Connect with us

ACTUALITATE

Centru pentru persoanele cu Alzheimer, la standarde europene, la Galaţi. Investiţie de aproape 1,5 milioane lei

Publicat

Sursa foto: Viataliberta

Aproximativ 1,5 milioane lei au fost investiţi de Consiliul Judeţean(CJ) Galaţi în modernizarea după standarde europene a Centrului de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu Alzheimer, inaugurat joi de preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Potrivit acestuia, Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Maria” este un centru destinat persoanelor încadrate în grad de handicap cu afecţiuni precum boala Alzheimer, demenţă vasculară, boala Parkinson sau care au rămas cu sechele în urma unui accident vascular cerebral.

Centrul dispune de 24 de locuri şi este dotat cu lift, iar fiecare dormitor are baie proprie echipată cu cărucioare speciale pentru baie şi toaletă. Dormitoarele sunt dotate cu paturi medicale cu saltea ortopedică şi saltea anti-escară, dulapuri, noptiere, mese mobile pentru servit la pat şi cărucioare rulante. La nivelul centrului există cabinet de tratament, cabinet psihologic, cabinet de kinetoterapie, dar şi un spaţiu destinat socializării şi petrecerii timpului liber dotat cu canapele, fotolii, televizor, sistem audio, DVD, mese şi scaune, unde se pot desfăşura activităţi de recuperare prin joc şi de recreere.

Costul pentru îngrijirea şi asistenţa persoanelor din centru este de aproximativ 5.000 lei pe lună/persoană, iar contribuţia beneficiarilor este de la zero la 900 lei, în funcţie de încadrarea în gradul de dizabilitate, diferenţa de bani fiind asigurată din bugetul CJ Galaţi.

„Am decis să deschidem un astfel de centru ca urmare a numărului mare de persoane cu dizabilităţi care necesită îngrijire şi asistenţă într-un mediu securizat, cu servicii individualizate adaptate nevoilor lor. Din păcate, numărul celor care suferă de Alzheimer este în creştere. De aceea, am decis că trebuie să-i ajutăm. În acest centru vor beneficia de servicii complete. Vor fi găzduiţi în dormitoare cu baie proprie, hrana va fi gătită în bucătăria centrului, vor beneficia de servicii medicale, vor fi consiliaţi de psiholog şi vor fi îngrijiţi de către personalul specializat. Centrul dispune de spaţii special amenajate pentru recuperare şi reabilitare funcţională, precum şi de spaţii pentru socializare şi parc pentru activităţi în aer liber”, a declarat Costel Fotea.

Valoarea investiţiei de reabilitare, compartimentare şi extindere a fostului Centru de Plasament nr. 2 şi de transformare într-un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele adulte cu dizabilităţi a fost de 1.478.788 lei, bani din bugetul propriu al CJ. Cererile pentru acest centru se depun la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO. Salvatorii montani clujeni se pregătesc pentru sezonul de iarnă. Exercițiu complex de salvare din telescaun

Publicat

salvamont telescaun 1.jpg

Salvatorii montani sunt gata de sezonul de iarnă. Aceștia au realizat și un exercițiu de salvare din telescaun, care a avut loc la Buscat, ca să fie pregătiți în cazul în care o instalație de transport se oprește, iar schiorii trebuie evacuați.

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, împreună cu cei din Formația Salvamont Vlădeasa și pompierii alpiniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu„ al județului Cluj „au deschis” sezonul de iarnă, cu un exerciți complex de salvare.

Salvatorii montani clujeni se pregătesc…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii, așteptați la Alba Iulia cu fasole, cârnați și vin. Masă populară cu aproximativ 7.000 de porții, de 1 Decembrie 2022

Publicat

masa populara.jpg

Pentru vizitatorii care vor veni la Alba Iulia de 1 Decembrie 2022, Ziua Națională, administrația locală a pregătit, printre alte evenimente, și tradiționala masă populară, la Marea Unire a Bucătarilor. 

Nu mai puțin de 15 bucătari pasionați de mâncarea românească autentică își vor uni și în acest an forțele, ceaunele, instrumentele și ingredientele.

”Fasolea, cârnații și ciolanul vor fi pregătite pe îndelete, la foc mic dar cu pasiune uriașă, în dimineața zilei de 1 decembrie, în curtea Universității din Alba Iulia, pentru ca totul să fie gata…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reforma teritorială a României: Parlamentul a votat asocierea localităților în consorții administrative, care vor primi finanțări

Publicat

alegeri romania camera deputatilor 1000x600.jpg

Senatul a adoptat luni în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază.

Legea, care mai trebuie promulgată de președintele Iohannis, face primul pas spre reforma teritorială.

E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Programul casieriilor NOVA APASERV în zilele care urmează

Publicat

nova apaserv.jpg

Minivacanța de Ziua Națională aduce modificări în programul casieriilor Nova Apaserv din Botoșani.

 

Bulevard, Botosani 08.00 -12.00 08.00 -12.00
Primaverii, Botosani INCHIS INCHIS
Uvertura Mall 10.00 -14.00 10.00 -14.00
Piata 1 Decembrie Botosani 08.00 -12.00 INCHIS
A.I.Cuza Dorohoi, 08.00 – 12.00 08.00 -12.00
Casieria Darabani 08.00 -12.00 08.00 -12.00
Casieria Saveni 08.00 -12.00 08.00 -12.00
Casieria Bucecea 08.00 -12.00 08.00 -12.00

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe