Connect with us

ACTUALITATE

Cercetătorii chinezi au creat o mască facială care detectează în doar 10 minute virușii

Publicat

arhiva foto

Un grup de cercetători chinezi au dezvoltat o mască facială care poate detecta expunerea virală în urma unei conversaţii de 10 minute cu o persoană infectată, informează Xinhua.

Agenţii patogeni respiratori care provoacă COVID-19 şi gripă se transmit prin aerosoli şi mici picături emise de persoanele infectate atunci când vorbesc, tuşesc sau strănută.

Masca bioelectronică portabilă creată de cercetători de la Universitatea Tongjin poate detecta virusuri respiratorii comune, inclusiv gripale şi coronavirusul, în pictăturile din aer sau aerosoli, după care îi vor alerta pe purtători prin intermediul dispozitivelor lor mobile.

Masca facială extrem de sensibilă este capabilă să măsoare urme de lichid de 0,3 microlitri, precum şi mostre gazoase la o concentraţie ultra-scăzută de 0,1 femtograme pe mililitru, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista Matter.

Pragul de detecţie pentru lichidul care conţine proteine virale într-o încăpere închisă este de ”aproximativ 70 până la 560 de ori mai mic decât volumul de lichid produs într-un singur strănut şi mult mai redus decât volumul produs prin tuse sau vorbire”, a spus Fang Yin, autoare prin corespondenţă a revistei şi profesor la Tongji.

Echipa lui Fang a proiectat un senzor de mici dimensiuni care conţine trei tipuri de molecule sintetice care pot recunoaşte simultan proteine de suprafaţă pentru SARS-CoV-2, H5N1 şi H1N1.

Odată ce aceste molecule detectează proteinele-ţintă, un tranzistor ionic integrat în mască va amplifica semnalul şi îi va alerta pe purtători, potrivit unui studiu.

Creatorii au spus că pot cu uşurinţă să adapteze dispozitivul portabil în scopul detectării unor noi virusuri respiratorii.

Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Ancheta în Filipine, după ce sute de persoane au câștigat premiul cel mare la loterie

Publicat

loto-6-49
fotografie cu caracter ilustrativ

Autoritățile au deschis o anchetă după ce sute de persoane au câștigat premiul cel mare la loteria din Filipine. Marele premiu este estimat la 4 milioane de dolari.

O extragere la loteria din Filipine, în urma căreia 433 de persoane au câștigat jackpotul, a stârnit numeroase întrebări și a declanșat un control. Potrivit presei locale, acesta a fost cel mai mare număr de persoane care au câștigat la o singură extragere premiul cel mare de la Grand Lotto.

Combinația câștigătoare pentru jackpotul de 236 de milioane de peso (4 milioane de dolari) de la sfârșitul săptămânii trecute a fost o serie de numere, toate divizibile cu nouă.

Un lider al senatorilor filipinezi, Koko Pimentel, a cerut o anchetă privind rezultatele „suspecte”.

„Aceste jocuri loto sunt autorizate de Republica Filipine. Prin urmare, trebuie să menținem și să protejăm integritatea acestor jocuri de noroc”, a declarat Pimentel, care a cerut o anchetă.

Melquiades Robles, directorul general al Biroului filipinez de lozuri (PCSO), a declarat că nu au existat nereguli și a subliniat că oamenii din Filipine au tendința de a paria pe secvențe de numere.

„Mulți și-au păstrat numerele. Nu este bine să fii loial doar soțiilor și soților, ci și numerelor tale”, a declarat Robles într-o conferință de presă.

„Am pariat pe modelul 9, modelul 8, modelul 7 și modelul 6 de mulți ani și sunt recunoscător că tocmai am câștigat”, a declarat un câștigător.

Terence Tao, un profesor de matematică de la Universitatea din California, a explicat pentru BBC că un astfel de rezultat este rar „pentru orice loterie”.

„Există sute de loterii în fiecare zi în întreaga lume și, din punct de vedere statistic, nu ar fi surprinzător ca la fiecare câteva decenii, una dintre aceste loterii să prezinte un model neobișnuit. Este similar cu modul în care la orice mână de poker ar fi puțin probabil să se tragă o chintă de culoare, dar dacă ne uităm la sute de mii de mâini deodată, atunci devine de fapt destul de probabil să se tragă o chintă de culoare”, a explicat profesorul din California.

Participanții la loteria filipineză selectează șase numere de la 1 la 55. Pentru a câștiga premiul cel mare, toate cele șase numere ale unui jucător trebuie să corespundă cu cele extrase de operatorul loteriei.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

PREMIERA filmului „În umbra lui Shakespeare”, marți la Cinema „Florin Piersic” din Cluj

Publicat

1664889222 cinema scaled e1664788043804.jpg

Marți, 4 octombrie 2022 la Cinematograful ,,Florin Piersic” din Cluj Napoca va avea loc premiera filmului ,,În umbra lui Shakespeare”. Filmul a fost distins cu 61 de premii și nominalizări pe 6 continente ale lumii, începând cu Holywood Gold Awards, Five Continents International Film Festival etc.

afiș film ,,În umbra lui shakespeare

„Un film artistic realizat în regia lui Tárkányi János, după un scenariu scris de un băimărean, Walter Übelhart, captivează spectatorul încă de la primele minute. Prin tema aleasă şi prin acţiunea derulată în două planuri, suntem cufundaţi în culoarele timpului până în urmă cu 400 de ani,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nivel ridicat de radiaţii într-un arhipelag australian, la zeci de ani de la testele nucleare britanice din anii ’50

Publicat

maddy hoffman sursa foto ecu.edu.edu.au
sursa foto:  ecu.edu.au

După mai bine de 50 de ani, după ce Marea Britanie a efectuat primele teste nucleare în arhipelagul australian Insulele Montebello, între anii 1952 şi 1956, a fost descoperit că există în continuare un risc de radiaţii pentru vieţuitoarele marine, cât și pentru turişti, a informat marţi agenţia Xinhua.

„Am detectat niveluri de radionuclizi rezultând din testele nucleare peste cele considerate de bază, adică niveluri care ar putea fi detectate din nisipul de pe o plajă”, a declarat Madison Hoffman de la Universitatea Edith Cowan, citată într-un comunicat emis marţi.

Nivelul de radiaţii pune în pericol peste 150 de varietăţi de corali, 450 de specii de peşti, 630 de tipuri de moluşte şi 170 de specii de stele de mare şi arici de mare, conform comunicatului.

În cadrul proiectului, au fost colectate şi testate peste o sută de eşantioane de sedimente marine şi de vieţuitoare marine din jurul insulelor. Proiectul va continua până în 2024.

Echipa de oameni de ştiinţă cartografiază în prezent zonele în care au fost identificate niveluri mai ridicate de radionuclizi, iar următorul pas este stabilirea impactului asupra vieţuitoarelor marine.

Insulele Montebello sunt frecventate de pescari, scafandri şi pasionaţii de snorkeling, iar turiştii sunt sfătuiţi să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în zonă. Agerpres

sursa foto:  ecu.edu.au

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Veste bună pentru șoferi și pescari. Se asfaltează drumul de la lacul Micești la Tureni

Publicat

micesti tureni 3.jpg

Lucrările de întreținere pe sectorul lacul Micești – Tureni, de pe drumul județean 103Z, au intrat în faza de asfaltare, anunță Consiliul Județean Cluj.

În ansamblu, lucrările pe acest drum vizează un sector în lungime de peste 12 kilometri, cuprins între km 6+600 și km 18+975, tronsonul situat între km 6+600 și km 8+875 urmând a fi asfaltat.

micesti tureni (2)

Se asfaltează drumul de la lacul Micești la Tureni

Traficul în zonă se va îmbunătăți, șoseaua, care face legătura cu DN1 fiind una importantă și datorită lacurilor căutate de pasionații de pescuit.

„La finalul acestor lucrări,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe