Connect with us

ACTUALITATE

Centre medicale în care dependenții de droguri să se injecteze legal, sub supraveghere. Propunere în Camera Deputaților

Publicat

Peste 26 de deputați, au depus un proiect de lege, prin care propun înființarea unor centre de tip camera de consiliere, pentru dependenții de droguri injectabile. În cadrul acestor centre consumatorii își vor putea lua dozele sub supraveghere medicală. Personalul îl va consilia şi, în cazurile cronice, îl va ajuta chiar să-şi găsească vena, lucru destul de greu de realizat de cei care se injectează de câteva ori pe zi.

În România s-ar putea înfiinţa, după modelul altor ţări europene, centre de tip „Camera de consiliere şi consum supravegheat de droguri” în care dependenţi de stupefiante injectabile îşi vor putea lua dozele sub supraveghere medicală.

Conform unui proiect de lege depus de peste 26 de deputaţi, aceste centre sunt necesare pentru că în fiecare an ajung pe străzi peste 1 milion de seringi de unică folosintă aruncate de dependenţii de droguri existând un risc imens de infectare cu HIV, Hepatita C şi alte virusuri.

„Nu vor mai muri oameni” „Acestea sunt facilităţi sanitare sterile amenajate special, în care persoanele dependente de consumul de droguri injectabile pot fi monitorizate de echipe multi-disciplinare de profesionişti.

Prin intermediul acestor camere, se vizează printre altele mutarea consumului ilegal de droguri din spaţiul public în aceste zone de consum”, se arată în proiectul de lege. Dr. Adrian Abagiu, medic la Institutul “Matei Balş”, a declarat pentru “Adevărul” că astfel de centre îşi desfăşoară activitatea cu succes în toată Europa şi că acestea sunt foarte utile mai ales că raportul cost-eficienţă este unul foarte bun.

„Un dependent de droguri injectabile va putea fi astfel supravegheat, să nu apară problemele medicale grave sau o supradoză. Personalul îl va consilia şi, în cazurile cronice, îl va ajuta chiar să-şi găsească vena, lucru destul de greu de realizat de cei care se injectează de câteva ori pe zi. În acest fel nu vor mai muri oameni.

Chiar în urmă cu puţin timp am avut un pacient cu probleme căruia i se administra tratament cu Metadonă. La un moment dat starea lui nu era tocmai bună pentru că nu a rezistat şi, pe lângă Metadonă, îşi mai şi injecta din când în când droguri. L-am sfătuit să se interneze, dar nu a vrut. După câteva zile a murit. Dacă exista un astfel de centru la care să apeleze pentru injectare poate alta i-ar fi fost soarta”, explică doctorul Abagiu.

Specialistul susţine că la început dependenţii de droguri vor ezita să apeleze la astfel de centre de frica poliţiştilor şi a jandarmilor care i-ar putea ridica pe motiv că în România este pedepsit consumul de droguri, dar pe parcurs situaţia se va regla, mai ales dacă autorităţile vor înţelege rostul acestora.

„În acest moment există destul de multe cazuri în care pacienţi care au reţete perfect legale pentru a lua Metadona sunt pândiţi pe lângă actualele centre de tratament de jandarmii care îi percheziţionează şi îi ridică pentru a-i duce la Secţia de poliţie. Comprimatele sunt confiscate cu toate că oamenii au medicamentul prescris. Astfel, pentru ca aceste viitoare centre să aibă succes este obligatoriu ca în zona acestora să nu se găsească picior de jandarm”, este de părere expertul.

Acesta subliniază că, în prezent, deşi există reglementări europene prin care sunt obligatoriu de oferit locuri de îngrijire pentru 20 la sută din dependenţi de droguri, acest lucru nu este respectat. „În România avem în jur de 18.000 de dependenţi de droguri, dar autorităţile recunosc oficial numai 6.000.

Probabil tocmai pentru a respecta, pe hârtie, această normă europeană. Având în vedere că în acest moment avem numai 1.200 de locuri în centre de îngrijire rezultă clar un deficit de locuri pentru 2.000 de pacienţi.

Şi aceste viitoare camere de consum vor suplini oarecum lipsa acestor locuri”, spune specialistul.

La această oră peste 40 la sută din dependenţii de droguri apelează la aşa zisele „droguri legale”. Cam acelaşi procent este întâlnit şi în rândul consumatorilor de heroină.

Cei care apelează la „legale” ajung nu de puţine ori la zece injectări pe zi, iar cei care sunt dependenţi de „clasica” heroină ajung să se înţepe de cinci ori în 24 de ore.

Specialiştii spun că consumul de droguri sintetice va exploda, iar mii de tineri sunt în pericol de moarte. Asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat, practic, liber la consumul de etnobotanice pentru a clarifica unele prevederi ale Legii privind combaterea operaţiunilor cu substanţe psihoactive.

sursă: adevărul.ro

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe