EVENIMENT
Cercetătorii chinezi au descoperit zeci de mutații ale coronavirusului, unele fiind deosebit de agresive

Cercetătorii de la Universitatea din Zhejiang, conduşi de profesoru Li Lanjuan, au descoperit zeci de mutaţii ale noului coronavirus, dintre care 19 absolut noi. Unele dintre aceste mutaţii sporesc abilitatea coronavirusului de a invada celule corpului, în timp ce altele permit multiplicarea mult mai rapidă în interiorul organismului.
Potrivit publicației South China Morning Post, autorii studiului spun că este pentru prima oară când s-a putut corela mutaţiile genetice cu severitatea boli.
Cercetătorii au testat rata de infectare şi ucidere a celulelor umane iar în mod surprinzător, unul dintre cele mai letale tipuri de coronavirusul a fost găsit chiar în Zhejiang, unde se află universitatea care a făcut studiul.
Cele mai letale tulpini studiate sunt similare celor răspândite în Italia, Spania şi în New York, susţin specialiştii. Totodată una din tulpinile slabe este cea răspândită în zona Washingtonului, similară celei aflate iniţial în Wuhan la începutul pandemiei.
Cele mai agresive variații ale coronavirusului pot fi până la de 270 de ori mai virale decât coronavirusul în varianta lui slabă, mai scrie sursa citată.
Cercetătorii chinezi spun că virusul suferă constant mutaţii în funcţie de sistemul de imunitate cu care se confruntă la diferite populaţii.
Nu este clar însă de ce unele ţări s-au confruntat cu o variantă mai agresivă şi altele cu o variantă mai puţin letală a coronavirusului.
Se pare că în SUA varianta letală răspândită pe Coasta de Est (tipul A) a ajuns din Europa, în timp ce varianta mai moderată de pe Coasta de Vest (tipul B) a venit direct din China.
Echipa profesorului Li Lanjuan a observat în cele trei zile de experiment în laborator, că virusul îşi schimbă constant structura în timpul infectării unui organism.
Toţi cei 11 pacienţi care au făcut obiectul studiului, cu vârste între 4 luni şi 71 de ani, (8 bărbaţi şi 3 femei) au fost vindecaţi. 10 dinte ei aveau un istoric epidemiologic legat de Wuhan. Doi dintre ei deşi aveau varianta mai slabă a coronavirusului, au dezvoltat complicaţii foarte grave.
În lumina celor descoperite, cercetătorii chinezi avertizează că dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor, deși sunt urgente, trebuie să țină cont de impactul acestor mutații cumulative, pentru a se evita potenţialele capcane.
Până în prezent COVID-19 a trecut de 2.500.000 cazuri la nivel mondial, potrivt worlometers.info. 171.810 de persoane au murit, iar alte 659.536 au câştigat lupta cu boala, la nivelul întregului glob.
Sursa: South China Morning Post
EVENIMENT
Prezidențiale 2025: George Simion ar obține 31,2%, dar ar pierde turul 2. Opțiunile pentru Nicușor Dan, Antonescu, Ponta. Sondaj

Prezidențiale 2025: Un sondaj realizat de asociația MKOR arată că alegerile prezidențiale din 2025 se conturează ca fiind cele mai imprevizibile din ultimii ani. Potrivit sursei citate, intenția de vot este fragmentată, iar scorurile din turul 2 sunt la limită. Absenteismul și indecizia pot schimba radical rezultatul final.
George Simion ar obține 31,2% dintre voturile românilo (după redistribuirea voturilor valide), dacă duminică ar fi organizat turul 1 al alegerilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.
Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vine în vizită de lucru în județul Alba. Unde va fi prezent

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, va fi prezent vineri, 4 aprilie, în județul Alba.
Acesta va avea un program destul de încărcat. Potrivit surselor alba24.ro, Boloș va avea o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor din județ.
De asemenea va vizita cel mai amplu șantier din Alba Iulia, noul corp de spital care se construiește în curtea unității medicale.
Apoi, acesta va merge către zona Oașa, și cel mai probabil ar putea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
21 aprilie: ”Statu la vase” în Șugag. Obicei unic în țară, în a doua zi de Paște. Programul evenimentului

Statu la vase în lunea Paștelui: o nouă ediție a evenimentului ce marchează un obicei unic în țară va fi organizată în 21 aprilie, la Șugag.
Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag și începe de la ora 11.00.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât…
Citește mai mult pe Alba24.ro