Connect with us

ACTUALITATE

Pandemia are și efecte pozitive: Centrele orașelor, mai prietenoase pentru pietoni și bicicliști

Publicatoameni

Blocajul produs de pandemia de COVID-19 pare să fi accelerat schimbările care erau, deja, analizate anterior de autorităţile locale, cum ar fi transformarea centrelor oraşelor în zone mai prietenoase cu pietonii şi bicicliştii, potrivit studiului Deloitte 2020 City Mobility Index.

“Oraşele care au recuperat din spaţiul alocat maşinilor pentru a permite distanţarea fizică pentru plimbări şi ciclism intenţionează să menţină aceste schimbări şi după pandemie, arată studiul, care măsoară performanţa mobilităţii din 21 de oraşe din întreaga lume, printre care şapte oraşe europene – Amsterdam, Barcelona, Dublin, Lisabona, Londra, Manchester, Roma şi Stockholm.

Potrivit studiului, automobilele private, considerate în trecut un simbol al mediului urban, sunt supuse tot mai multor restricţii, având în vedere că dezavantajele unui oraş centrat pe transportul privat devin din ce în ce mai acute – congestie, calitate slabă a aerului, accidente de circulaţie”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Barcelona care, în urmă cu câţiva ani, a interzis traficul în anumite zone, Stockholm, Londra şi New York, care au impus taxe consistente pentru accesul în centrul oraşului cu maşina personală, dar şi Berlinul, care a interzis intrarea maşinilor diesel în anumite zone ale oraşului, sunt doar câteva exemple în acest sens.

“Marile oraşe din România se confruntă, de asemenea, cu un trafic rutier tot mai aglomerat şi, implicit, tot mai poluant. Cu toate acestea, infrastructura pentru deplasarea activă, de genul pistelor de biciclete sau arterelor pietonale, este încă precară.

Spre exemplu, în Capitală, autorităţile au anunţat derularea unui proiect care cuprinde patru trasee de piste de biciclete, în total 48 de kilometri, care să lege pista deja existentă pe Calea Victoriei de cele mai importante patru puncte din Bucureşti.

Implementarea decurge, însă, lent, iar în multe cazuri pistele trasate sunt greu de utilizat de către biciclişti”, susţine Ciprian Gavriliu, partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Din cele 21 de oraşe analizate în studiu, şase sunt considerate performante în privinţa iniţiativelor privind protecţia mediului (printre care se numără infrastructura de biciclete şi măsurile de limitare a emisiilor poluante), iar cinci din acestea sunt din Europa, respectiv Amsterdam, Barcelona, Dublin, Lisabona şi Stockholm. La polul opus, cu cele mai puţine măsuri luate în acest sens, se află Melbourne, Sydney şi Riyadh.

Tot un oraş european conduce clasamentul în ceea ce priveşte inovaţia în domeniul mobilităţii, prin măsuri precum asigurarea accesului la tehnologie 5G, utilizarea plăţilor digitale, susţinere pentru autovehiculele autonome. La acest capitol, Londra este singurul oraş considerat lider global.

Dintre celelalte oraşe europene analizate de studiu, Amsterdam şi Stockholm sunt considerate performante în domeniu, în timp ce Roma este cel mai slab clasat la capitolul inovaţie.

Pe de altă parte, pandemia a impus o nouă definiţie a siguranţei, care acum include şi igiena, mai arată studiul. În trecut, siguranţa în trafic presupunea doar evitarea accidentelor şi prevenirea infracţiunilor în mijloacele de transport în comun.

Însă, pe măsură ce numărul călătorilor va creşte după pandemie, o călătorie va fi considerată sigură dacă vor fi respectate şi condiţiile sanitare.

Pentru operatorii de transport, acest aspect va presupune implementarea anumitor măsuri, de la sisteme de verificare a temperaturii şi o reconfigurare a vehiculelor, la înmulţirea curselor pentru a reduce aglomeraţia, consideră consultanţii.

“Riscul revenirii la normalitate fără adoptarea unor astfel de măsuri este clar, având în vedere că populaţia rămâne reticentă faţă de utilizarea transportului în comun din cauza pericolului de îmbolnăvire”, subliniază materialul realizat de Deloitte.

Studiul Deloitte City Mobility Index, efectuat anual începând din 2018, îşi propune să măsoare performanţa mobilităţii urbane pe baza a trei indicatori, respectiv performanţă, viziune şi accesibilitate.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. AGERPRES

ACTUALITATE

Aproape 2.000 de studenţi voluntari, alături de cadrele sanitare din prima linie

Publicat

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, au fost semnate marţi, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Cu sprijinul Consiliului Naţional al Rectorilor şi al conducerii Universităţilor şi Facultăţilor de Medicină, în ultimele şase zile de la aprobarea noii ordonanţe s-au înscris, în mod voluntar, 1.992 de studenţi, dintre care 720 au fost repartizaţi deja, în primă etapă, în 25 de judeţe”, arată DSU, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Conform sursei citate, în perioada următoare vor fi semnate alte ordine de repartizare a studenţilor voluntari în mai multe unităţi sanitare din ţară.

Repartizarea are loc după ce a intrat în vigoare OUG 197 privind unele măsuri în domeniul asistenţei medicale pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autoritățile spaniole au prezentat strategia de vaccinare anti COVID. Un registru special va înregistra persoanele vaccinate

Publicat

Rezidenţii vârstnici şi lucrătorii sanitari din căminele de bătrâni vor fi primii care vor fi vaccinaţi împotriva noului coronavirus în Spania, a anunţat marţi ministrul sănătăţii Salvador Illa, prezentând planul naţional de vaccinare care urmează să fie aplicat din ianuarie, relatează Reuters.

După rezidenţii şi lucrătorii sanitari din căminele de bătrâni vor urma alţi membri ai personalului medical, a spus Salvador Illa, în total 18 grupuri de cetăţeni urmând să fie vaccinaţi, unul după altul, într-unul dintre cele 13.000 de centre de sănătate locale din Spania.

Spania anticipează că va acoperi o parte substanţială a populaţiei în primele şase luni ale lui 2021, dar nu va impune obligativitatea vaccinării împotriva coronavirusului. De asemenea, a anunţat ministrul, vaccinul va fi gratuit.

Obiectivul planului este “să fim gata ca ţară să vaccinăm din primul moment în care începem să primim doze de vaccin”, a spus Illa în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernul speră să primească primele doze de vaccin în ianuarie, a mai spus el, dar disponibilitatea acestora va fi limitată în primele câteva luni.

În urma contractelor încheiate de Comisia Europeană cu principalii furnizori ai unor potenţiale vaccinuri pentru COVID-19, Spania speră să primească în total 140 de milioane de doze de vaccin, sau destule pentru a vaccina 80 de milioane de persoane, într-o ţară care are 47 de milioane de locuitori, a afirmat Salvador Illa.

În Spania, un registru special va înregistra cine a fost vaccinat.

Ministrul sănătăţii nu a intrat în detalii asupra modului în care vaccinurile – dintre care unele trebuie stocate la temperaturi foarte scăzute – vor fi transportate, spunând doar că acest lucru nu va fi o problemă.

“Sistemul nostru naţional este pregătit pentru vaccinarea împotriva COVID-19, dar lucrăm şi la logistică”, a mai declarat acesta. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Italia a raportat cel mai grav bilanţ de după 28 martie: 853 de persoane infectate cu COVID-19 au murit în 24 de ore

Publicat

Italia a raportat marţi 853 de decese asociate COVID-19, în creştere faţă de 630 în urmă cu o zi şi cel mai grav bilanţ înregistrat după data de 28 martie, transmite Reuters.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus a fost de 23.232 (din 188.659 de teste), comparativ cu 22.930 luni (din 148.945 de teste).

Italia, prima ţară occidentală grav lovită de pandemie, a raportat până acum 51.306 decese din 1,455 milioane de infectări cu SARS-CoV-2.

Deşi numărul de decese a fost cel mai ridicat din Europa în ultimele zile, rata de creştere a spitalizărilor şi de internare la terapie intensivă a scăzut.

Marţi, în spitale se aflau 34.577 de pacienţi cu COVID-19, în scădere cu 120 faţă de ziua anterioară, când se înregistrase o creştere de 418 internări.

La terapie intensivă sunt 3.816 pacienţi, cu şase mai mulţi decât luni.

În prima jumătate a lunii, numărul de internări creştea cu circa 1.000 pe zi, iar cel al pacienţilor la terapie intensivă cu aproximativ 100 în 24 de ore.

Regiunea nordică Lombardia, cu capitala financiară Milano, rămâne cea mai afectată, marţi raportând 4.886 de cazuri noi de contaminare.

Regiunea centrală Lazio, din jurul Romei, cu o populaţie mai redusă numeric, a înregistrat al doilea cel mai ridicat bilanţ al zilei, cu 2.509 de infectări. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă Crăciunul fără mari reuniuni de familie

Publicat

Un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este fără îndoială “ce mai bună opţiune” pe timp de pandemie pentru majoritatea ţărilor, a estimat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

“Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.

Fără îndoială, cercetătoarea americană nu s-a referit doar la Crăciun, ci şi la Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei), prin excelenţă sărbătoare de familie în SUA, ce va fi sărbătorită joi.

Specialiştii atenţionează în legătură cu un nou vârf de contaminări în această ţară, deja printre cele mai afectate de COVID-19, cu aproape 260.000 de morţi.

Potrivit Mariei Van Kerkhove, o celebrare online ar putea fi o soluţie. “Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta (pandemia) se va sfârşi”, a recomandat ea.

“Facem astfel în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când (pandemia) se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove.

Colegul său Michael Ryan, însărcinat cu situaţii de urgenţă al agenţiei ONU, a subliniat la rândul său că numărul de contaminări a crescut în Canada după Thanksgiving, sărbătorită aici pe 12 octombrie.

Potrivit lui Michael Ryan, ţine de autorităţi să găsească echilibrul potrivit între “riscurile pentru sănătate şi riscurile sociale şi economice” legate de restricţii în plină perioadă a sărbătorilor, care pot genera “multe frustrări şi multe critici”.Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate