Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Centrul Comercial Transilvania din Mureș, devastat de un incendiu alimentat de butelii de gaz şi materiale inflamabile

Publicat

mures 5

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, colonel Călin Handrea, a declarat, marţi noaptea, că stingerea incendiului izbucnit la Centrul Comercial Transilvania din Târgu Mureş a fost una dintre cele mai dificile misiuni pe care le-a avut în carieră, întrucât în acel depozit, care a fost distrus aproape în totalitate, se aflau numeroase butelii de gaz, alcool, spray-uri şi diverse materiale combustibile în cantităţi mari.

mures 3

„Încă nu am terminat această misiune foarte dificilă pentru că au fost extraordinar de multe substanţe combustibile în acest depozit. De asemenea există şi într-o parte şi în cealaltă extinderi ale depozitului în care sunt depozitate alte materiale, iar în depozitul care arde în continuare sunt foarte multe materiale combustibile, inflamabile, diversificate, au fost destul de înalte ca şi stive, deci a fost una dintre cele mai dificile pe care le-am avut în cariera mea. Ştiam că există multe materiale, dar acum se pare că nici administratorul clădirii nu cunoştea exact, dar erau şi butelii de gaz, alcool, foarte multe spray-uri, materiale combustibile diverse în cantităţi mari. A ars aproape complet hala, iar noi am încercat şi până în acest moment am reuşit să protejăm vecinătăţile pentru că acesta a fost scopul de la bun început. Când am ajuns, incendiul nu era cu flacără deschisă şi se manifesta mocnit, la interior s-a produs un fenomen de ardere probabil flashover, aşa se numeşte în termeni tehnici, care a dus la incendierea instantanee a întregii clădiri”, a precizat presei colonel Călin Handrea.

mures

Şeful ISU Mureş a spus că, în momentul în care a preconizat că se va întâmpla acest fenomen, a retras servanţii din dispozitiv, a adoptat o tactică defensivă şi, din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul salvatorilor.

În plus, lângă hala afectată de incendiu se află şi un depozit cu substanţe chimice, motiv pentru care pompierii şi-au concentrat misiunea pe împiedicarea flăcărilor să ajungă la acel loc.

„Am vorbit cu domnul patron, mi-a confirmat, a fost aici la faţa locului că nu există substanţe care să ducă la o explozie. Am solicitat forţe din alt judeţ. Există o autospecială de la Bistriţa care e la Sărmaşu acum şi ţine cumva locul colegilor noştri pentru că am adus forţele care erau cel mai apropiate de Târgu Mureş şi am mai solicitat încă una acum să o înlocuiască pe cea care e acum la Sărmaşu, pe care o chemăm înspre locul în care ne aflăm acum. Preconizăm că intervenţia va mai dura. Noi nu ne dorim asta, dar credem că până mâine la prânz probabil că va dura”, a susţinut col. Călin Handrea.

mures 2

La locul incendiului acţionează şase autospeciale cu apă şi spumă, mai există şi o autospecială de 10.000 de litri care asigură alimentarea de la compania de apă, autoscări, ambulanţe, descarcerare, punct de comandă, punct logistic.

„Suntem undeva la 12 autospeciale, iar ca număr de oameni în jur de 100, dacă nu mai bine. Şi toată comanda Inspectoratului e prezentă”, a precizat Handrea.

Purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, locotenent Dan Petru Daniel, a arătat că incendiul a fost semnalat la Dispeceratul 112 la ora 16,20, iar la faţa locului s-au deplasat pompierii de la Detaşamentul Târgu Mureş, apoi au fost solicitate alte autospeciale de la Punctul de lucru Luduş şi Secţia de Pompieri Sărmaşu.

„Întrucât în interior se aflau foarte multe materiale inflamabile, incendiul s-a manifestat cu foarte mare violenţă, iar după patru ore de intervenţie, plafonul depozitului s-a prăbuşit, iar prioritatea pompierilor este de a opri propagarea incendiului la celelalte depozite”, a menţionat lt. Dan Petru Daniel. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Accident cu două victime pe un drum din județul Arad. Impact între un autoturism și o autoutilitară

Publicat

colaj accident arad

Două persoane au fost rănite într-un accident rutier produs, joi dimineață, pe un drum  din județul Arad. Coliziunea s-a produs între un autoturism și o autoutilitară.

Pottrivit SAJ Arad, accidentul a avut loc joi, 23 martie, puțin după ora 08:00, la ieșire din Șofronea spre Curtici.

accident arad 1

Din primele informații, în coliziune au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, iar în urma impactului ambele autovehicule au ieșit de pe șosea.

În urma accidentului au rezultat două victime conștiente, neîncarcerate.

accident arad 2

Acestea au primit ajutpor medical la fața locului, fiind apoi tramsportate la spital pentru investigații.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 53.000 de locuri de muncă, disponibile la nivel naţional. 222 de posturi în Spaţiul Economic European

Publicat

locuri de munca

Agenții economici din România au la dispoziție un total de 53.304 locuri de muncă la nivel național, conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). În același timp, angajatorii din Spațiul Economic European (SEE) oferă lucrătorilor români 222 de posturi.

Potrivit sursei citate, pe plan naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (3.236); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.809); agent de securitate (2.339); curier (2.255); lucrător comercial (2.191); manipulant mărfuri (1.772); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.700); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.482); fierar betonist (970); agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport (852).

Din cele 53.304 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.855 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală; contabil; referent de specialitate financiar-contabilitate etc.), 9.470 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; curier; conducător auto transport rutier de mărfuri; casier; vânzător etc), 11.984 pentru persoanele cu studii profesionale (fierar betonist; confecţioner asamblor articole din textile; tâmplar universal; zidar rosar-tencuitor; lăcătuş mecanic etc.), restul de 28.995 de locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat în industria confecţiilor etc).

Peste 53.300 de locuri de muncă disponibile la nivel naţional. Unde sunt disponibile locuri de muncă în Europa

De asemenea, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 222 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Norvegia – 121 locuri de muncă pentru: bucătar; manager departament; manager bucătărie; şofer de cisternă; brutar; patiser; chef; muncitor în producţia de crabi; muncitor în producţie; Austria – 52 locuri de muncă pentru: instalator sanitar/aer condiţionat; muncitor calificat în domeniul mecanicii; operator maşină; recepţioner; ajutor bucătar; bucătar; cameristă; barman; chef de rang/manager restaurant; ospătar/chelner; ajutor ospătar; Finlanda – 26 locuri de muncă pentru: muncitor în producţia de cârnaţi; muncitor necalificat – culegător de căpşuni; Germania – 17 locuri de muncă pentru: asistent medical generalist sau asistent medical de radiologie; asistent medical; farmacist; lucrător în bucătărie; bucătar; ospătar; ajutor grădinar; grădinar; mecanic instalaţii pentru refrigerare; electrician şi Olanda – şase locuri de muncă pentru: operator cnc şi personal curăţenie. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Mare parte din țară, sub avertizare meteo cod galben de CEAȚĂ DENSĂ

Publicat

ceata.1cuf674gy3 e1588315191237.jpg

Mare parte din țară se află, joi dimineață, sub avertizare meteo de ceață densă, cu vizibilitate redusă. Administrația Națională de Meteorologie a emis joi, 23 martie, avertizare cod galben de ceață valabilă în 16 județe din țară.

Potrivit meteorologilor, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Zone vizate:

Până la ora ora 8:00

Județul Brăila ;
Județul Ialomiţa ;
Județul Argeş:
Costești, Buzoești, Bârla, Slobozia, Bradu, Ungheni, Stolnici, Lunca Corbului, Suseni, Albota, Căteasca, Rătești, Recea, Rociu, Căldăraru, Negrași, Hârsești, Mozăceni, Popești, Izvoru, Oarja, Săpata, Teiu, Râca;
Județul Prahova:
Brazi, Valea Călugărească, Bărcănești, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi, Ciorani, Poienarii Burchii, Albești-Paleologu, Colceag, Berceni, Șirna, Gorgota, Râfov, Drăgănești, Tomșani, Dumbrava, Baba Ana, Fulga, Cocorăștii Colț, Tinosu, Gherghița, Olari;
Județul Buzău:
Pogoanele, Smeeni, Padina, Glodeanu-Siliștea, Glodeanu Sărat, Luciu, Brădeanu, Amaru, Mihăilești, Largu, Florica;
Județul Călăraşi ;
Județul Giurgiu ;
Județul Ilfov ;
Județul Teleorman ;
Județul Dâmboviţa:
Titu, Potlogi, Cornești, Corbii Mari, Dragodana, Răcari, Crevedia, Petrești, Cojasca, Lungulețu, Mătăsaru, Ciocănești, Odobești, Tărtășești, Finta, Braniștea, Uliești, Mogoșani, Conțești, Vișina, Brezoaele, Sălcioara, Poiana, Dobra, Șelaru, Produlești, Costeștii din Vale, Morteni, Butimanu, Răscăeți, Slobozia Moară, Cornățelu, Bilciurești;

Până la ora 09.00:

Județul Harghita – zona depresionară, respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu;I

Județul Olt;
Județul Dolj;
Județul Mehedinţi;

Până la ora 10.00:

Județul Constanta – zona continentală, respectiv zona localităților: Medgidia, Cernavodă, Murfatlar, Hârșova, Mihail Kogălniceanu, Cobadin, Ostrov, Cogealac, Negru Vodă, Băneasa, Nicolae Bălcescu, Topraisar, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Rasova, Lipnița, Ciobanu, Crucea, Peștera, Chirnogeni, Albești, Independența, Oltina, Aliman, Mihai Viteazu, Ciocârlia, Ghindărești, Amzacea, Cuza Voda, Deleni, Adamclisi, Saligny, Dobromir, Mereni, Seimeni, Ion Corvin, Topalu, Gârliciu, Comana, Bărăganu, Pantelimon, Târgușor, Fântânele, Tortoman, Cerchezu, Siliștea, Saraiu, Horia, Grădina, Vulturu, Dumbrăveni;
Județul Tulcea –
zona continentală, respectiv zona localităților: Tulcea, Măcin, Babadag, Sarichioi, Isaccea, Jijila, Greci, Baia, Niculițel, Topolog, Luncavița, Somova, Cerna, Carcaliu, Turcoaia, Frecăței, Mihail Kogălniceanu, Casimcea, Slava Cercheză, Nalbant, Dăeni, Mihai Bravu, Ceamurlia de Jos, Izvoarele, Stejaru, Nufăru, Ostrov, Văcăreni, Ciucurova, Peceneaga, Dorobanțu, Beidaud, Horia, Valea Teilor, Hamcearca, Grindu, Smârdan, I.C. Brătianu, Ceatalchioi.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cercetătorii au descoperit ARN şi vitamina B3 pe un asteroid din apropierea Pământului

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

ARN și vitamina B3 au fost găsite în mostrele colectate de pe asteroidul Ryugu care a trecut prin apropierea Pământului, potrivit CNN.

Când cercetătorii au analizat probele colectate din două locuri diferite de pe asteroid au găsit o componentă a ARN, precum şi vitamina B3, un element cheie pentru metabolismul organismelor vii.

Aceste informaţii ar putea dezvălui povestea legată de originea sistemului nostru solar, susţin specialiştii

Un studiu care detaliază rezultatele a fost publicat marţi în revista Nature Communications.

Ryugu este un asteroid bogat în carbon, în formă de diamant, care măsoară aproximativ 1 km. Hayabusa2 a fost prima misiune care a colectat o mostră de pe suprafaţa unui asteroid şi apoi a trimis-o pe Pământ.

Echipamentul Agenţiei japoneze de explorare Aerospaţială a colectat o mostră de pe suprafaţa asteroidului în februarie 2019, apoi a tras în asteroid pentru a crea un crater cu o lăţime de 10 metri.

Un eşantion a fost colectat din acest crater în iulie 2019. Apoi, Hayabusa2 a zburat pe lângă Pământ şi a aruncat eşantionul care a aterizat în Australia în decembrie 2020.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe