EVENIMENT
Cercetătorii chinezi au descoperit zeci de mutații ale coronavirusului, unele fiind deosebit de agresive

Cercetătorii de la Universitatea din Zhejiang, conduşi de profesoru Li Lanjuan, au descoperit zeci de mutaţii ale noului coronavirus, dintre care 19 absolut noi. Unele dintre aceste mutaţii sporesc abilitatea coronavirusului de a invada celule corpului, în timp ce altele permit multiplicarea mult mai rapidă în interiorul organismului.
Potrivit publicației South China Morning Post, autorii studiului spun că este pentru prima oară când s-a putut corela mutaţiile genetice cu severitatea boli.
Cercetătorii au testat rata de infectare şi ucidere a celulelor umane iar în mod surprinzător, unul dintre cele mai letale tipuri de coronavirusul a fost găsit chiar în Zhejiang, unde se află universitatea care a făcut studiul.
Cele mai letale tulpini studiate sunt similare celor răspândite în Italia, Spania şi în New York, susţin specialiştii. Totodată una din tulpinile slabe este cea răspândită în zona Washingtonului, similară celei aflate iniţial în Wuhan la începutul pandemiei.
Cele mai agresive variații ale coronavirusului pot fi până la de 270 de ori mai virale decât coronavirusul în varianta lui slabă, mai scrie sursa citată.
Cercetătorii chinezi spun că virusul suferă constant mutaţii în funcţie de sistemul de imunitate cu care se confruntă la diferite populaţii.
Nu este clar însă de ce unele ţări s-au confruntat cu o variantă mai agresivă şi altele cu o variantă mai puţin letală a coronavirusului.
Se pare că în SUA varianta letală răspândită pe Coasta de Est (tipul A) a ajuns din Europa, în timp ce varianta mai moderată de pe Coasta de Vest (tipul B) a venit direct din China.
Echipa profesorului Li Lanjuan a observat în cele trei zile de experiment în laborator, că virusul îşi schimbă constant structura în timpul infectării unui organism.
Toţi cei 11 pacienţi care au făcut obiectul studiului, cu vârste între 4 luni şi 71 de ani, (8 bărbaţi şi 3 femei) au fost vindecaţi. 10 dinte ei aveau un istoric epidemiologic legat de Wuhan. Doi dintre ei deşi aveau varianta mai slabă a coronavirusului, au dezvoltat complicaţii foarte grave.
În lumina celor descoperite, cercetătorii chinezi avertizează că dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor, deși sunt urgente, trebuie să țină cont de impactul acestor mutații cumulative, pentru a se evita potenţialele capcane.
Până în prezent COVID-19 a trecut de 2.500.000 cazuri la nivel mondial, potrivt worlometers.info. 171.810 de persoane au murit, iar alte 659.536 au câştigat lupta cu boala, la nivelul întregului glob.
Sursa: South China Morning Post
EVENIMENT
Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan: România are nevoie de NORMALITATE, echilibru și toleranță! Nu de STALINISM fiscal

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan se opune creșterii taxelor în România și acuză marea evaziune fiscală ca fiind sursa problemelor economice cu care se confruntă țara. Acesta consideră că România se poate dezvolta în continuare cu ajutorul banilor europeni.
„NU creșteți TVA, există alternative! Nu ajutați forțele anti-europene, anti-occidentale, să ajungă la 50% la viitoarele alegeri! Opriți evaziunea fiscală din produse energetice (1 miliard de euro pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Extrase de carte funciară online GRATUITE, începând cu 2 iunie. Taxele vor fi eliminate complet

Extrase de carte funciară online GRATUITE, începând cu 2 iunie. O veste bună pentru toți proprietarii de imobile din România: serviciile de obținere a extraselor de carte funciară devin complet gratuite, inclusiv în sistem online.
De la data de 2 iunie 2025, proprietarii de imobile vor putea obține gratuit extrasele de carte funciară pentru informare și extrasele de plan cadastral pe ortofotoplan și în sistem online, eliminându-se astfel complet taxele pentru aceste servicii.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Lucrările la o conductă de apă blochează de săptămâni întregi o stradă din Baciu: „Alții fac tunel într-o noapte”

O porțiune de aproximativ 200 de metri de drum, care leagă strada Transilvaniei de o zonă de locuințe din comuna Baciu, județul Cluj, este blocată de mai bine de o lună. Locuitorii sunt nevoiți să suporte zilnic disconfortul, fără ca cineva să le poată oferi o explicație clară sau un termen de finalizare.
Terenul a fost decopertat înainte de Paști, iar de atunci, lucrările trenează. Locuitorii sunt revoltați.
„Este o bucată de circa 100-200 de metri care face…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bitcoin a ajuns la un nivel record în istoria ei. La ce valoare se tranzacționează moneda virtuală

Bitcoin, criptomoneda cu cea mai mare capitalizare, a doborât miercuri un nou record, ajungând la 109.499,80 dolari, impulsionată de optimismul din Statele Unite privind reglementarea sectorului.
Acesta a depășit astfel recordul anterior, atins la 20 ianuarie, ziua învestirii lui Donald Trump, transmige AFP citată de G4Media.
Moneda digitală beneficiază de „un larg sprijin bipartizan” în Statele Unite pentru reglementarea stablecoins, active digitale considerate mai sigure decât…
Citește mai mult pe Alba24.ro