifestări a participat și ministrul apărării, Gabriel Leș.
Festivitățile s-au încheiat sâmbătă seară, cu un concert Andra – Tradițional, cu o retragere cu torțe, dar și cu cel mai somptuos foc de artificii pe care l-a avut Oradea în ultimii ani.
Citiți și articolul „Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificiile au fost tricolore (FOTO / VIDEO)”